Despre Anglia

Contract de inchiriere (partea 1)

2013-10-15

Statisticile arata ca multi proprietari de case si apartamente, la fel si chiriasii, pierd mii de lire sterline incercand sa oblige cealalta parte sa se tina de acordurile stabilite, care daca nu sunt scrise in mod corespunzator, nu au nici o putere legala. Prin urmare, este foarte important nu numai sa alegi un avocat sau o agentie buna care poate sa te ajute cu clauzele contractuale corespunzătoare, dar, de asemenea, este bine sa stii si tu cateva lucruri esentiale. Continutul contactului de inchiriere trebuie sa fie in conformitate cu standartele Asociatiei de proprietari (in engl. Registered Landlord Association).


Daca apelezi la profesionisti, desigur, va trebui sa suporti anumite costuri, care variaza, incepand cu 10 £, daca folsesti serviciile profesionale online (de exemplu, http://www.tenant-agreement.co.uk) si pot sa ajunga chiar pana la 150 de lire sterline sau mai mult, daca apelezi la o firma de avocatura renumita din centrul Londrei.

De ce ai nevoie de un contract de inchiriere?
- Contractul de inchiriere (in engl. tenancy agreement) - este un acord intre proprietar si chirias.
- In contract sunt stabilite drepturile si obligatiile partilor pe o perioada de inchiriere.
- Contractul redactat de profesionisti va fi ca o garantie in caz de neintelegere.
- In contractul de inchiriere se mentioneaza toate conditiile care sunt stabilite in prealabil oral.

Atunci cand alegi o locuinta si inainte sa semnezi un contract de inchiriere, este important sa acorzi atentie urmatoarelor puncte:

1. Zona. Aceasta este una dintre cele mai importante lucruri cand esti in caurarea locuintei. Este important sa stii nu doar distanta de la locuinta pana la locul de munca, dar, de asemenea, trebuie sa obtii informatii cu privire la transportul public, criminalitatea in zona, facilitati si vecini. Poti gasi informatii utile accesand site-urile: http://www.zoopla.co.uk si http://www.homecheck.co.uk.

2. Tipul de inchiriere. Poti sa alegi sa inchiriezi intreaga casa /numai un apartament (in engl. sole tenancy) sau sa imparti locuinta cu alte persoane (in engl. flat / house share). Termeni importanti in limba engleza: studio flat - de obicei este un apartament cu o camera, unde in aceeasi camera si se doarme, si se mananca (in coltul camerei este amenajata o bucatarie). Cu toate acestea, uneori, „studio flat“ este confundat cu „one-bedroom flat“ (in romana ar fi un apartament compus din doua camere, dintre care unul - dormitor + bucatarie si baie), sau „bedsit“ (de cele mai multe ori se intelege ca un pat intr-o camera unde locuiesc alte persoane, baia si bucataria poate fi la comun pentru intregul etaj; ceva asemanator cu hostelul) – fii atent. Cuvantul englezesc „lodging“ [loging] se refera la inchirierea camerei in acelasi apartament cu proprietarii acestuia. „Council housing“ - apartamente alocate de primarie orasului pentru cei nevoiasi.

3. Conditiile inchirierii. Mobilat sau nemobilat? Este util sa compari preturile si sa decizi daca este mai bine sa platesti mai mult si sa inchiriezi un apartament complet mobilat, sau din diferenta sa cumperi mobilier. Tine cont - daca deteriorezi mobilierul proprietarului – poti sa pierzi garantia (in engl. deposit). Din motive de igiena, ar fi bine sa investesti intr-o saltea noua, lenjerie de pat si prosoape. De asemenea, lucrurile acestea pot fi solicitate de la proprietar.

4. Bugetul si cheltuielile. Calculeaza ce suma poti sa aloci saptamanal sau lunar pentru chirie si cauta locuinta la acest pret. Agentii vor incerca sa ofere locuinte in zone mai frumoase, dar un pic mai scumpe. Cu toate acestea, merita sa rezisti la o astfel de “presiune” si sa ramai la planul tau. Tine minte ca agentiile imobiliare afiseaza, de obicei, pretul chiriei saptamanale, si nu lunare. Prin urmare, sa zicem, in cazul in care pretul este de 150 de lire sterline pe saptamana, nu este egal cu 600 £ pe luna. Intrucat anul are 52 saptamani, iar daca 150 de lire sterline multiplici cu 4.33 = 649.50 £ pe luna. De multe ori locatarii trebuie sa plateasca toate taxele: taxele Consiliului local (in engl. council tax), cheltuieli cu utilitati (gaz, electricitate, apa), iar in cazul in care chiriasul locuieste la bloc, adesea este necesar sa plateasca taxa pentru servicii (pentru zonele comune - coridoare, gradini, etc; in eng. service charge), uneori - asigurare impotriva furturilor.

Agentie sau proprietar? Sa presupunem ca ai gasit o locuinta potrivita in care doresti sa locuiesti cel putin sase luni (de obicei, aceasta este perioada minima de inchiriere). Cu cine vei semna un contract? Aceasta depinde daca apartamentul se inchiriaza direct de la proprietar (o optiune mai ieftina, dar sunt mai putine garantii legale - persoanele fizice nu pot face parte din nici un sindicat sau sa fie membri ai asociatiei), sau folosesti serviciile agentiei. In orice caz, este necesara o analiza profunda cu privire la toate conditiile si aspectele enumerate mai sus, inainte de a semna orice document.

(Informatii obtinute din http://www.tenant-agreement.co.uk, http://www.rightmove.co.uk)

   

Tags: Chirie in Anglia, Contract de inchiriere, Drepturile chiriasului, Inchiriere locuinta in Anglia, Obligatiile chiriasului, Tenancy agreement

 

Comentarii

Adriana a scris
2013-10-17 16:01
Ce comision percep agentiile imobiliare in Anglia?

Numele tau:

Comentariu:

Introduce codul din imagine:
read me

 
Comentariile exprima parerea utilizatorului si pot sa nu corespunda cu parerea proprietarilor de pagina web. Proprietarii paginii AngliaMea.ro nu raspund de continutul comentariilor. Daca ati gasit un comentariu ilegal, va rugam sa ne trimiteti un e-mail la info@angliamea.ro
 
 

Studiu

Cat de des participati la evenimente romanesti (concerte, petreceri, teatru)?

Frecvent

Cateodata

Niciodata

Meteo