Despre Anglia

La lucru in constructii - doar cu documente!

2013-09-17

Tocmai ai sosit si nu ai nici o idee despre cum sa incepi sa lucrezi aici? Sau poate lucrezi deja, dar fara documente? Sti ca ai nevoie de anumite CSCS, UTR, NIN... Pentru a gasi informatii ai nevoie de timp, iar prietenii sunt prea ocupati ca sa te ajute? Angliamea.ro vine in ajutorul tau – aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie daca doresti sa lucrezi in domeniul constructiilor.


Documentele le poti obtine si singur
Un numar mare de romani care vin sa caute bunastare in Anglia, gasesc de lucru in domeniul constructiilor. Acest articol se refera mai mult la persoanele care lucreaza in constructii pe cont propriu (in engl. self-employed), dar aici pot gasii si alte informatii utile si cei care lucreaza in alta parte, de exemplu, cum sa te inregistrezi ca persoana fizica autorizata.

Sunt multe societati si persoane fizice autorizate care, contra unei sume de bani, te ajuta la obtinerea documentelor necesare. Dar de ce trebuie sa platesti, atunci cand poti sa faci totul singur? Nu este asa de dificil cum se pare la prima vedere, trebuie doar sa sti ce si cum sa faci. In mod evident, daca nu stii limba engleza, ar trebui sa ceri ajutorul prietenilor, dar daca intelegi si stii unde si cui trebuie sa te adresezi, nu o sa ai probleme. Afla cum se spune numele tau in litere, adresa si data nasterii. In plus, de multe ori, poti sa te inregistrezi on-line.
Cand ajungi in Anglia, inainte de a incepe sa lucrezi, trebuie sa te inregistrezi pentru obtinerea numarul de asigurare nationala (in engl. National insurance number). Trebuie sa suni la Fortele de munca (in engl. Job centre) la numarul 0845 915 7006 si vei fi informat despre ora si locul unde trebuie sa te prezinti pentru a oferii cateva informatii despre tine – cand ai ajuns, ce vrei sa faci aici, daca ai un loc de munca sau esti in cautarea locului de munca, si, de asemenea, datele personale. Cand primesti numarul de asigurare nationala sau il astepti, poti sa pregatesti alte documente.

Sanatatea si testul de siguranta
Una dintre cele mai importante documente cerute de angajatorii din sectorul constructiilor – cardul CSCS (in engl. Construction Skills Certification Scheme). Este un document care atesta ca ai trecut testul de competenta profesionala. Din date oficiale rezulta ca 1,756,519 persoane au cardul CSCS, iar acest numar este in crestere in fiecare zi. Fara acest card este greu sa te angajezi in domeniul constuctiilor.

In aprilie 2012 s-a schimbat continutul testului, peste care trebuie sa treci, daca vrei sa obtii cardul. Testul de sanatate si siguranta (in engl. Health and Safety) a fost inlocuit de testul de sanatate, siguranta si mediu (in engl. Health, Safety and Environment). Exista 8 tipuri diferite de CSCS carduri, clasificate in functie de culori: verde - personal de asistenta sau cu primul nivel de calificare nationala (NVQ), albastru - pentru lucratori calificati cu un al doilea nivel NVQ sau manageri, galben - pentru vizitatori de constructie (de exemplu, personal curatenie), galben-alb - profesionisti calificati, de aur – personal de supraveghere cu experienta cu nivelul 3 NVQ si asa mai departe.

Pentru sustinerea testul de sanatate si siguranta poti sa te inregistrezi pe Internet: http://www.cscs.uk.com sau sa suni la numarul 0344 994 4488. Costul este de 17,50£ pentru test, plus 30£ pentru card (dupa ce ai trecut testul si ai complectat formularul pentru obtinerea cardului). Poti sa te inregistrezi on-line doar dupa ce ai obtinut un numar de asigurare nationala, iar in cazul in care inca il astepti – inregistreza-te prin telefon si spune ca vei avea un numar de asigurare in curand.
Daca doresti sa sustii testul in limba romana, nu uita sa bifezi in sectiune de nevoi speciale (in engl. Special Needs) si sa alegi limba (in engl. Exam voiceover language).

Daca alegi sa sustii testul in limba romana, va trebui sa inveti, de asemenea, in romana. De multe ori ne contacteaza romani si intreaba unde pot sa obtina cartea de testare CSCS in limba romana. Pana in aprilie 2012 era posibilitate de a cumpara cartea in limba romana on-line, care costa 8.49£ si taxe postale. In prezent, se pot achizitiona carti de invatat doar in limba engleza (pretul este de 10.95£ ), iar in limba romana te poti pregatii cumparand DVD-ul de instruire (pretul este de 14.90£ ) si selectand "voiceover language". Materialul educational va fi tradus cu voce in limba romana, la fel va fi si cu testul.

Inainte de a cumpara, tebuie sa te gandesti, care nivel de carte sau DVD-ul ai nevoie. Exista doua niveluri diferite – operatori si specialisti (in engl. oparatives and specialists) sau manageri si profesionisti (in engl. managers and professionals). Carti si DVD-uri pot fi cumparate de la librarii Waterstone , WHSmith si on-line http://citbstore.pearsonvue.com/default.asp.
Odata cand te ai inregistrat si astepti testarea, nu ramane altceva, decat sa inveti. Testele vor fi la fel ca si in program, asa ca va trebui sa te bazezi pe memorie. Dupa trecerea testului, va trebui sa complectezi formularul, apoi sa lipesti poza ta, sa-l trimiti si sa astepti sa vina cardul. Trebuie sa trimiti formularul nu mai tarziu de doi ani de la data sustinerii testului. Formularul de cerere pot fi descarcat de la adresa: http://www.cscs.uk.com/cards/application . In trecut, dupa trecerea testului, se acorda un certificat de hartie cu un numar – certificatul era valabil in domeniul constructiilor. Acum este necesar sa astepti cardul, iar apoi poti incepe sa lucrezi.

Numarul de identificare fiscala
Un alt lucru important pentru un liber profesionist - numarul UTR . Acesta este numarul unic de identificare a contribuabilului (in engl. Unique taxpayer reference number). Cu numarul UTR se deduce din venituri taxa de 20 %, iar fara numarul UTR – se deduce 30 %. In scopul de a primi un numar UTR, trebuie sa te inregistrezi mai intai la Inspectoratul Fiscal ca persoana care desfasoara activitate independenta (in engl. HM Revenue and Customs). In termen de cateva saptamani dupa inregistrare, Oficiul Fiscal va trimite o scrisoare cu numarul UTR compus din 10 cifre.

Exista trei moduri de a te inregistra ca liber profesionist:
- Prin Internet - rapid si convenabil. http://www.hmrc.gov.uk/selfemployed/register-selfemp.htm
- Prin telefon: suna la numarul 0845 915 4515 de la ora 8 pana la ora 20 pentru a te inregistra ca liber profesionist si pentru obtinerea numarului UTR.
- Prin posta: poti sa complectezi formularul CWF1 si sa-l trimiti la Serviciul de impozite si taxe.
Informatii care trebuie furnizate pana la data de inregistrare: numele complet, adresa, numar de asigurare nationala, data nasterii, numarul de telefon, adresa de e-mail, data la care ai inceput sa lucrezi ca liber profesionist, tipul de activitate (in acest caz - constructii – in engl. Constructions).

Este altceva, daca esti deja inregistrat ca liber profesionist sau nu gasesti numarul UTR. Numarul compus din 10 cifre trebuie sa fie mentionat intr-o scrisoare trimisa de la Oficiul fiscal. Daca crezi ca nu detii numarul UTR, contacteaza Oficiul fiscal la numarul de telefon 0845 366 7899, sau poti sa te duci la Oficiul local. Deocamdata numarul UTR nu-l poti comanda on-line (cu exceptia cazului in care te inregistrezi ca liber profesionist).


Ce mai trebuie pentru a lucra in domeniul constructiilor?
O cunostinta care lucreaza de mult in Anglia spune ca lucrand in constructii trebuie sa ai CSI? Pentru ca el are acel numar, si altii au ... CSI – Programul pentru industria constructiilor (in engl. Construction industry scheme), in baza carei sunt inregistrati numai antreprenori si subantreprenori din industria constructiilor.

Cu toate acestea, in 2007 au intrat in vigoare noi reguli care reglementeaza industria constructiilor, conform carora lucratorii independenti din industria constructiilor nu sunt obligati sa detina cardul CSI. Acum, antreprenori independenti trebuie pur si simplu sa se inregistreze la Inspectoratul Fiscal si sa obtina numarul UTR.

Nu sti daca esti inregistrat? Daca detii numarul UTR – acest numar se pune la dispozitia angajatorului, iar acesta este obligat sa aranjeze totul cu Oficiul Fiscal si in fiecare luna sa prezinte un raport cu numele si sumele platite.
Un alt lucru important pentru lucratorii din constructii – echipamentul personal de protectie, prescurtat PPE (in engl. Personal protection equipment). Daca lucrezi ca liber profesionist, de multe ori, de acest echipament trebuie sa ai grija tu singur. Cu toate acestea, totul depinde de companie sau agentie - unii cer sa ai echipamentul tau, altii da casca si vesta, dar doresc sa ai pantofii de lucru (angl. safety boots).

Si inca un alt lucru important atat pentru lucratorii in constructii, cat si pentru lucratorii din orice alt domeniu - contul bancar. Cu pasaportul poti sa deschizi un cont bancar in orice sucursala a bancii. In teorie, in practica, uneori este dificil - un angajat al bancii nu poate sa deschida un cont daca nu ai o dovada de adresa (de exemplu, facturile de utilitati), sau o scrisoare de la angajator. Cel mai des cu aceasta problema se confunta cei care nu vorbesc bine limba engleza. Daca ajungi la una dintre banci: Lloyds TSB, Halifax, Santander, Barclays sau Nat West, poti sa deschizi un cont bancar simplu (basic) sau cont curent (in engl. current). Acestea sunt gratuite, dar daca vrei un cont cu mai multe privilegii, de exemplu, de argint sau de aur, trebuie sa platesti de la 8 lire sterline pe luna.

Esti un electrician cu experienta, un instalator sau inginer? Obtine cardul care corespunde cu competentele tale si incepe sa lucrezi in domeniul in care esti specializat:
- Ingineri (in engl.engineering) – cardul ACE (tel. 01923 260000 sau http://www.ecitb.org.uk)
- Lucrari de demolare (in engl.demolition) - cardul CCDO (tel. 08448268385 sau http://www.ndtg.org)
- Montatori de schele (in engl. scaffolders) – cardul CISRS (tel. 08448157223 sau http://www.cisrs.org.uk)
- Electricieni (in engl. electricians) – cardul ECS (tel.0844 847 5098 sau http://www.ecscard.org.uk)
- Instalatori (in engl. plumbers) – cardul JIB-PMES (tel. 01480476925 sau http://www.jib-pmes.org.uk)
- Instalatori sisteme de incalzire, ventilatie – cardul SKILL (tel. 01768860406 sau http://www.skillcard.org.uk)

   

AngliaMea.ro

Tags: CSCS, Fortele de munca, Health and Safety, Job Centre, La lucru in constructii, National Insurance Number, NIN, Numarul de asigurare nationala, NVQ, Testul de sanatate si siguranta, UTR

 

Comentarii

costel a scris
2015-02-12 14:43
Pentru a lucra pe excavator am nevoie de cpcs?si cine ma poate ajuta sa obtin unul.va rog contactati.ma la nr.07440294892

adrian a scris
2015-02-12 12:35
cum iau cardul cisrs pt montator schela si cat ma costa . va multumesc

jantea nicusor a scris
2015-02-10 12:41
Vreau sa muncesc in constructii

RO-UK CONSULTING a scris
2014-11-30 13:46
RO-UK CONSULTING, MARIUS 07757277261. INFORMATII DESPRE OBTINEREA ORICARUI TIP DE CSCS CARD

cadar florin a scris
2014-10-01 15:32
multumesc pt informatiile detaliate.

bogdan a scris
2014-08-22 19:59
Ce fel de cscs trebui pentru fierar betonist si cit costa

Marius a scris
2013-10-08 11:34
Foarte clar prezentate informatii. multumesc

john a scris
2013-10-06 00:05
daca sunt inregistrat ca self-employer pe domeniul carer pot lucra in constructii?

vilceleanu petrisor a scris
2013-09-18 23:07
lucrari de demolare,cardul ccdo,

vilceleanu petrisor a scris
2013-09-18 23:02
pentru lucru in constructi

Numele tau:

Comentariu:

Introduce codul din imagine:
read me

 
Comentariile exprima parerea utilizatorului si pot sa nu corespunda cu parerea proprietarilor de pagina web. Proprietarii paginii AngliaMea.ro nu raspund de continutul comentariilor. Daca ati gasit un comentariu ilegal, va rugam sa ne trimiteti un e-mail la info@angliamea.ro
 
 

Studiu

Cat de des participati la evenimente romanesti (concerte, petreceri, teatru)?

Frecvent

Cateodata

Niciodata

Meteo