Administratorii societatilor LTD pentru actiunile societatii garanteaza cu bunurile proprii?  (2014-06-03)

Hotararea Curtii Supreme de Justitie in cazul Prest v. Resurse Petrodel Limited in luna iunie a anului 2013 a atras un interes public si a creat o neliniste intre actionari persoane juridice si administratori.

Societatea - o unitate independenta
In Anglia (ca si in Romania), societatea comerciala cu raspundere limitata este o persoana juridica, are propria identitate juridica, separat de membrii acesteia, rescunoscuta de instanta de judecata in 1897 in cazul lui Salomon v. Salomon. Identitatea legala a societatii (de multe ori este numita"voalul societatii"), inseamna ca societatea are drepturi si obligatii independente, si nu are legatura cu membrii ei, adica cu drepturi si responsabilitati individuale ale actionarilor sau managerilor.

In conformitate cu principiul recunoscut cu ceva timp in urma, pentru actiunile efectuate in numele societatii este responsabila doar societatea cu bunurile proprii. In cazul in care bunurile societatii sunt insuficiente pentru a acoperi datoriile societatii, creditorii nu pot impune actionarilor sau managerilor societatii sa acopere datoriile societatii din bunurile lor personale. Aceeasi regula se aplica si la grupurile de intreprinderi – filialele societatii, in general, nu sunt raspunzatoare pentru datoriile filialelor, intrucat fiecare societate este o entitate separata cu propriile sale drepturi si responsabilitati.

Principiul identitatii separate inseamna, de asemenea, ca activele societatiii nu sunt accesibile creditorilor personali ai actionarilor sau managerilor, care nu au legatura cu afacerile companiei.

Din cauza acestui important principiu de drept corporativ, investitorii care au achizitionat parti sociale ale societatii, pana acum risca sa piarda doar suma platita pentru partile sociale (si restul sumei de plata, in cazul in care pentru toate partile sociale nu s-a platit la momentul achizitionarii lor), stiind ca daca societatea apare probleme financiare, proprietatea lor personala nu este accesibila creditorilor societatii.

O astfel de protectie oferita membrilor companiei contra creditorii incurajeaza oamenii sa isi desfasoare activitatea de intreprinzator infiintand societati comerciale, cunoscand faptul ca acestea vor fi in masura sa tina sub control suma investita (si riscul financiar).

Din cauza acestui principiu, de asemenea, sunt cazuri cand societatea este infiintata fara dorinta de a se angaja in anumite afaceri, doar cu scopul principal de a utiliza posibilitatea de a scuti impozitul pentru activele intreprinderii, care nu ar fi disponibile in cazul in care bunurile au fost achizitionate ca persoana fizica.

Activitatea societatii = activitatea membrilor sai?
Cu toate acestea, in anumite cazuri, instanta de judecata poate sa "strapunga voalul" societatii, eliminand statului companiei ca o personalitate juridica distincta, potrivind hotararile societatii cu membrii care o controleaza si recunoscand pe ei ca direct responsabili pentru actiunile efectuate in numele companiei. In luna iunie a anului 2013 in decizia luata de Curtea Suprema de Justitie a Angliei a fost confirmata posibilitatea de a lua astfel de masuri in anumite circumstante speciale.

Este limitata posibilitatea de raspundere a consecintelor actiunilor intreprinse in numele societatii si responsabilitatile membrilor societatii. Aceasta optiune este disponibila doar atunci cand o persoana a profitat intentionat de „acoperirea” oferita de societate pentru a evita anumite obligatii sau responsabilitati atribuite. Instanta de judecata poate anula aceasta acoperire pentru astfel de persoane care se ascund in spatele „voalului” societatii, in cazul in care se stabileste ca societatea s-a folosit in mod abuziv de acoperirea legala in scopul de a ascunde situatia reala si adevaratele intentii.

In acest caz, instanta de judecata poate sa "strapunga" asa-numitul „voalul companiei” care garanteza integritatea societatii, luand posibilitatea membriilor de control al companiei si accesul la protectie juridica si financiara fata de consecintele deciziilor luate in numele societatii.

Cand „voalul” de protectie poate fi "strapuns"?
Desi aceasta hotarare este o confirmare importanta si mult asteptata ca „voalul” de protectie al companiei, totusi nu este absolut rezistent; dar oamenii de afaceri onesti nu ar trebui sa-si faca griji in mod inutil.

Tribunalul a confirmat ca membrii societatii comerciale au raspundere pentru consecintele societatii doar in cazuri limitate:

- In primul rand, simplul fapt ca administratorii societatii si managerii companiei care controleaza afaceri sunt aceleasi persoane, nu este de ajuns.

- In al doilea rand, instanta de judecata nu va strapunge „voalul” de protectie a societatii doar pentru ca asa cere principiul de echitate.

- In al treilea rand, „voalul” de protectie poate fi strapuns doar in cazul in care se constata existenta activitatii "nepotrivite" (de exemplu, frauda).

- In al patrulea rand, pentru a strapunge „voalul” nu este suficienta aconfirmarea existentei activitatilor non potrivite. De asemenea, este necesar sa se stabileasca faptul ca societatea a fost utilizata pentru evitarea sau ascunderea raspunderii membrilor societatii.

- In al cincilea rand, instanta poate sa „strapunga voalul” societatii numai daca administratorii companiei (actionari) constituie, de asemenea, un organ de control al societatii, iar societatea a interprins activitati „necorespunzatoare” si au fost folosite cu intentia deliberata pentru a evita responsabilitatea sau sa o ascunda. Prin urmare, o mare atentie se concentreaza asupra motivului inregistrarii societatii de catre persoanele potentiale pentru tragerea la urmarire sau intreprinderea activitatilor specifice.

Rezumand toate circumstantele enumerate in instanta de judecata, trebuie remarcat faptul ca intr-o societate „voalul” de protectie nu este valabil in cazul in care aceasta a fost infiintata cu intentii bune, dar mai tarziu au fost desfasurate activitati "nepotrivite" in scopul de a evita responsabilitatea personala si consecinte actiunilor intreprinse.

Cine ar putea fi responsabil?
Instanta de judecata, prin „strapungerea voalului” de protectie al societatii, poate sa dispuna persoanele responsabile acele persoane care au avut controlul asupra actiunilor societatii.

Ar trebui remarcat faptul ca, in cazul in care societate are mai multi actionari, dintre care doar unul sau cativa detin o majoritate de voturi, instanta poate sa „strapunga voalul”, iar pentru consecinte trebuie sa fie responsabil nu toti actionari, doar cei care au puterea de conducere in societate.

Situatii nerepetitive de „strapungere a voalului”
Circumstantele care indeplinesc criteriile mentionate mai sus au fost identificate in cazul, cand fostul director al societatii a infiintat o noua societate si prin numele societatii noi a atras clientii de la prima societate, iar acest lucru este in contradictie cu angajamentul de a nu lua legatura cu ei. Curtea de Apel a considerat ca in acest caz societatea a fost folosita ca un adapost si un mijloc de a evita interdictii impuse persoanei, si a ordonat sa opreasca aceste actiuni.

In situatii similare, societatile care apartin aceluias grup pot fi recunoscute ca fiind „legate”, si nu persoane juridice separate. In anul 2012 intr-un caz de desfintarea filialei societatii, societatea principala a fost stabilita ca fiind responsabila pentru incalcarea cerintelor de sanatate si siguranta a angajatilor sai.

Masura exclusiva impotriva intreprinderilor frauduloase
Chiar si cu existenta conditiilor dure instanta poate sa „strapunga imunitatea” acordata membrilor societatii, acest lucru se face numai in lipsa altor modalitati de a opri inselaciunea asociatilor si posibilitatea de abuz prin protectia oferita de societate, si numai dupa stabilirea fraudei si abuz al statutului societatii.

Desi nu este exclusa posibilitatea ca instanta va decide in viitor sa dea jos „imunitatea” oferita asociatilor societatii si in alte cazuri in care nu sunt mentionate mai sus, astfel de decizii probabil sunt luate numai in cazuri foarte rare si exceptionale.

Astfel, in conformitate cu legislatia in vigoare, membrii societatii care au actionat cu buna-credinta, dar la care, dintr-un motiv sau altul, afacerile nu au mers cum s-a asteptat, bunurile personale nu vor fi accesibile creditorilor societatii.



   

Tags: Activitatea membrilor societatii, Activitatea societatii, Administrator, Creditori personali, Creditorii societatii, Datoriile societatii, Grupuri de interprinderi, Hotararea Curtii Supreme, Identitate juridic, Intreprinderi frauduloase, LTD, Manager, Organ de control, Societate comerciala cu raspundere limitata, Societate in Anglia