Daca ai pierdut acoperisul de deasupra capului – sprijin in gasirea unui nou adapost (2014-04-02)

Una dintre problemele majore sociale din Anglia, mai ales in Londra - lipsa unui adapost. Acoperisul de deasupra capului poate sa-l piarda oricine, iar acest lucru este cel mai periculos pentru cei care au sosit recent, nu au un loc de munca fix sau rude care-i pot ajuta. Angliamea.ro sfatuieste cu privire la institutiile la care poti sa te adresezi ca sa nu risti sa dormi pe strada.

Problema este in crestere
In Anglia, si in special la Londra, criza pentru locurile de cazare este in crestere, iar la Londra este o problema cu locuintele la preturi accesibile. Pentru a inchiria o casa, sa nu mai vorbim de achizitionarea unei locuinte, nu este usor pentru orice familie care traieste in Londra. Potrivit datelor Departamentului de Statistica (in engl. „National Statistics“), in 2011 la primariile din Anglia statutul persoanelor fara adapost a fost acordat a 48 510 de persoane. Aceasta cifra a crescut cu 14 % fata de anul 2010, cand au fost inregistrate 42390 persoane fara adapost.

Nu este o exceptie ca si romanii care traiesc in Marea Britanie, cei care nu au venituri constante si nu au posibilitatea sa plateasca chiria sau ipoteca, sunt fortati sa se mute. Un astfel de ajutor are si femeia, care are un copil si se teme sa nu fie „aruncata” in strada, pentru ca nu-i mai ajung banii pentru plata chiriei. „Unde pot sa ma adresez, daca nu am unde sa ma duc?” - intreba femeia intr-un forum destinat acestor probleme.

Intr- o astfel de situatie poti sa ajungi nu numai din lipsa banilor. O alta femeie de nationalitate romana, matura, care a venit in Anglia pentru a castiga bani, sa adapostit la niste prieteni. Dupa ceva timp, prietenii ei s-au certat, iar femeia a fost rugata sa paraseasca locuinta in toiul noptii. Ce poate sa faca in cazul acesta? Astfel de situatii apar si in caz de violenta domestica, cand femeile cu copii fug de acasa. Daca nu ai rude care te pot ajuta, este important sa stii cum sa gasesti un adapost temporar sau sprijinul din partea organizatiilor caritabile si al primariei.

Unde pot sa ma adresez?
Primariile trebuie sa ofere informatii gratuite si consultanta cu privire la problemele legate de locuinte si persoane fara adapost. Daca pierzi locuinta si nu ai unde sa te duci, trebuie sa te adresezi Primariei, Departamentul de locuinte (in engl. „Housing Department“). Cu toate acestea, se ia in considerare o serie de criterii prin care se decide cine trebuie sa primeasca ajutor si cine nu. Primariile trebuie sa ajute numai persoanele fara adapost inregistrate (in engl. „legally homeless“). Aceasta categorie include doar pe cei care nu au imobile in proprietate in Marea Britanie sau in strainatate, nu pot sa se intoarca acasa pentru un motiv sau altul, si in cazul in care stau acolo si este periculos, cum ar fi rude abuzive sau conditii de locuit periculoase pentru sanatate. Se ia in considerare si faptul ca persoana in cauza a pierdut locuinta din vina altora etc.

Dreptul de preemptiune la asistenta au femeilor gravide, familiile cu copii sub varsta de 16 ani (sau sub 19, daca copilul este inscris in programul de studiu full - time). Se va acorda prioritate pentru persoanele cu handicap si persoanelor in varsta, precum si celor care au pierdut casele din cauza incendiilor, inundatiilor sau a altor dezastre.

Persoanele care indeplinesc aceste criterii, pot face cerere la Primarie pentru a obtine o locuinta, macar temporara, pana cand cererea va fi solutionata. Cu toate acestea, depinde de fiecare situatia in parte, daca Primaria este obligata sa te ajute si pe ce perioada.

Daca angajatii Departamentului nu te pot ajuta, atunci „vine randul” serviciilor sociale. Asistenti sociali pot ajuta tinerii cu varsta intre 16-17 de ani, care si-au pierdut locuinta, precum si familiile cu copii, persoanele in varsta si persoanele cu handicap.

O alta optiune – „Shelter”
Una dintre principalele organizatii – „Shelter” - ofera informatii atat in legatura cu problemele legate de „locuinte de urgenta” (in engl. „emergency housing“), si ajuta la gasirea unei locuinte temporare sau permanente in Anglia sau Scotia. Este o organizatie de caritate care ajuta sa-ti gasesti o locuinta, cel putin temporara, si ofera informatii cu privire la alte aspecte legate de inchirierea locuintei pe termen lung. Numarul gratuit, la care poti apela, este 0808 800 4444. Merita sa-l tii minte...

Cu ce te poate ajuta „Shelter”? Mai intai de toate, nu trebuie sa te astepti ca o sa-ti gaseasca locuinta. Totusi, aceasta organizatie te poate ajuta sa-ti gasesti cazare, intrucat ea coopereaza cu multe pensiuni si moteluri, si poate sa-ti indice ce trebuie sa faci mai departe.

Sigur, o sa-ti gasesti sprijin moral, simpatie, etc., dar in astfel de situatii (cand pierzi casa), desigur, acest lucru nu ajuta mult. Prin urmare, nu ar trebui sa te asteapti ca va face totul pentru tine sau sa-ti gasesca o locuinta gratuita. Aceste organizatii ofera sfaturi, te ajuta sa alegi, te sfatuiesc, te informeaza daca ai dreptul la vreun beneficiu social. Introducand codul postal aici, poti sa gasesti organizatii care te pot ajuta la rezolvarea problemelor: http://england.shelter.org.uk/get_advice/advice_services_directory.

Cum poti sa previi problemele?
De asemenea, „Shelter” ofera o multime de informatii cu privire la modalitatea de a depune cererea la Primarie pentru situatii de urgenta, locuinte temporare sau permanente. Inainte de toate, iti sugereaza sa verifici daca ai dreptul sa primesti asistenta. Ar trebui sa efectuezi acest test, dupa care vei avea clare criteriile de alegere, cine va oferii asistenta si cine nu: http://england.shelter.org.uk/get_advice/downloads_and_tools/emergency_checker.

Aceasta organizatie ajuta nu numai persoanele fara adapost, dar, de asemenea, si pe cei care au probleme juridice cu locuinta. Prin urmare, in cazul unui litigiu intre chirias si proprietar sau agentie imobiliara, sau chiar o banca care a acordat imprumutul, poti solicita consultanta din partea organizatiei. Drepturile si obligatiile locatorului si locatarului, precum si alte informatii juridice pot fi gasite aici: http://england.shelter.org.uk/get_advice/renting_and_leasehold.

La Biroul de Consiliere pentru Cetateni (in engl. „Citizens advice bureau“) poti primi, de asemenea, sfaturi si informatii cu privire la toate problemele legate de locuinta. De asemenea, este important sa cititi sectiunea de sfaturi cu privire la modul cum poti sa eviti astfel de situatii, cum ar fi, pierderea locuintei, etc.: http://www.adviceguide.org.uk/index/your_family/home_and_neighbourhood_index_ew.htm.

Informatii utile, link-uri si persoane de contact:
• Toate Primariile ar trebui sa ofere servicii persoanelor in situatii de urgenta 24 de ore pe zi. Gaseste contactele organizatiei locale, introducand cod postal aici: http://england.shelter.org.uk/get_advice/advice_services_directory.

• Organizatie „Shelter” ofera informatii la numarul de telefon gratuit 0808 800 4444, de luni pana vineri, de la 8:00 pana la 20:00, la sfarsitul saptamanii de la 8:00 pana la 17:00. Apelurile sunt gratuite de la un telefon fix si de la operatorii principali de telefonie mobila („Virgin“, „Orange 3“, „T-mobile“, „Vodafone“, „O2“).

• Informatii cu privire la posibilitatile de obtinere a locuintei in Anglia: https://www.gov.uk/emergency-housing-if-homeless.


   

Tags: Adapost in Anglia, Cerere pentru locuinte sociale, Departamentul de locuinte, Legally homeless, Locuinte si servicii sociale, Organizatie \"Shelter\", Persoane fara adapost, Probleme de locuinta