Anunturi

Anunturi pentru romanii care traiesc in Londra si in restul Angliei: locuri de munca, locuinte, servicii, diverse si multe altele. Anunturile noastre nu se repeta. Acestea sunt revizuite si corectate.

Anunturi

Anunturi pentru romanii care traiesc in Londra si in restul Angliei: locuri de munca, locuinte, servicii, diverse si multe altele. Anunturile noastre nu se repeta. Acestea sunt revizuite si corectate.

Despre Anglia: Locuinte: Credite (Mortgage), chirie, intretinere

Inchiriaza locuinta fara dureri de cap

2014-04-02

Nuotrauka Daca doresti sa inchiriezi o locuinta si ai intrebari cu privire la drepturile si obligatiile chiriasilor, contractele de inchiriere – toate raspunsurile le gasesti pe site-ul Angliamea.ro.

Multe persoane in Romania detin propria lor casa, iar in Anglia sunt nevoiti sa inchirieze o locuinta. Cine locuieste de ceva timp in Anglia, a inteles deja sistemul de inchiriere aici, dar de cele mai multe ori a invatat din greselile anterioare. Angliamea.ro iti propune sa inveti din greserile altora.

Proprietarii de case care nu sunt sinceri, pot profita cu usurinta de chiriasi care nu-si cunosc drepturile. Asigurarea impotriva unor astfel de situatii – informeaza-te cu privire la drepturi si obligatii si astfel nu o sa ai probleme cand te hotaresti sa inchiriezi o locuinta.

Verifica locatorul
Proprietarii apartamentelor sau caselor (in engl. landlords), care isi inchiriaza locuintele, au multe obligatii si responsabilitati legale fata de chiriasi. Din pacate, nu toate dintre ele sunt respectate. Inainte de a inchiria o locuinta, ar trebui sa ceri proprietarului sa arate urmatoarele documente: actul care atesta dreptul de proprietate asupra locuintei si actul de identitate . La Biroul de Carte Funciara (in engl. Land register), cu plata unei taxe de 2-4 £, poti afla cine detine locuinta pe care ai de gand sa inchiriezi. Asa poti sta linistit ca banii pentru chirie se platesc adevaratului proprietar, si nu unui escroc. Merita sa te informezi despre proprietar si la primaria orasului, daca exista plangeri la adresa lui.

Fi constient de faptul ca ai dreptul de a locui intr-o locuinta inchiriata ca in casa ta si proprietarul nu poate sa vina cand vrea el. Inainte de vizita, el trebuie sa anunte chiriasul si sa stabileasca impreuna momentul potrivit pentru vizita. Contractul de inchiriere include, de obicei, o clauza prin care proprietarul sau agentia o data pe an poate sa vina sa verifice starea casei. Cu toate acestea, chiriasul trebuie sa fie informat in prealabil. In cazul in care proprietarul casei vine de cateva ori fara a anunta, chiriasul are dreptul sa-i spuna sa nu mai faca acest lucru. Daca proprietarul nu da atentie cererii, aceasta situatia poate fi interpretata ca hartuire, care este o infractiune penala.

De asemenea, proprietarul de locuinta nu poate schimba incuietorile la usi sau a opri alimentarea cu utilitati, de a ameninta sau a opri corespondenta, sau sa puna interdictie asupra oaspetilor. Proprietarii de locuinte trebuie sa asigure siguranta – toate incuietorile si sisteme de securitate in apartament / casa trebuie sa fie functionale, si are datoria datoria de a avea grija de echipamentul de utilitati. Cresterea pretului la inchiriere este un alt domeniu despre care ar trebui sa se discute in prealabil. Proprietarul nu poate sa creasca pretul de inchiriere fara o notificare in prealabil. Trebuie sa se acorde o perioada de minim o luna de zile pentru a decide daca chiriasul ramane si este de acord sa plateasca mai mult.

Contract de inchiriere
Daca nu detii propria ta casa, trebuie sa inchiriezi o locuinta sau sa obti dreptul de a locui in ea. Contractul de închiriere (in engl. tenancy agreement) este diferit de dreptul de a locui in locuinta altcuiva (in engl. licence). Chiriasii au mai multe drepturi, care sunt protejate de lege, iar dreptul de a locui in locuinta nu acorda persoanei fizice nici un drept, asa ca proprietarii poate sa-ti solicite in orice moment sa pleci.

Contractul de inchiriere incheiat in forma scrisa - este cel mai important lucru. In cele mai multe cazuri, proprietarii si agentiile imobiliare au contracte standard pe care inainte de a fi semnate ar trebui sa le citesti cu atentie. Contractul de inchiriere trebuie sa contina numele, prenumele partilor, pretul de inchiriere, valoarea garantiei, adresa locuintei, durata contractului de inchiriere, responsabilitatile chiriasului si ale proprietarului, cine plateste facturile de utilitati, precum și clauze de rezilierea contractului. Daca este necesar, se poate discuta despre introducerea altor clauze in contractul de inchiriere, atata timp cat acestea nu sunt in contradictie cu legile din Marea Britanie.

Cel mai des folosit contract de inchiriere – inchiriere pe o perioada determinata cu garantie (in engl. Assured shorthold tenancy). Contractul de inchiriere, de obicei, se incheie pe o durata de minim 6 luni, cu optiunea de a reinnoi contractul. Acest tip de contract ofera aceleasi drepturi chiriasilor si proprietarilor.

In conformitate cu legislatia Regatului Unit, contractul de inchiriere este in vigoare chiar daca acesta este doar un acord verbal intre proprietar si chirias. De exemplu, tu si proprietarul casei, la inceputul perioadei de inchiriere puteti stabili valoarea sumei si daca utilitatile sunt incluse sau nu. Cu toate acestea, in cazul in care apar probleme, un acord verbal este dificil de dovedit, astfel incat este intotdeauna recomandabil de a avea un contract incheiat in forma scrisa.

In cazul in care contractul nu este corect, poate fi anulat. Legile din aceasta tara asigura drepturile chiriasilor si trebuie sa fie luate in considerare, indiferent de ceea ce este scris în contract.

Contract de locatiune comun – o situatia mai dificila
Este destul de riscant sa inchiriezi toata casa singur (in engl. sole tenancy) si sa fi responsabil pentru alte persoane care locuiesc acolo. Foarte des o casa sau un apartament este inchiriat impreuna cu prieteni sau cunostinte. In cazul in care toate sau o parte mare dintre numele persoanelor care locuiesc in casa este trecut intr-un contract de inchiriere, atunci aveti contract de locatiune comun (in engl. joint tenancy).

In cazul in care ati incheiat un contract de locatiune comun, toti aveti aceleasi drepturi si responsabilitati. Sunteti toti in aceasi masura responsabili pentru inchiriere, si trebuie sa respectati termenii conditiile mentionate in contract. In cazul in care un chirias inceteaza sa mai plateasca chirie sau cauzeaza alte probleme, altii trebuie sa plateasca partea lui sau alte cheltuieli. De multe ori, in cazul in care locatarii au dezacorduri, acestea trebuie sa le rezolve intre ei, si numai in cazuri extreme proprietarul poate sa intervina.

Daca unul dintre chiriasi doreste sa rezilieze contractul inainte de termen (daca acest lucru este posibil), prin lege, si toti celelalti trebuie sa rezilieze contractul. Cei care doresc sa ramana, pot negocia un nou contract de inchiriere. Acest lucru este destul de dificil. La fel este si cu evacuarea - proprietarul nu poate evacua numai un chirias.

Retine ca contractul de inchiriere comun nu este acelasi ca si cum ar fi sa inchiriezi o camera de la chiriasi - in acest caz, nu ai contract de inchiriere cu proprietarul si nu ai drepturile chiriasului. Incerca sa afli daca chiriasul care subinchiriaza camera este autorizat sa faca acest lucru, intrucat aceasta situatia poate afecta drepturile tale.

Garantie pentru proprietari
Chiriasii nu au numai drepturi, ci si obligatii. Principala responsabilitate este plata chiriei la timp, precum si plata facturilor de utilitati. Pastreaza casa in siguranta - incuie usile, porneste alarma, fa curatenie si nu distruge inventarul locuintei. Pentru a se asigura indeplinirea acestor obligatii, de obicei, se cere o anumita suma drept garantie, care este echivalenta cu plata chiriei pe 4-6 saptamani.

De asemenea, inainte de inchirierea unei locuinte, multi proprietari si agentii imobiliare cer o verificare al istoricului de credit (in engl. credit check).

In cele mai multe cazuri, pentru aceasta verificare se cere sa plateasca potentialului chirias o suma care variaza intre 50 si 150 de lire sterline de persoana. Istoria de credit prezinta situatia ta financiara si cum iti indeplinesti obligatiile. Daca ai restante, intarziere la plata pentru servicii, ai contractate imprumuturi, carduri de credit, plati neplatite in timp util - toate acestea vor fi mentionate in istoricul de credit. Daca ai fost amendat/condamnat la Tribunal (angl. County Court) in ultimii 6 ani, totul se va vedea in raportul de credit.

Daca ai istoricul de credit negativ, nu inseamna ca proprietarul va refuza sa inchirieze locuinta. Doar ca el poate sa ceara o garantie mai mare, ca si garantarea executarii la timp a responsabilitatilor.

Trebuie sa sti ce sa intrebi!
Intrebari cheie la care trebuie sa raspunda proprietarul:
Care este chiria, ce include si pana cand trebuie platita?
Este o informatie banala, dar este necesara pentru a evita neintelegerile mai tarziu.
Care este durata contractului de inchiriere si ce se va intampla la sfarsitul perioadei de inchiriere?
Cea mai frecventa perioada de inchiriere - 6 sau 12 luni. Trebuie sa afli,
Cine este responsabil pentru reparatii si intretinere?
Proprietarii sunt responsabili pentru propria lor proprietate si de unele reparatii de echipamente. Este util sa va puneti de acord de la inceput in cat timp va reactiona proprietarul daca raportezi defecte.
Va fi efectuata inventarierea?
Un procedeu prin care se constata toate bunurile care se afla in locuinta. Nu este obligatoriu, dar util pentru ambele parti pentru a evita dispute suplimentare cu privire la mobilier si alte obiecte din locuinta.
Pot sa vad certificatul de siguranta gazelor?
Daca in locuinta sunt aparate cu gaz, este obligatoriu un control anual pentru siguranta gazelor, efectuat la Registrul de siguranta gazelor (Gas Safety Register) de catre un inginer autorizat. In conformitate cu legislatia Regatului Unit, o copie a certificatului trebuie pusa la dispozitia chiriasilor.
Pot sa inchiriez camera libera altor persoane?
Subinchiriere (in engl. subtenancy sau subletting) - foarte frecventa in randul concetatenilor. Unii proprietari nu se opun, iar altii nu sunt de acord cu subinchirierea camerelor sau intregii proprietati. Inainte de a subinchiria camere, ar trebui sa obti acordul proprietarului, altfel risti sa pierzi garantia din cauza incalcarii prevederilor contractului.

Fereste-te de escroci!
- Daca esti in cautarea unui apartament de inchiriat, fereste-te sa nu devii momeala pentru escroci. Afla care este pretul mediu de inchiriere in zona. Daca iti propune sa inchiriezi o locuinta de lux la un pret scazut – trebuie sa fi atent.
- Escrocii, de obicei, cer sa platesti garantia in avans pentru apartament. Dupa primirea avansului, foarte frecvent ei dispar, si posibilitate de a recupera banii este foarte scazuta. La urma urmei, proprietarul locuintei, probabil, nu stia nimic despre presupusa casa inchiriata pentru care tu ai platit garantia.
- „Proprietarul” poate sa ceara doar sa arati daca ai bani. O modalitate populara si raspandita pe scara larga acum este atunci cand iti cere sa transfer banii unui prieten prin intermediul Western Union. Escrocul, dupa ce primeste un numar de ordine, aparent vrea doar sa se uite ca ai bani sa inchiriezi locuinta. Cu toate acestea, conationalii sunt avertizati ca prin acesta metoda banii pot sa dispara foarte usor.
- In numerar se plateste numai in agentia imobiliara in care vei obti o chitanta pentru plata. Daca platesti proprietarului, confirma valoarea garantiei in scris.

Dacă la sfarsitul contractului de inchiriere, proprietarul sau agentia imobiliara refuza sa returneze garantia - este important sa afli cauza si trebuie sa lupti pentru banii tai daca ai dreptate. Despre ce trebuie sa faci si unde trebuie sa te duci atunci cand te confrunti cu o astfel de problema, citeste articolul “Garantia pentru locuinta – trebuie sa fie in siguranta”.

   

Comentarii

Arata cele mai noi primele

Eugen a scris
2017-04-21 11:08
Pentru Nicoleta, dacă proprietarul știa ca trebuie sa plecați de cel puțin 1 lună nu trebuie să mai plătești pe încă 1 lună!

Raluca a scris
2017-03-28 10:38
Cum ati reusit sa inchiriati cei care ati venit de putin timp?Imi cere un garantor?Ma poate ajuta cineva sa imi explice exact?

Domnita a scris
2017-03-13 12:01
Buna am si eu o nelamurire cu privire la a inchiria o casa. Acum un an am inchiriat si eu o casa iar acuma mi sa expirat contractual. Nu am primit nici o scris oare ca sa merg sa renoiesc contractual doar mau sunat si miau zis sa merg sal renoiesc si ca Mia maritime si chirie. Nu este o problema asta dar cei de la agentie nu imi dau voie sa intre nimeni in casa a venit cumnata mea la mine si cei de la agentie a vazuto iar acuma mie frica ca o sami dea not is sa ma mut. Eu daca nu parasesc casa in doua luni cat imi dau iei notis poate sa ma dea afara cu forta mai ales ca am si un copil? Va multumesc

Lucy a scris
2017-02-14 15:17
Buna!Pot închiria o casa/flat daca sunt nou venita in Anglia si momentan nu am job?

Maria Hermman a scris
2016-09-18 17:06
La reînnoirea contractului câti bani poate pune proprietarul în plus pentru mărirea chiriei, legal? Locuiesc în casă de 7 ani.

Nicoleta a scris
2016-09-16 16:11
Buna! Locuim cu chirie intr-o casa inchiriata cu contract privat pentru 6 luni. In decembrie a expirat contractul, locuim in continuare fara a prelungi contractul scris, ci doar verbal. Acum vrem sa ne mutam in alta casa, iar proprietarul spune ca trebuie sa dam chiria urmatoare pentru ca nu l-am anuntat in scris cu o luna inainte. El stia de intentia noastra, dar doar verbal. Este normal sa ne ceara banii pentru inca o luna, desi noi plecam din casa lui?

Costeluș iulian a scris
2016-05-05 10:55
Vreau sa știu si eu in cât timp trebuie ss anunțe propietarul pe chiriaș ca vrea săi mărească chiria având in vedere ca trebuie sa reînnoiesc si contractul si dacă are voie cu câteva zile înainte de reînnoire să-mi zică ca îmi va mari chiria

Vio a scris
2016-04-24 23:23
Amelia, acum corecteaza si la Catalin.

Amelia -erata a scris
2015-12-20 20:13
scrieti * agentiei...amintiti-i .....chiriasi ...chiria... ....mama ei de graba

Amelia a scris
2015-12-20 20:10
Marius, daca intentionai sa termini contractul cu 10 zile mai inainte trebuia sa ii anunti din timp in scris , cel mai tarziu dupa 8 luni de la inceperea noului contract. Cred ca landordul are tot drepul sa va ceara banii insa nu renunta, scrie-ti agentiei ceea ce vreti si amintiti-le ca timp de 3 ani ati fost chriais exemplari, v-ati platit chria, etc....
Bafta

corina a scris
2015-11-08 12:51
buna ,unde putem gasi o casa de inchiriat anunt ,ziar ,intentionam sa plecam cu copii.multumim

Marius a scris
2015-01-13 22:21
salut! am inchiriat o casa in Londra acum 3 ani.In decembrie 2014 am fost anuntati ca 10 februarie este ultima zi de contract deoarece proprietarul a vandut casa. Intre timp am gasit o casa dar cu alta agentie. Am anuntat prima agentie ca vrem sa plecam cu data de 1 februarie deoarece cu aceasta data incepe contractul cu cealalta agentie, verbal au spus ca este ok, ca dupa 2 zile sa primim o informare prin care ni se aduce la cunostinta ca suntem obligati sa platim si chiria pentru intervalul 1.02-10.02.2015. Vrem sa stim daca acest lucru este legal atata timp cat nu a fost vointa noastra sa incheiem contractul?????Consider ca noi,ca si chiriasi, avem libertatea sa parasim oricand casa in perioada preavizului de 2 luni de zile dat de agentie. Va rog sa ne dati un sfat in acest sens,si daca se poate sau daca exista, un articol de lege care ne apara in acest sens. Multumim si asteptam un raspun

Numele tau:

Comentariu:

 
Comentariile exprima parerea utilizatorului si pot sa nu corespunda cu parerea proprietarilor de pagina web. Proprietarii paginii AngliaMea.ro nu raspund de continutul comentariilor. Daca ati gasit un comentariu ilegal, va rugam sa ne trimiteti un e-mail la info@angliamea.ro
 
 

Studiu

Cum apreciati sistemul medical din Marea Britanie?

Excelent

Mai bun ca in Romania

Mai slab ca in Romania

Foarte slab

Nu stiu

Studiu

Care este situatia dvs in UK?

Sunt cetatean britanic

Am drept de rezidenta permanenta

Am certificat de inregistrare (registration certificate)

Am doar buletinul/pasaportul romanesc

Sunt membru de familie al unui cetatean britanic/cu drept de sedere

Studiu

Ce planuri aveti pentru urmatorii doi-trei ani?

Sa raman aici

Sa ma intorc in Romania

Sa ma mut intr-o alta tara europeana

Sa ma mut pe un alt continent

Nu stiu inca

 
 

Meteo

Cursul valutar de azi

GBP - RON = 5.43
 
RON - GBP = 0.18
 
EUR - RON = 4.54
 
RON - EUR = 0.22
 
USD - RON = 4.25
 
RON - USD = 0.24