Cautati un loc de munca? Aveti grija sa nu deveniti victima unui escroc!  (2014-09-16)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Aici gasiti cateva sfaturi utile cum sa evitati sa fiti inselat cand cautati un loc de munca.

"Am sunat la o agentie de recrutare. Femeia care a raspuns la telefon a vorbit foarte amabil, calduros si m-a convins ca nu exista nici o persoana pentru care n-au gasit un loc de munca. Am crezut si m-am gandit ca mai bine platesc 100 de lire sterline decat sa stau acasa"- povesteste o doamna care locuieste in Londra de sapte ani si cauta un loc de munca pentru o cunostinta. Din pacate, de multe ori dupa ce completati formularul la agentie, vi se spune sa asteptati, iar daca sunati din nou la agentie - nu mai raspunde nimeni la telefon. Iar pentru o taxa de 100 de lire sterline cu siguranta va asteptati la mai mult.

Probabil, multe persoane care locuiesc in Anglia, nu o data au auzit aceasta poveste de la cunostinte. Agentii care promit „munti de aur”, dispar ca in apa. Romanii sufera nu doar din cauza intermedierilor ilegale, dar, de asemenea, din cauza angajatorilor care nu vor sa plateasca suma convenita de comun acord.

Desi foarte des citim despre intamplari similare in presa, citim despre plangerile prietenilor si concetatenilor pe forumuri, escrocii destepti sunt in stare sa convinga ca ei sunt diferiti si intr-adevar se tin de promisiuni. La ce trebuie sa aveti grija si sa fiti atenti cand cautati un loc de munca in Regatul Unit, va recomanda consilierul de specialitate, administratorul societatii de contabilitate „Eurobaltika”, doamna Olga Jachimovic.

Distingeti ceea ce este real
In Marea Britanie, agentii de recrutare sunt extrem de populari, iar in aceasta tara sunt aproximativ 17 mii astfel de agentii. In ultimii ani, societatile si persoanele fizice care ofera bani sa gaseasca un loc de munca in strainatate sunt in crestere si in Romania.

Potrivit O. Jachimovic, cel mai des sunt intalnite situatii in care strainii sunt inselati de societati infiintate in tara lor de origine."Cele mai multe dintre escrocherii provin din Romania. Acolo, oamenii platesc multi bani, li se promite un loc de munca si un trai mai bun, iar cand ajung in Anglia, nu gasesc nimic din ce li s-a promis. Chiar mai rau, atunci cand oamenii dau pasapoartele persoanelor pe care nu le cunosc, pentru asa presupusa "pregatirea documentelor" si, desigur, nu le recupereaza pana nu lucreaza cat este stabilit sau sunt si cazuri cand intermediari dispar cu pasaport, cu tot"- povesteste interlocuitoare noastra. Cu toate acestea, potrivit O. Jachimovic, acest lucru nu inseamna ca toate agentiile de recrutare sunt false sau doresc sa va insele, dar trebuie sa invatati sa distingeti intre ceea ce este real si ceea ce este doar o minciuna frumoasa.

"De multe ori, cu escrocherii se ocupa conationalii. Victimele, de obicei, devin oamenii care sunt in cautarea unui loc de munca mai usor si sunt dispusi sa plateasca pentru a-l gasi. Bariera lingvistica este, de asemenea, o cauza comuna pentru cautarea unui loc de munca prin intermediari si agentii. Tinerii, care stiu limba foarte bine si sunt licentiati ai unei scoli superioare, cad in plasa escrocilor mai rar" - a asigurat O. Jachimovic, adaugand insa ca nimeni nu este protejat de o potentiala inselatorie.

Taxa ilegala
Este mai greu sa fie inselata persoana care este familiarizata cu legislatia muncii. Uneori este suficient ca angajatorul sau agentia sa inteleaga ca stiti drepturile dumneavoastra si nu mai incearca sa se „joace” cu dumneavoastra. Cel mai important lucru este sa stiti si sa va amintiti ca, in conformitate cu legislatia Regatului Unit, taxa pentru recrutarea pe piata muncii este ilegala. Daca inainte de a plati banii la agentie sau agentului de recrutari veti arata ca stiti drepturile, exista posibilitatea sa evitati escrocheria.

"In Marea Britanie pentru gasirea unui angajat plateste angajatorul. Uneori, agentii de recrutare percep o taxa minima de administrare, dar nu o suma exagerata. Aceasta taxa se poate deduce din fiecare salariu - de la 3 pana la 25 de lire sterline pe saptamana sau pe luna"- fiind principiul de lucru al agentiilor de recrutare, a prezentat doamna O. Jachimovic.

Potrivit ei, taxa de recrutare este comuna printre companiile care angajeaza imigranti, dar nu exista nici o garantie ca veti obtine un loc de munca sau ca veti primi banii inapoi, si, uneori, nici macar un contract incheiat nu va poate ajuta. "Totul depinde de situatie: in cazul in care agentia de recutare este din Romania, probabilitatea de a recupera banii este mai mare. Daca societatea este din Marea Britanie, aceasta ar trebui sa fie inregistrata oficial ca Agentie de recrutare (in engl. employment agency), iar in cazul in care organizatia este a conationalilor, ea poate fi neinregistrata si sa functioneze ilegal."

Contractul este un document foarte important
Sa verificati daca agentia sau compania opereaza in mod legal, nu intotdeauna este posibil, dar potrivit O. Jachimovic, este recomandat sa cautati comentarii on-line. "Oamenii, uneori, impart cu altii experientele negative si povestesc daca au fost afectati de recrutori sau angajatori necinstiti. Daca exista vreo suspiciune sau indoiala, mai bine sa nu furnizati datele personale si, in special, nu dati bani"- a spus administratorul societatii „Eurobaltika”. Nu riscati sa platiti pentru ceva care nu este mentionat in mod clar, in scris. "Trebuie remarcat faptul ca in cazul in care o persoana incepe sa lucreze pentru o agentie sau o societate, ambele parti trebuie sa semneze contractul. Cu toate acestea, contractul nu intotdeuna poate oferi o garantie ca veti gasi serviciul si veti fi angajat pentru o perioada lunga de timp. De obicei, contractele sunt pregatite de agentie sau angajator"- a explicat O. Jachimovic.

Este important sa cititi inainte de a semna si sa obtineti o copie a contractului. In conformitate cu legislatia engleza, angajatorul este obligat sa inmaneze un contract de munca in termen de doua luni de la angajare.

Pentru cei care desfasoara activitati independente (in engl. self-employed) O. Jachimovic recomanda sa prezinte si contractul propriu, in care sa fie specificata natura muncii, termenele, cuantumul si modalitatea de plata, mai ales daca v-ati pus de acord pentru o suma mare. "De multe ori, oamenii nu stiu daca au semnat contractul sau nu, spun ca au semnat ceva, dar nu-si amintestc ce..." - a spus O .Jachimovic.

Potrivit ei, cei mai expusi riscului de a fi inselati sunt cei care lucreaza „fara acte”, adica fara contract, fara alte documente si fara a plati taxe. Acestia pot fi demisi in orice moment, fara sa fie remunerati si fara posibilitatea de a rezolva situatia si sa-si recupereze banii castigati.

Sfaturi utile:
- Daca v-ati hotarat sa platiti intermediarului (cel care va ajuta sa gasiti un loc de munca), puneti-va de acord sa platiti in rate, de exemplu, jumatate din suma la inceput, iar restul - dupa primul salariu.
- Notati-va numele intermediarului, numarul de inregistrare al societatii, denumirea exacta si adresa.
- Nu incredintati nimanui actul dumneavoastra de identitate. Asigurati-va ca aveti copiile facute.
- Incearcati sa nu aveti multi bani la dumneavoastra. Daca vor incerca sa va convinga sa platiti, veti castiga ceva timp pentru gandire pana ajungeti la ATM.
- Nu aveti frica sa negociati conditii mai bune de lucru, aveti dreptul sa le cereti.
- Nu taceti, daca ati fost platit cu mai putin decat v-ati asteptat, nu se va rezolva acest lucru de la sine.
- Nu ezitati sa intrebati daca promisiunile sunt reale, adica pozitia dumneavoastra, salariul si alte conditii trebuie sa fie asa cum au fost convenite.

Verificati:
- Interesati-va despre companie, daca aceasta este inregistrata in registrul de companii http://www.companieshouse.gov.uk
- Fiti mai atent cand aveti de a face cu societati ale caror adrese de e-mail se termina cu yahoo, gmail, hotmail, etc. Companiile serioase au sistem de e-mail cu denumirea proprie.
- Informatii despre agentiile de recrutare pot fi obtinute apeland la 0845 955 5105 sau prin e-mail: eas@dti.gsi.gov.uk.


   

Tags: Agentia de recrutare, Agentie, Angajati, Contract, Employment agency, Escrocherii, Imigranti, Inselatorie, Intermedieri, Legislatia muncii, Loc de munca, Recrutori, Registrul de companii, Taxa de recrutare

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...