Daca esti inselat la locul de munca – vorbeste despre asta! (2016-05-24)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Probabil exista o lista lunga cu romani, care s-au saturat de angajatori fara scrupule. Totusi, de cele mai multe ori, victimele nu se adreseaza nicaieri si doar incearca sa uite cele intamplate. Cel mai frecvent motiv este, probabil, ca strainii nu stiu de unde sa inceapa. Fiecare situatie este diferita si este foarte greu sa gasim „o solutie ideala” cu privire la cum poti sa-ti recuperezi banii pentru care ai muncit. Cu toate acestea, Angliamea.ro si profesionistii cu experienta se grabesc sa te ajute, daca ai probleme la locul de munca – iti oferim informatii de baza cu privire la unde trebuie sa te adresezi, cat va costa totul si timpul necesar pentru rezolvarea problemei pe cale judecatoreasca - atat pentru cei care desfasoara activitati independente (in engl. self employed), cat si pentru dipendenti (in engl. employed).

Inselaciunea este la moda
Despre cum poti rezolva conflictele de munca daca desfasori activitate independenta, sfatuieste fondatorul companiei Aldus Ltd, Alex Dubinskas. Dupa parerea lui, cele mai multe conflicte se nasc in cercul celor care desfasoara activitati independente. In Marea Britanie, in special in industria constructiilor, sa te inseli unul pe altul a devenit un fenomen de masa, chiar si la moda. Contractorii nu-i platesc pe subcontractori, iar ei, la randul lor pe angajati. Explicatia este foarte simpla – „nu am primit banii si nu pot sa te platesc”, sau „iti voi plati, doar asteapta putin”. Si asa omul asteapta pana la sfarsitul lucrarilor sau societatea pur si simplu intra in faliment”, - a explicat A. Dubinskas.

Dar nu trebuie sa astepti pana se ivesc probleme. Potrivit A.Dubinskas, de multe ori, cei care desfasoara activitati independente, pentru lucrari care trebuie efectuate, se pun de acord doar prin telefon, fara documente. Este important sa colectezi probe de efectuarea muncii: inregistrari de plata (in engl. income statement, payment note, payment statement, payslip), facturi pentru munca efectuata (in engl. invoice), contract (in engl. contract). Daca este necesar, poti sa apelezi chiar si la tribunal; pot fi utile scrisorile de la contractor, mesajele SMS si alte informatii care dovedesc ca ai lucrat pentru un antreprenor. „Inainte de a recurge la instantele de judecata, trebuie sa urmezi urmatorii pasi: in primul rand, trebuie sa prezinti contractantului factura pentru lucrarile efectuate. Este util sa faci toate copiile documentelor prezentate. Este recomandat sa trimiti totul prin scrisoare recomandata – ca sa ai dovada de primire a scrisoarii de catre destinatar. Daca nu se rezolva astfel, al doilea pas ar fi sa trimiti contractantului o instiintare – pentru neplata facturii in termen stabilit, de exemplu, 28 de zile, iar in cazul acesta vor fi luate masuri legale pentru a recupera datoria. Dupa aceea - instanta de judecata, desigur, daca suma de bani pe care trebuie sa primesti merita acest efort. Exista multe firme de colectare a datoriilor, ale caror eforturi uneori se incheie cu succes, dar nu intotdeauna ” - a spus specialistul.

Vigilenti si intelepti
A.Dubinskas avertizeaza sa fii vigilent, daca contractantul refuza sa furnizeze documente, sau chiar mai rau – plateste cu banii gheta. „Acest lucru poate fi un semn ca el nu a inclus lucrarile efectuate de tine in conturile sale si nu plateste taxe autoritatilor fiscale pentru munca efetuata de tine.”

Olga Jachimovič, administratorul societatii de contabilitate „Eurobaltika”, sfatuieste sa fii intelept, daca la inceputul lucrarilor nu esti sigur ca angajatorul plateste taxele pentru tine. „Cere o scrisoare angajatorului sau societatii la care lucrezi pe cont propriu, spunand ca ai nevoie de aceasta la banca. In acest caz, societatea va emite o scrisoare. Acesta va fi o dovada ca ai efectuat lucari pentru aceasta societate, in cazul in care vei fi nevoit sa apelezi la tribunal” - a spus O.Jachimovič.

Potrivit A.Dubinskas, sunt mai putine neintelegeri cu persoanele angajate, dar si in acest domeniu angajatorii cateodata folosesc arbitrajul. „Muncitorii, de multe ori, se plang ca angajatorul nu le ofera unul sau mai multe documente cum ar fi, de exemplu, formularul P60, P45 sau statele de plata, dar, in cele mai multe cazuri, se pot intelege. Angajatii trebuie sa aiba curajul si sa ceara aceste documente, pentru ca angajatorul este obligat sa le furnizeze. In cazul in care „cererile nu funcționeaza”, poti sa avertizezi angajatorul, ca o sa te adresezi la o anumita organizatie, cum ar fi administia fiscala” - a spus A.Dubinskas.

In primul rand, in cazul neintelegerilor, ar trebui sa incerci sa aranjezi totul intr-un mod frumos. Spune ca stii care sunt drepturile tale si care este problema. Daca iti este greu sa te exprimi in limba engleza sau pur si simplu nu te intalnesti cu angajatorul, poti sa-i scri o scrisoare cu ajutorul unui prieten vorbitor de limba engleza.

Cat costa sa te adresezi instantei de judecata?
Plangerea oficiala insemna mult timp, bani si nervi.

Administratorul societatii „Eurobaltika” spune ca in cazul in care nu exista nici un contract sau alt document scris, de unde reiese ca persoana este angajatul societatii, iar in cazul concedierii ilegale sau neplata salariului, el poate sa depuna o plangere la Tribunalul Ocuparii Fortei de Munca (in engl. Employment Tribunal), care apara angajati, concediati ilegal, pe cei care nu au primit lichidarea, salariul sau indemnizatia de concediu, precum si pentru plangerile de discriminare sau hartuire la locul de munca. La Tribunalul Ocuparii Fortei de Munca poti sa apelezi personal, dar daca nu te descurci in limba engleza sau pur si simplu nu ai o cunostinta necesara in chestiuni juridice, poate sa te ajute un intermediar.

De exemplu, „Eurobaltika” mediaza la neintelegerile cu fostii sau actualii angajatori, iar daca nu se poate rezolva problema comunicand cu angajatorului, pregatesc documentele pentru a fi prezentate la Tribunalul Ocuparii Fortei de Munca. Consultarea initiala este gratuita, iar daca reusesc sa rezolve conflictul fara sa se adreseze la Tribunalul Ocuparii Fortei de Munca, acest serviciu va costa incepand de la 50£. Daca trebuie sa se adresezeTribunalului, taxa pentru serviciul de proces va fi intre 150£ si 400£. Durata procesului: de la 14 zile pana la 30 de saptamani.

Nu te lasa! LaTribunalul Ocuparii Fortei de Munca (in engl. Employment Tribunal) poti sa te adresezi, daca:
- Primesti salariul mai mic decat salariul minim obligatoriu, adica 6,31£. Aceasta valoare a intrat in vigoare la 1 octombrie 2013. Informatii cu privire la schimbarile salariului minim poti fi gasite aici: https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates
- Lucrezi mai mult de 48 de ore pe saptamana fara acordul tau si nu ai nici o zi de odihna
- Nu primesti indemnizatia de concediu sau compensatia pentru concediul nefolosit, cand parasesti locul de munca
- Ai fost concediat de la locul de munca si nu ai primit plati compensatorii
- Ai fost concediat fara nici un motiv
- Esti discriminat sau hartuit la locul de munca
- Mai multe informatii gasesti aici: http://www.employmenttribunals.gov.uk

Cei care desfasoara activitati independente pot rezolva conflictele in instantele judetene (in engl. county courts):
- Mai multe informatii gasesti aici: http://www.hmcourts-service.gov.uk/infoabout/claims/index.htm
- Cererea poti sa o completezi on-line: https://www.moneyclaim.gov.uk
- Taxa pentru cerere depinde de suma solicitata. De exemplu, daca doresti sa recuperezi pana la 300£, completarea cererii pentru instanta de judecata va costa 30£, online - 25£. Daca doresti sa recuperezi pana la 1500£ - in instanta de judecata va costa 75£, online - 70£, etc.
- Lista completa de preturi o gasesti aici: http://www.hmcourts-service.gov.uk/HMCSCourtFinder/GetLeaflet.do?court_leaflets_id=264

Vorbeste!
- Daca angajatorul nu plateste impozite – raporteaza acest lucru Inspectoratul Fiscal la telefonul cu apel gratuit 0800 788 887 sau pentru mai multe informatii acceseaza acest link: http://www.hmrc.gov.uk/reportingfraud/online.htm

Sfatuieste-te!
Biroul de Consiliere pentru Cetateni (in engl. Citizens Advice Bureau - CAB):
- Consultanta gratuita, consiliere si suport.
- Rezolvarea problemelor cu privire la beneficii, locuinte, ocuparea fortei de munca si imigrare
- Consilierii ajuta sa completezi formulare, sa scrii scrisori, sa negociezi cu creditorii,te pot reprezinta in fata clientilor, la instante si tribunale
- Mai multe informatii - http://www.adviceguide.org.uk
Serviciul Consultativ de Conciliere si Arbitraj (in engl. Advisory, Consilation and Arbitration Service - ACAS):
- Consultatii gratuite
- Prevenirea si rezolvarea conflictelor
- Acestea pot fi gasite la: http://www.acas.org.uk


   

Tags: Citizens Advice Bureau, Conflicte la locul de munca, Employment Tribunal, Neintelegeri cu angajator, Neplata salariului, Prevenirea si rezolvarea conflictelor, Probleme la locul de munca, Self employed, Tribunalul Ocuparii Fortei de Munca

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...