Controlul fiscal (investigatia) (2014-09-11)

Controlul fiscal sau asa-numita “investigatia” este un fenomen din ce in ce mai frecvent in viata noastra de zi cu zi. Pentru multi, controlul fiscal a provocat un soc neasteptat pentru ca, pana in prezent, foarte putini au auzit despre acest lucru.

Deci, sa examinam de ce dintr-o data Oficiul Fiscal (Tax Office) decide sa verifice o anumita persoana. Mai intai de toate, pot fi verificati lucratorii independenti (self-employed), angajatii, partenerii, directorii de companii si orice alta persoana care a completat declaratia fiscala (Tax Return) in ultimii 6 ani. Probabil ca nu este nevoie sa va reamintim despre faptul ca declaratia fiscala (Tax Return) este in forma libera, unde persoana sau compania trebuie sa declare toate veniturile si cheltuielile primite/efectuate in cursul unui exercitiu financiar. Controlul fiscal nu este altceva decat verificarea cifrelor inscrise in declaratia fiscala. Cel mai important lucru este verificarea documentelor justificative si a bonurilor/chitantelor, in special, a celor care privesc cheltuielile.

Am mentionat deja ca poate fi verificata oricare persoana care a completat declaratia fiscala, asa ca ar fi bine sa ne uitam la posibilele consecinte in urma acestei inspectii. Se intampla adesea ca in timpul unei inspectii, viata financiara a persoanei din perioada respectiva, sa fie verificata pana la ultimul detaliu. Cei care nu au nici o justificare pentru cheltuielile specificate, trebuie sa refaca declaratia cu venituri si cheltuieli doar pe baza dovezilor existente. Aceasta verificare, de multe ori, are ca si consecinta ca persoana in cauza nu numai ca nu-si recupereaza costurile, dar trebuie sa plateasca si cateva mii de lire sterline Oficiului Fiscal. Si pana acum nu am mentionat sanctiunile pentru declaratii false. Inregistrandu-se ca lucrator independent, foarte important este sa intelegeti ca va trebui sa tineti o evidenta foarte clara cu veniturile si cheltuielile efectuate. In plus, este recomandat sa planificati veniturile si cheltuielile pentru ca la sfarsitul exercitiului financiar sa nu va “treziti” ca trebuie sa platiti multe taxe pentru ca nu ati avut “destule” cheltuieli pe parcursul unui an financiar.

O abordare comuna ca totul va “aranja” contabilul este foarte gresita, mai ales in cazurile in care cereti sa mareasca cheltuielile in scopul de a recupera mai multe taxe. Problema este ca nu aveti nici o dovada pentu aceste cheltuieli, iar in ciuda faptului ca acest contabil este autorizat, responsabilitatea revine contribuabilului. Gandirea ca dupa cativa ani veti pleca in alta tara, nu va elimina taxele datorate inspectoratului fiscal (Inland Revenue), unde nu vor fi acumulate doar sumele de plata, dar si dobanzile.

Probabil ca nu unul se intreaba daca este posibil sa evitam controlul fiscal. Exista cateva masuri de precautie. In primul rand, nu mariti cheltuielile, iar in al doilea rand, declarati toate veniturile si nu uitati de banii depusi la banca. Inca o regula importanta: nu completati declaratia singur! Din cauza ca nu aveti cunostinte suficiente in domeniu, puteti sa nu includeti ceva in declaratie sau sa completati gresit, asadar, cel mai bine lasati aceasta sarcina pentru cei specializati in domeniu.

In cele din urma, pentru cei care sunt verificati, noi am vrea sa va sfatuim sa prezentati toate chitantele si alte dovezi ale cheltuielilor pe care le aveti, dar, din pacate, nici in cazul acesta nu va putem spune sa ramaneti optimisti pentru ca nu va fi usor sa fiti de acord cu noul mod de calcul si cu sumele de plata. Cei care au avut de a face cu controlul fiscal, va invitam sa invatati din aceasta experienta dureroasa si sa acordati mai multa atentie evidentei contabile.

   

Tags: Bonuri, Cheltuieli, Chitante, Control fiscal, Declaratia fiscala, Inland Revenue, Inspectie fiscala, Inspectoratul fiscal, Investigatia, Lucratori independenti, Oficiul Fiscal, Self-employed, Tax office, Tax return, Venituri