Protejeaza-ti identitatea! (2014-04-02)

Ultima actualizare: Ianuarie 2019. Identitatea ta - o mare valoare care poate deveni cu usurinta o tinta pentru hoti. Toti stim ca trebuie sa ne protejam pasaportul, dar uneori pentru autorii fraudelor este suficient sa gaseasca o scrisoare care va este adresata. Angliamea.ro va sfatuieste cu privire la modul de a va proteja identitatea. Traim timpuri in care se poate fura chiar si numele!

Datele - din cosul de gunoi!
In Harrow, un cartier din nord-vestul Londrei, au existat cazuri in care oamenii au fost contactati de catre "angajati" ai directiei generale Impozite si Taxe (in engl. council tax) care le-au spus ca au platit impozite mai mari decat era cazul si ca pot primi banii inapoi, doar ca au nevoie de datele contului bancar. “Reprezentantii” directiei stiau numele, prenumele, adresele și chiar numărul de referinta al clientului (in engl. Customer reference number). In realitate nimeni nu restituia impozitele platite in plus. S-a dovedit ca escrocii care incercau sa obtina datele de cont bancar au avut celelalte date ale persoanelor, chiar de pe acte aruncate la cosul de gunoi.

Nu este greu sa folositi numele altcuiva
Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple despre cum puteti fi inselati daca nu tineti la sigur datele personale. Daca infractorii detin datele dumnevoastra, le pot folosi pentru a deschide conturi bancare și carduri de credit, sa ia un imprumut sau sa depuna o cerere pentru ajutor social. Mai grav este ca puteti sa nu observati nimic pana cand nu va confruntati cu probleme in momentul in care doriti sa obtineti chiar dvs. un card sau doriti sa accesati un credit.

Uneori pentu escroci ajunge o scrisoare cu numele si adresa, sau factura de utilitati. In Anglia toate treburile le puteti rezolva prin telefon sau e-mail, asa ca pentru infractori munca este si mai usoara. Aici este foarte simplu sa inregistrezi o masina sau factura de utilitati pe numele altei persoane.

Cum sa te protejezi?
Este posibil sa te protejezi de furtul de identitate. Cel mai important lucru este sa urmezi cateva reguli, astfel incat sa diminuezi riscul de a fi inselat.

Este important sa iti protejezi corespondenta. Indivizi care vor sa aprofite de altii si in modul acesta sa castige bani sunt multi si ei stiu sa foloseasca informatiile chiar si din scrisori. Daca te-ai mutat, anunta acest lucru oficiul postal si aboneza-te la serviciul de readresarea tuturor scrisorilor la adresa noua, astfel te asiguri ca toate scrisorile vin la noua ta casa. De asemenea, este important sa rupi toate scrisorile și documente pe care le arunci la cosul de gunoi.

Unul dintre mediile cele mai favorabile pentru infractori este Internetul. Prin urmare, este necesar sa luati masuri de precautie cand il folositi. Acum este foarte popular sa ai propriul profil pe retelele de socializare - Facebook, Twitter, etc. Dar ai grija sa nu publici aici datele personale. Informatiile cum ar fi data exacta a nasterii sau adresa nu ar trebui sa fie publicata. Daca totusi vrei sa le publici, alege ca aceste date sa fie vizibile doar pentru prietenii tai. Cu toate acestea, in cazul in care accepti toti “prieteni” – nu prea ai cum sa te protejezi. Deci in concluzie, cel mai bine ar fi sa nu postezi informatiile personale.

De asemenea, nu raspunde la e-mailuri care sunt trimise de expeditori necunoscuti. Fii inteligent si nu trimite date cu caracter personal in cazul in care sunt solicitate prin e-mail. De asemenea ai grija ca datele contului, parola sau alte informatii similare sa le introduci doar pe un site securizat. Aceste pagini incep cu “https://” si in fereastra browser-ului poti vedea simbolul “lacat inchis”.

Nu esti singur
Cum poti sti daca datele tale personale sunt folosite de altii? Exista semne care indica faptul ca cineva ti-a furat identitatea. Verifica-ti cu atentie conturile bancare, cardurile de credit si alte conturi financiare. Daca gasesti cateva operatiuni neclare – ai motiv sa te ingrijorezi. De asemenea, ingrijoreaza-te daca nu mai primesti scrisori sau documente prin posta, pe care inainte le primeai regulat.

Daca ai solicitat un imprumut, un card de credit sau ai incercat sa deschizi un cont bancar, abonamentul de telefonie mobila sau ai aplicat pentu un contract de inchiriere a unei locuinte si ai primit raspuns negativ, incerca sa afli motivul raspunsului. Aceste cereri pot fi respinse din cauza istoricul de creditare negativ, iar daca tu sti cu certitudine ca inainte nu ai avut probleme cu nici una dintre institutii/persoane, incerca sa afli care este problema - s-ar putea ca numele tau sa fi fost deja folosit de escroci pentru cererea unui credit.

Daca primesti scrisori prin care ti se solicita sa platesti facturi sau datorii despre care nu sti nimic, nu intarzia sa actionezi. Acest lucru nu se rezolva de la sine si te poti trezi cu executorul judecatoresc la usa. Nu risca, contacteaza institutii si explica situatia. Escrocii spera ca tu sa nu observi la timp, sa nu te duci la autoritati si ei sa poata continua sa profite cu succes de identitatea ta. Cu cat vei observa mai repede o astfel de situatie si rezolvi problema, cu atat mai putine probleme vor fi pentru tine. In suspiciunea furtului de identitate, este important sa se actioneze rapid. Anunta imediat toate organizatiilor relevante si reprezentantii lor.

De asemenea, anunta una dintre cele trei agentii care colecteaza istoricul creditelor (Equifax, Experian sau Callcredit) si ei trebuie sa comunice cu toate organizatiile implicate si, de asemenea, sa notifice despre intamplare celorlalte doua agentii. Anunta si banca referitor la faptul ca ai devenit o victima a unei fraude si intreba cum poti monitoriza tranzactiile financiare efectuate in numele tau.

Cine colecteaza informatii despre tine?
- Trei companii au licenta Biroului corectitudinii tranzacțiilor comerciale (in engl. Office of Fair
Trading), in conformitate cu Legea privind creditul de consum (in engl. Consumer Credit Act)
pentru a colecta informatii despre trecutul financiare al populatiei.
- In cazul in care banuiesti ca cineva efectueza tranzactii financiare in numele tau, contacteaza
una dintre aceste organizatii:
- Experian Ltd
- Equifax Ltd
- Callcredit Ltd

Anunta daca ai pierdut pasaportul!
- Daca ti-ai pierdut pasaportul sau cartea de identitate, du-te la Ambasada Romaniei la Arundel House, 4 Palace Green, Londra, W8 4QD.
- Declaratia privind pierderea / furtul pasaportului se depune personal.
- Daca se gaseste documentul pe care l-ai pierdut - nu-l mai poti declara valabil.

Unde pot gasi mai multe informatii?
- Aici poti afla cum poti a naviga pe Internet in conditii de siguranta - http://www.getsafeonline.org
- In portalul mailului regal (in engl. Royal Mail) http://www.royalmail.com poti gasi sfaturi cu privire la modul de a transmite mesaje si de a-ti proteja corespondenta de escroci.
- Directia Identitatii si a pasapoartelor din Marea Britanie (in engl. Her Majesty's Passport Office) ofera informatii cu privire la protectia documentelor personale si cele mai noi proiecte despre cum sa va protejati impotriva fraudelor- https://www.gov.uk/government/organisations/hm-passport-office


www.angliamea.ro


   

Tags: Datele, Detalii despre numarul de cont, Furtul de identitate, Identitatea