Brighton - o statiune nu numai de nudisti si gay (2014-07-17)

Probabil multi dintre voi ati auzit de Brighton - una dintre cele mai mari statiuni din Anglia. Aceasta este renumita prin trecutul sau, dar este si locul preferat al minoritatilor sexuale. Foarte multi locuitorii ai Londrei isi petrec week-endul in aceasta statiune intucat la Brighton se ajunge foarte usor si repede: calatoria cu trenul sau masina dureaza aproximativ o ora.

Vorbind despre Brighton, intotdeauna auzim o multime de opinii si controverse. Probabil, multi romani care locuiesc in Anglia au vizitat macar o data aceasta statiune. Pentru unii dintre concetatenii nostri, acest oras a inlocuit litoralul romanesc de mai mult timp, dar exista si romani care prefera plajele mai indepartate din Anglia, cum ar fi Bournemouth. Cu toate acestea, in ciuda abundentei de opinii, Brighton este considerata principala statiune din Anglia.

Scaldatul in mare este o placere regala
In secolul al XVI-lea Brighton a fost un simplu sat de pescari. Potrivit istoricilor, aici au locuit aproximativ 400 de pescari, care au avut 60 de barci de pescuit. Dupa o suta de ani, Brighton a devenit unul dintre cele mai mari orase din Sussex, iar populatia a atins 4.000 de locuitori.

Putin mai tarziu, acest oras a devenit foarte sarac. Multi locuitori au plecat in cartierele vecine in cautarea unui loc de munca si a conditiilor de viata mai bune.

In secolul al XVII-lea, odata cu dezvoltarea medicinei, a devenit foarte populara teoria ca multe boli se pot vindeca inotand in mare. Pentru nobilii acelei vremi, aceasta idee s-a dovedit a fi foarte atractiva. Regele George al III-lea a fost primul monarh britanic, care facea curse regulate la plaja pentru a inota.

Englezilor bogati le placea sa urmareasca familia regala. Prin urmare, multi dintre ei, imitand nobilii, au inceput sa plece in vacanta la mare. Tot mai multi veneau la Brighton, mai ales dupa ce medicii (cum ar fi, Richard Russell de Brighton) au inceput sa confirme ca prin consumul de apa de mare se pot vindeca bolile cum ar fi astm, cancer, reumatism sau surditate.

In prezent, englezii nu mai cred profetiile medicale de atunci. Cei mai multi dintre ei prefera metodele de tratament mult mai avansate decat inotul in mare sau consumul apei de mare. Mai ales acum cand apa din Brighton nu este foarte curata si transparenta.

Plaja de nudisti se afla in oras
Dintr-un sat mic de pescari a devenit una dintre cele mai mari statiuni din Anglia. De indata ce vremea se incalzeste si apare soarele, aici vin multi locuitori ai Londrei. Printre cei veniti se pot intalni si multi romani. Ce-i atrage aici? Mai intai de toate, plaja, care este destul de aproape de Londra. Calatoria cu trenul la Brighton dureaza doar o ora, iar cu autobuzul – doua ore. Deci, in ceea ce priveste transportul, orasul era foarte usor de traversat. Poate acesta este motivul pentru care multi turisti vin aici doar pentru o zi.

Nu toate statiunile sunt la fel. Multi dintre noi traim cu amintirea plajelor de nisip din Romania. Dar cum arata litoralul de la Brighton?

Romanii mai pretentiosi ar spune ca prefera plajele din Romania, iar plaja din Brighton este plina de pietre. Deci, cei care merg in aceasta statiune ar trebui sa uite de dunele si tarmurile cu nisip fin.

Coasta din Brighton este situata la Marea Nordului si rareori se incalzeste. Prin urmare, chiar si in cea mai fierbinte zi de vara apa este foarte rece. Cu toate acestea, sunt multi curajosi care se bucura de o baie deja la inceputul primaverii.
Este interesant si faptul ca plaja principala din Brighton este situata langa o strada destul de aglomerata. Deci, pe de o parte - puteti auzi sunetul marii, iar pe de alta parte – zgomotul masinilor si galagia din cafenele.

Ar trebui remarcat faptul ca la Brighton exista si plaja oficiala de nudisti (in partea de sud-est, la Kemptown). Rar putem gasi o plaja de nudisti amenajata intr-o zona urbana, și nu undeva departe de ochii curiosilor.

Pavilionul Regal si cele trei pontoane
La Brighton oamenii merg nu numai pentru mare. In oras sunt multe cladiri interesante din secolul XVII, iar stradutele inguste care duc la mare lasa impresii de neuitat.

Minunat si ostentativ de vulgar, Pavilionul Regal (in engl. Royal Pavilion), este un obiectiv turistic de neratat pentru toti vizitatorii, cu cupolele sale uriase in forma de ceapa, minarete, dragonii sculptati pe tavane si candelabrele in forma de copac. A fost construit de regele George al IV-lea, iar incepand cu secolul al XIX-lea, acesta a fost considerat a fi resedinta regelui.

Este interesant si faptul ca in mijlocul celui de-al doilea razboi mondial, Hitler a declarat ca Pavilionul Regal va fi bombardat. Se pare ca dictatorul german avea intentia ca acest palat chic si exotic sa devina resedinta lui.

Sunt trei porturi in Brighton. Primul este "Chain Pier”, care a fost construit in 1823. Acesta nu a fost doar un pod pe mare, dar, de asemenea, un terminal de feriboturi. De aici se propunea cea mai scurta excursie la Paris. Dupa ce Chain Pier s-a prabusit in timpul unei furtuni, in locul lui a fost construit un nou port - West Pier. Aristocratii se aduna aici pentru a-si arata bogatiile/a-si etala tinutele si pentru a se holba la altii. Doamnele isi arata rochiile de lux si discuta despre garderoba veciniilor si cunoscutiilor.

Portul West Pier a fost inchis in 1975. Guvernul orasului a vrut sa-l renoveze, dar dupa ce o parte din port s-a prabusit in timpul unei furtuni, planurile au trebuit amanate. In cele din urma, in aprilie 2003, restul portului a fost devastat de foc.

In scurt timp, langa fostul port West Pier se planifica construirea unui turn de observatie cu o inaltime de 183 de metri. Acesta ar fi unul dintre cele mai inalte cladiri din Marea Britanie. Proiectul turnului a fost propus de celebrul arhitect Marx Barfield – creatorul roatei de observatie „London Eye“ din Londra.

Al treilea port care a ramas pana in prezent este “Brighton Pier”. A devenit operational in 1899, iar in foarte scurt timp acest loc a devenit foarte atractiv pentru locuitorii orasului. Vizitatorii se adunau aici pentru a se bucura de mare si de a petrece timpul liber. Aici sunt multe aparate de jocuri, un parc de distractii, o multitudine de cafenele si de baruri.

Apropo, la Brighton este situat si Muzeul Maritim, care este renumit pentru abundenta de exponate marine si cu un tunel tip acvariu spectaculos.

Capitala minoritatilor sexuale
In ultimul timp, Brighton a devenit locul preferat al homosexualilor si lesbienelor. Aceasta statiune este adesea numita capitala minoritatilor sexuale. Pe strazile orasului se plimba cupluri de acelasi sex care se tin de mana. La intrarea in multe cafenele, baruri si cluburi din Brighton se gaseste un steag curcubeu - un semn ca minoritatile sexuale sunt bine venite.

In luna august, la Brighton are loc carnavalul de gay si lesbiene, cunoscut sub numele “Gay Pride Carnival”. Acesta reuneste nu numai minoritatile sexuale, aici vin o multime de vizitatori curiosi din toata lumea.

   

Tags: Brighton, Brighton Pier, Chain Pier, Gay, Litoralul de la Brighton, Marea Nordului, Minoritati sexuale, Muzeul Maritim, Nudisti, Pavilionul Regal, Plaje de nudisti, Principala statiune din Anglia, Regele George al III-lea, Richard Russell de Brighton, Royal Pavilion, Sat de pescari, Steag curcubeu, West Pier