Pierderea mirosului după Covid ar putea avea leac. Ce soluție au găsit cercetătorii britanici? 

Picăturile nazale cu vitamina A ar putea să trateze pierderea sau modificarea simțului olfactiv la unele persoane care au trecut prin infecția cu virusul Covid-19, spun cercetătorii din cadrul Universității East Anglia, care desfășoară un proces de 12 săptămâni în acest sens, informează BBC.

Doar unii dintre pacienții voluntari vor primi tratamentul, dar tuturor li se va cere să adulmece mirosuri puternice, cum ar fi ouă stricate și trandafiri.

Și scanările pe creier vor verifica dacă vitamina a reparat căile olfactive rănite sau „nervii olfactivi”.

Pierderea sau modificarea simțului mirosului este un simptom obișnuit al Covid, deși mulți alți viruși, cum ar fi gripa, îl pot provoca. Și, în timp ce majoritatea oamenilor îl recâștigă în mod natural în câteva săptămâni, mulți au rămas cu tulburări continue ale mirosului.

Lina Alnadi, o tânără de 29 de ani, din Londra, a dezvoltat parosmie după Covid, ceea ce înseamnă că mirosul multor lucruri obișnuite s-a schimbat pentru ea.

”Apa de la robinet, de exemplu, miroase oribil, precum apa stătută dintr-o mlaștină sau canalizare. Planta de coriandru îmi miroase acum a deodorant. Iar ouăle - unul dintre alimentele mele preferate - miros a cauciuc ars,” susține britanica. Lucruri simple, cum ar fi dușul sau spălatul dinților, devin, de asemenea, neplăcute din cauza deformării simțului olfactiv.

Dar situația s-a îmbunătățit treptat și Lina a găsit câteva trucuri care o ajută.

„Adăugând zeamă de lămâie sau ardei iute, asta potențează mirosul alimentelor pe care vreau să le consum”, spune ea. „De asemenea, am experimentat și am făcut liste cu alimente sigure care nu mă vor face să vomit. A trebuit să fiu creativă, în acest sens, pentru a mă asigura că mănânc suficient din lucrurile potrivite pentru a nu-mi mai fi rău ulterior”.

Cercetătorul principal, Prof. Carl Philpott, de la Școala de Medicină Norwich din UEA și James Paget de la University Hospitals NHS Trust, au declarat: „Vrem să aflăm dacă există o creștere a dimensiunii și a activității căilor nazale deteriorate în creierul pacienților atunci când sunt tratați cu vitamina-A picături nazale. Vom căuta modificări ale dimensiunii bulbului olfactiv - o zonă de deasupra nasului unde nervii mirosului se unesc și se conectează la creier. Vom analiza, de asemenea, activitatea din zonele creierului legate de recunoașterea mirosurilor."

Picăturile nazale cu vitamina A ar putea să trateze pierderea sau modificarea simțului olfactiv la unele persoane care au trecut prin infecția cu virusul Covid-19, spun cercetătorii din cadrul Universității East Anglia, care desfășoară un proces de 12 săptămâni în acest sens, informează BBC.

Doar unii dintre pacienții voluntari vor primi tratamentul, dar tuturor li se va cere să adulmece mirosuri puternice, cum ar fi ouă stricate și trandafiri.

Și scanările pe creier vor verifica dacă vitamina a reparat căile olfactive rănite sau „nervii olfactivi”.

Pierderea sau modificarea simțului mirosului este un simptom obișnuit al Covid, deși mulți alți viruși, cum ar fi gripa, îl pot provoca. Și, în timp ce majoritatea oamenilor îl recâștigă în mod natural în câteva săptămâni, mulți au rămas cu tulburări continue ale mirosului.

Lina Alnadi, o tânără de 29 de ani, din Londra, a dezvoltat parosmie după Covid, ceea ce înseamnă că mirosul multor lucruri obișnuite s-a schimbat pentru ea.

”Apa de la robinet, de exemplu, miroase oribil, precum apa stătută dintr-o mlaștină sau canalizare. Planta de coriandru îmi miroase acum a deodorant. Iar ouăle - unul dintre alimentele mele preferate - miros a cauciuc ars,” susține britanica. Lucruri simple, cum ar fi dușul sau spălatul dinților, devin, de asemenea, neplăcute din cauza deformării simțului olfactiv.

Dar situația s-a îmbunătățit treptat și Lina a găsit câteva trucuri care o ajută.

„Adăugând zeamă de lămâie sau ardei iute, asta potențează mirosul alimentelor pe care vreau să le consum”, spune ea. „De asemenea, am experimentat și am făcut liste cu alimente sigure care nu mă vor face să vomit. A trebuit să fiu creativă, în acest sens, pentru a mă asigura că mănânc suficient din lucrurile potrivite pentru a nu-mi mai fi rău ulterior”.

Cercetătorul principal, Prof. Carl Philpott, de la Școala de Medicină Norwich din UEA și James Paget de la University Hospitals NHS Trust, au declarat: „Vrem să aflăm dacă există o creștere a dimensiunii și a activității căilor nazale deteriorate în creierul pacienților atunci când sunt tratați cu vitamina-A picături nazale. Vom căuta modificări ale dimensiunii bulbului olfactiv - o zonă de deasupra nasului unde nervii mirosului se unesc și se conectează la creier. Vom analiza, de asemenea, activitatea din zonele creierului legate de recunoașterea mirosurilor."

 (Comentarii: 0)

Articole pe aceeasi tema:

Articole pe aceeasi tema: