Soluție disperată. Firmele britanice exportă carnea în UE pentru a fi procesată 

Lipsa muncitorilor calificați din industria procesării de carne forțează companiile britanice să exporte carcasele de animale în țări din Uniunea Europeană, pentru a fi tranșate acolo, apoi le reimportă, cu costuri suplimentare.

Presa britanică relatează că acest lucru se întâmplă momentan la scară mică, producătorii britanici de carne de vită exportând carcase în Irlanda pentru tranșare și ambalare, dar asta urmează să se întâmple și în alte țări din Uniunea Europeană, Olanda pentru început.

Exportul cărnii pentru procesare are și costuri mai mari – se adaugă încă 1.500 de lire sterline pentru fiecare camion cu carcase, inclusiv taxele de transport, precum și cerințele vamale introduse după Brexit, cum ar fi un certificat de sănătate de export pentru fiecare transport.

Nu în ultimul rând, o mare problemă e legată de faptul că orice carne exportată în UE pentru tranșare nu va mai putea fi etichetată ca britanică atunci când este reimportată în UK pentru vânzare.

Exportul de carne este o măsură disperată, menită să prevină sacrificarea în masă a porcilor sănătoși din ferme, deoarece abatoarele și fabricile de procesare a cărnii nu mai au destui angajați după Brexit și sunt la capacitate maximă. Cu toate acestea, 10.000 de animale au fost sacrificate până acum, potrivit Asociației Naționale a Cărnii de Porc, iar procesul continuă.

Guvernul de la Londra cunoaște problema și a anunțat unele măsuri încă de luna trecută, respectiv acordarea unor vize temporare pentru lucrători sezonieri în industria cărnii de porc. Astfel, 800 de angajați calificați din industria cărnii de porc ar urma să lucreze în Marea Britanie timp de șase luni.

Cu toate acestea, fermierii și procesatorii de carne încă așteaptă sosirea muncitorilor, iar aceștia vor ajunge la sfârșitul lunii noiembrie, cel mai devreme. Oricum, procesatorii de carne spun că decizia nu e suficientă – deoarece ar fi un deficit de circa 10 mii de muncitori - și avertizează că vizele temporare de șase luni sunt prea puțin pentru a îmbunătăți situația.

Foto: Unsplash

Lipsa muncitorilor calificați din industria procesării de carne forțează companiile britanice să exporte carcasele de animale în țări din Uniunea Europeană, pentru a fi tranșate acolo, apoi le reimportă, cu costuri suplimentare.

Presa britanică relatează că acest lucru se întâmplă momentan la scară mică, producătorii britanici de carne de vită exportând carcase în Irlanda pentru tranșare și ambalare, dar asta urmează să se întâmple și în alte țări din Uniunea Europeană, Olanda pentru început.

Exportul cărnii pentru procesare are și costuri mai mari – se adaugă încă 1.500 de lire sterline pentru fiecare camion cu carcase, inclusiv taxele de transport, precum și cerințele vamale introduse după Brexit, cum ar fi un certificat de sănătate de export pentru fiecare transport.

Nu în ultimul rând, o mare problemă e legată de faptul că orice carne exportată în UE pentru tranșare nu va mai putea fi etichetată ca britanică atunci când este reimportată în UK pentru vânzare.

Exportul de carne este o măsură disperată, menită să prevină sacrificarea în masă a porcilor sănătoși din ferme, deoarece abatoarele și fabricile de procesare a cărnii nu mai au destui angajați după Brexit și sunt la capacitate maximă. Cu toate acestea, 10.000 de animale au fost sacrificate până acum, potrivit Asociației Naționale a Cărnii de Porc, iar procesul continuă.

Guvernul de la Londra cunoaște problema și a anunțat unele măsuri încă de luna trecută, respectiv acordarea unor vize temporare pentru lucrători sezonieri în industria cărnii de porc. Astfel, 800 de angajați calificați din industria cărnii de porc ar urma să lucreze în Marea Britanie timp de șase luni.

Cu toate acestea, fermierii și procesatorii de carne încă așteaptă sosirea muncitorilor, iar aceștia vor ajunge la sfârșitul lunii noiembrie, cel mai devreme. Oricum, procesatorii de carne spun că decizia nu e suficientă – deoarece ar fi un deficit de circa 10 mii de muncitori - și avertizează că vizele temporare de șase luni sunt prea puțin pentru a îmbunătăți situația.

Foto: Unsplash

 (Comentarii: 0)

Articole pe aceeasi tema:

Articole pe aceeasi tema: