Asistenta medicala (2014-04-03)

In Marea Britanie, ca si in majoritatea tarilor, institutiile medicale sunt de doua tipuri: publice si private. Tratamentul la institutiile publice este gratuit, cu exceptia serviciilor stomatologice (afectiuni dentare) si unele dintre operatiile complexe.

Cum sa alegi clinica?
Poti sa te inregistrezi la medicul de familie (in engl. General practitioner - GP) din zona unde locuiesti, adica, la medicul de familie cel mai apropiat de casa ta. Daca nu stii unde este cea mai apropiata clinica, o poti gasi on-line la adresa http://www.nhs.uk. Trebuie sa introduci codul postal in "Health services near you" si sa apesi pe tasta "Find GP practices". Aici gasesti programul de lucru al cabinetelor medicale, serviciile oferite si limbile vorbite de personal.

Cum sa te inregistrezi la clinica?
Pur si simplu mergi la clinica de care apartii si intreaba daca poti sa te inscri acolo. Daca detii cardul de Servici National de Sanatate (in engl. NHS card) – ia-l cu tine. In cazul in care nu detii acest card – ti se va cere sa complectezi un formular special pentru a-l obtine. De asemenea, trebuie sa ai un act de identitate si un document care atesta adresa de domiciliu.


Centre de Sanatate
Daca nu esti inregistrat la o clinica, poti sa te duci direct la cel mai apropiat Centrul de Examinare a Sanatatii (Walk in centre). Aceste centre ofera consultanta, trateaza boli si leziuni minore.
In cazul in care leziunea este severa si periculoasa, ar trebui sa chemi o ambulanta sunand la numarul 999 sau sa te duci la cel mai apropiat centru de urgenta (Accident and Emergency Department).
Cel mai apropiat centru A & E se gaseste aici: http://www.nhs.uk/nhsengland/aboutnhsservices/emergencyandurgentcareservices/pages/ae.aspx

   

Tags: Asistenta medicala, Clinica, GP, Medicul de familie, NHS, Tratament