Anunturi

Anunturi pentru romanii care traiesc in Londra si in restul Angliei: locuri de munca, locuinte, servicii, diverse si multe altele. Anunturile noastre nu se repeta. Acestea sunt revizuite si corectate.

Anunturi

Anunturi pentru romanii care traiesc in Londra si in restul Angliei: locuri de munca, locuinte, servicii, diverse si multe altele. Anunturile noastre nu se repeta. Acestea sunt revizuite si corectate.

Despre Anglia: ACTUALIZAT: Pentru cei care intentioneaza sa vina in Anglia

Companiile care va pot ajuta in aceasta privinta

Cat costa viata la Londra?

2014-04-03

Nuotrauka De mai multi ani Londra este printre cele mai scumpe zece orase din lume. Intr-adevar viata la Londra este atat de scumpa? Cati bani trebuie sa ai cu tine cand te duci in acest oras cosmopolit, cu o populatie de aproape 9 milioane de locuitori, rase, nationalitati si statuturi sociale diferite.

In cautarea unui raspuns la aceasta intrebare, am incercat sa calculez cat cheltuie londonezii sau vizitatorii lor pe produsele alimentare, chirie, transport si imbracaminte.

Alimente
Preturile unor produse alimentare de aici sunt la fel ca si in Romania, uneori, chiar mai ieftine. De exemplu, cea mai ieftina paine feliata, in anumite supermarket-uri, o poti achizitiona la 0,50 lire sterline, 400g de carne de vita la 2 lire sterline, un pachet de paste costa aproximativ 0,30 de lire sterline, etc. Chiar atunci am realizat ca produsele alimentare in Marea Britanie cu siguranta nu vor fi principala mea sursa de cheltuieli.

Deci, in scopul de a calcula exact cati bani sunt necesari pentru a trai o saptamana, am stabilit o dieta: doua paini, doua kilograme de carne macinata de vita, 800 de grame carne pentru sandwich, un kilogram de paste, o jumatate de kilogram de orez, doi litri de lapte, cateva cutii de sos pentru paste, cateva kilograme de cartofi, 10 oua, castraveti, salata verde, trei cepe, un usturoi, un plic de piper, sare, faina, diferite condimente, trei kilograme de mere, unt, branza si ulei. Vom prezenta preturile acestor produse alimentare din doua supermarket-uri mari din Marea Britanie:

Paste (1 kg) - 0,58 £ (Tesco), 0,58 £ (Asda)
Sos pentru paste (2 cutii) - 0,78 £ (Tesco), 0,78 £ (Asda)
Oua (10 buc) - 1,30 £ (Tesco), 1,10 £ (Asda)
Lapte (4 pinte/2,272 l) - 1,39 £ (Tesco), 1 £ (Asda)
Cartofi (2,5 kg) - 1,18 £ (Tesco), 1,18 £ (Asda)
Paine (2 x 800 g) - 0,94 £ (Tesco), 0,94 £ (Asda)
Carne pentru sandwich (800 g) - 3,92 £ (Tesco), 2,98 £ (Asda)
Carne macinata (2 kg) - 8 £ (Tesco), 8 £ (Asda)
Orez (0,5 kg) - 0,20 £ (Tesco), 0,20 £ (Asda)
Mere (3 kg) - 4,50 £ (Tesco), 5,4 £ (Asda)
Cascaval (250 g) - 1,31 £ (Tesco), £1,75 £ (Asda)
Margarina (500 g) - 0,75 £ (Tesco), 1 £ (Asda)
Condimente - 1,5 - 2 £ (la fel, in functie de tipul de condiment)
Sare (1 kg)- 0,25 £ (Tesco), 0,38 £ (Asda)
Ceapa (1 kg) - 0,63 £ (Tesco), 0,49 £ (Asda)
Castraveti (2 buc) - 1,30 £ (Tesco), 1 £ (Asda)
Usturoi (3 buc) - 0,49 £ (Tesco), 0,75 £ (Asda)
Morcovi (1,5 kg) - 0,89 £ (Tesco), 0,89 £ (Asda)
Salata - 1 £ (Tesco), 0,50 £ (Asda)
Faina (1,5 kg) - 0,45 £ (Tesco), 1,09 £ (Asda)
Ulei (1 l) - 1,50 £ (Tesco), 1,50 £ (Asda)

Pretul produselor este stabilit prin alegerea celor mai ieftine produse, cum ar fi „Tesco Everyday Value” sau „Asda Smartprice”, astfel incat calitatea produselor nu poate fi cea mai ridicata. Suma totala pentru o astfel de dieta, ar fi de aproximativ 30 de lire sterline. Chiar si adaugand cateva lire sterline pentru produsele nementionate, alimentele pentru o saptamana, ar costa aproximativ 35 de lire sterline. Dieta stabilita este destul de variata, dar in functie de preturi, am ales produsele cele mai ieftine.

Preturile produselor alimentare mentionate sunt similare in marile supermarket-uri din Marea Britanie, cum ar fi TESCO, ASDA, MORRISON’S, SAINSBURY’S, ALDI, LIDL. Cel mai convenabil si mai ieftin este sa faci cumparaturi la cele mai mari magazine din retea, la magazine mai mici alegerea este mai mica si, de multe ori, nu gasesti produsele cele mai ieftine.

Portofelul ti se va subtia considerabil daca ti se face foame in centrul Londrei – la magazinele de aici un simplu sandwich costa incepand cu 1lira sterlina. Cu cativa pence mai ieftin sunt chiflele triunghiulare - pateu (care, apropo, sunt foarte gustoase). Comparativ cu supermarket-urile, prețurile la magazinele mici din centrul orasului pot fi mult mai mari, cum ar fi painea pentru care aici poti sa platesti chiar si 0,6 – 0,8 lire sterline, in loc de 0,25 lire sterline (cat costa in supermarket-uri).

Daca vrei sa ei masa la un bistro sau restaurant, ar trebui sa fii pregatit sa scoti din buzunar 5-10 lire sterline, doar la locaruri de tipul fast – food pranzul costa ceva mai putin.

Locuinta
A inchiria o camera sau un apartament – necesita timp si multa rabdare, iar chiria locuintei este cea mai mare cheltuiala a londonezilor. Chiar daca preturile chirilor variaza foarte mult in functie de zona, starea casei, marimea locuintei, numarul de persoane care locuiesc in ea si alti factori, dar, in orice caz, aceasta este o cheltuiala semnificativa.

Camera single in East London costa aproximativ 80-90 de lire sterline pe saptamana, pentru o camera dubla ar trebui sa cheltuiesti aproximativ 120 -130 de lire sterline pe saptamana. Pretul poate fi mai mare in alte zone din Londra, mai ales in cele care se afla in apropiere de zona 1.

Cel mai ieftin mod de a locui la Londra – inchirierea unui loc intr-o camera cu mai multe locuri. Dar nu se gasesc multe astfel de anunturi – din motive de siguranta si liniste, proprietarii prefera sa inchieze camera pentru o persoana sau maxim doua. Daca sosesti la Londra impreuna cu alte persoane, cel mai convenabil si mai ieftin, probail, este sa inchiriezi un apartament cu mai multe camere sau intreaga casa.

Pretul, pe care va trebui sa-l platesti, depinde de abilitatile tale de negociere, dispozitia si simpatia proprietarului si, probabil, de cele mai multe ori – de noroc.

Obligatoriu trebuie mentionat faptul ca la Londra, si in general in Marea Britanie, proprietarul apartamentului va cere o garantie (in engl. deposit) - o suma de bani, care va fi returnata atunci cand parasesti locuinta. De obicei, garantia este echivalenta cu valoarea a doua - patru chirii saptamanale.

Anunturi cu oferte de locuinte gasesti aici: http://www.angliamea.ro/anunt_categorie/oferta/locuinte_in_anglia

Transport public si imbracaminte
Pe locul doi al celor mai mari cheltuieli (dupa chiria locuintei), se clasifica cheltuiala cu transportul public. Transportul public la Londra este dezvoltat destul de bine, dar pentru a calatorii ai putea sa platesti mai mult de 50 de lire sterline pe saptamana. Pretul depinde de fecventa calatoriilor, de momentul zilei, de zilele din saptamana in care calatoresti.

Daca folosesti transportul public in fiecare zi, cel mai ieftin ar fi sa calatoresti folosind cardul Oyster si ar trebui sa studiezi toate optiunile de plata - probabil, cel mai convenabil este sa optezi pentru abonamentul saptamanal sau lunar, care este valabil in una, in cateva sau in toate zonele Londrei. Abonamentul saptamanal in zonele 1 - 2 costa 31,40£, dar daca doresti sa calatoresti in zonele 1- 6, va trebui sa platesti peste 57,20 de lire sterline.

Biletul va fi mai ieftin, daca lucrezi si locuiesti in alte zone ale Londrei (mai putin in zona 1). O sa platesti 23,60£, daca achizitionezi un abonament saptamanal pentru zona 2-3. Lista completa de preturi pentru transportul din Londra, care a intrat in vigoare la 19 ianuarie 2014, vei gasi aici: http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/tube-dlr-lo-adult-fares-jan-2014.pdf.

Daca o sa dedici putin timp pentru cautarea imbracamintei si incaltamintei in Regatul Unit, aceste lucruri poti sa le cumperi mult mai ieftin decat in Romania. Deci, pentru cei care urmeaza sa vina in Anglia, ar fi indicat sa nu puna in valiza multe lucrurile, intrucat acestea vor fi inutile. Haine ieftine poti cumpara la magazinele „Primark“. Un tricou aici costa 2 - 3 lire sterline, pantalonii 6 – 10 lire sterline, rochii 5-10 lire sterline, pulovere 4 - 8 lire sterline, etc. Haine ieftine poti cumpara si in pietele din Londra.

Atunci cand se calculeaza cat si unde sunt cheltuiti banii in Londra, trebuie mentionata si cheltuiala pentru produsele de igiena, divertisment si cheltuieli neplanificate, care pot fi destul de mari si „bat la usa” atunci cand te astepti mai putin.

Pentru a rezuma, dupa calculele preliminare, o persoana care locuieste in zona 2, inchiriaza o camera intr-un apartament, nu cheltuie foarte mult, o saptamana de viata la Londra costa in jur de 150-180 de lire sterline.

Stiu ca exista oameni care stau in capitala Marii britanii si reusesc sa supravietuiasca cu 100 de lire sterline pe saptamana, sau chiar mai putin. Dar sunt si oameni, care doar pentru chiria apartamentului platesc 300 de lire sterline sau mai mult – deci, fiecare cheltuieste dupa posibilitati, dorinte si nevoi.

   

Comentarii

Arata cele mai noi primele

Patrick a scris
2017-08-28 14:59
in Londra, daca lucrezi pe o anumita specialitate , poti chiar mult pune deoparte, dar de fapt, si fara specialitate, salariul minim ii in jur de 1300 lire, iar tu poti sa traiesti o luna cu aproximativ 800 lire, deci...
si in plus, e frumos, lumea e altfel, personal mie imi place la nebunie clima lor, fara caldura in exces, si fara -30'C iarna... chiar vreau sa traiesc acolo, de la inceput e mai complicat, insa cu timpul iti gasesti un job normal, magazine dupa standartele tale.
apropo, articolul e superb, felicitari autorului!

Cristi a scris
2017-03-21 15:24
Foarte bun articolul. Autorul a sintetizat foarte bine situatia din Londra. Pentru cei care vor sa se stabileasca aici si intentioneaza sa faca acest pas, ar mai fi de spus ca e vital sa gaseasca o chirie buna (si ca pret, si mai ales ca si conditii). Daca iti e scarba sa te duci acasa dupa o zi de munca, nu o sa rezisti mult si o sa vrei sa abandonezi! Sfatul meu este sa inchiriati temporar pentru 1-2 saptamani o camera, si intre timp sa cautati o locuinta pe temen lung, unde veti avea adresa care e vitala pentru restul formalitatilor (national insurance number, cont bancar, permis de conducere etc.). Si cu locurile de munca este greu la inceput, daca doriti sa prestati munca calificata. Pentru munci necalificate, sunt joburi la tot pasul. Dar asa este orice inceput!

mihaela a scris
2017-02-06 06:22
atunci stati in romania ca muriti de foame...daca acolo e scump,dar poti trai de la o zi la alta si mai pui putin deoparte,aici SIGUR vati muri de foame


rrr a scris
2016-06-25 01:05
in 2 ani plecati ca mustele de acolo...

yo a scris
2016-05-27 23:55
cine va pune sa mergeti acolo?

alex a scris
2015-12-17 23:48
in londra cheltuiesti mai mult decat castigi....

Numele tau:

Comentariu:

 
Comentariile exprima parerea utilizatorului si pot sa nu corespunda cu parerea proprietarilor de pagina web. Proprietarii paginii AngliaMea.ro nu raspund de continutul comentariilor. Daca ati gasit un comentariu ilegal, va rugam sa ne trimiteti un e-mail la info@angliamea.ro
 

Companiile

Supermarket produse romanesti. Luni-Duminică: 07:00 - 22:00, contact: Mihai Lupeş 

...

Retea de magazine romanesti in Londra

...

Magazin cu produse romanesti pe Edgware Road, in Nord-Vestul Londrei

...

Magazin produse romanesti in Harrow

...

Magazin produse romanesti

...

Magazin Produse romanesti 

...

Magazin romanesc in estul Londrei

...

Patiserie cu produse romanesti. Contact: Ovidiu Sarpe

...

Retea de magazine romanesti in Londra, Contact: Traian Iana

...

Depozit angro de produse romanesti

...

Magazin cu produse romanesti

...

Magazin cu produse romanesti in Harrow

...

 

Studiu

Cat cheltuiti lunar pe alimente?

Intre £100-£300

Intre £300-£500

Intre £500-£700

Peste £700

 
 

Cursul valutar de azi

GBP - RON = 5.21
 
RON - GBP = 0.19
 
EUR - RON = 4.60
 
RON - EUR = 0.22
 
USD - RON = 3.84
 
RON - USD = 0.26