Cat costa viata la Londra? (2014-04-03)

Ultima actualizare: septembrie 2017. De mai multi ani Londra este printre cele mai scumpe zece orase din lume. Intr-adevar viata la Londra este atat de scumpa? Cati bani trebuie sa ai cu tine cand te duci in acest oras cosmopolit, cu o populatie de aproape 9 milioane de locuitori, rase, nationalitati si statuturi sociale diferite.

In cautarea unui raspuns la aceasta intrebare, am incercat sa calculez cat cheltuie londonezii sau vizitatorii lor pe produsele alimentare, chirie, transport si imbracaminte.

Alimente
Preturile unor produse alimentare de aici sunt la fel ca si in Romania, uneori, chiar mai ieftine. De exemplu, cea mai ieftina paine feliata, in anumite supermarket-uri, o poti achizitiona la 0,40 lire sterline, 500g de carne de vita la 1,50 lire sterline, un pachet de paste costa aproximativ 0,30 de lire sterline, etc. Chiar atunci am realizat ca produsele alimentare in Marea Britanie cu siguranta nu vor fi principala mea sursa de cheltuieli.

Deci, in scopul de a calcula exact cati bani sunt necesari pentru a trai o saptamana, am stabilit o dieta: doua paini, doua kilograme de carne macinata de vita, 800 de grame carne pentru sandwich, un kilogram de paste, un kilogram de orez, 1 litru de lapte, cateva cutii de sos pentru paste, cateva kilograme de cartofi, 15 oua, castraveti, salata verde, ceapa, usturoi, sare, faina, cateva mere, unt, branza si ulei. Vom prezenta preturile acestor produse alimentare din doua supermarket-uri mari din Marea Britanie:

Paste (1 kg) - 0,60 £ (Tesco), 0,64 £ (Asda)
Sos pentru paste (2 cutii) - 0,90 £ (Tesco), 0,84 £ (Asda)
Oua (15 buc) - 1,25 £ (Tesco), 1,19 £ (Asda)
Lapte (1 l) - 0,49 £ (Tesco), 0.57 £ (Asda)
Cartofi (2,5 kg) - 1,50 £ (Tesco), 1,29 £ (Asda)
Paine (2 x 800 g) - 0,80 £ (Tesco), 1 £ (Asda)
Sunca sandwich (800 g) - 3 £ (Tesco), 2,98 £ (Asda)
Carne macinata (2 kg) - 6 £ (Tesco), 6 £ (Asda)
Orez (1 kg) - 0,45 £ (Tesco), 0,45 £ (Asda)
Mere (1 kg) - 2,39 £ (Tesco), 1,6 £ (Asda)
Mozzarella (125 g) - 0,47 £ (Tesco), 0,47 £ (Asda)
Margarina (500 g) - 1 £ (Tesco), 1 £ (Asda)
Sare (750 g)- 0,35 £ (Tesco), 0,29 £ (Asda)
Ceapa (1 kg) - 0,75 £ (Tesco), 0,59 £ (Asda)
Castraveti (2 buc) - 0,90 £ (Tesco), 1 £ (Asda)
Usturoi (3 buc) - 0,90 £ (Tesco), 0,70 £ (Asda)
Morcovi (1 kg) - 0,45 £ (Tesco), 0,50 £ (Asda)
Salata - 0,46 £ (Tesco), 0,45 £ (Asda)
Faina (1,5 kg) - 0,55 £ (Tesco), 0,52 £ (Asda)
Ulei (1 l) - 1,15 £ (Tesco), 1,15 £ (Asda)

Pretul produselor este stabilit prin alegerea celor mai ieftine produse, cum ar fi „Tesco Everyday Value” sau „Asda Smartprice”, astfel incat calitatea produselor nu poate fi cea mai ridicata. Suma totala pentru o astfel de dieta, ar fi de aproximativ 30 de lire sterline. Chiar si adaugand cateva lire sterline pentru produsele nementionate, alimentele pentru o saptamana, ar costa aproximativ 35 de lire sterline. Dieta stabilita este destul de variata, dar in functie de preturi, am ales produsele cele mai ieftine.

Preturile produselor alimentare mentionate sunt similare in marile supermarket-uri din Marea Britanie, cum ar fi TESCO, ASDA, MORRISON’S, SAINSBURY’S, ALDI, LIDL. Cel mai convenabil si mai ieftin este sa faci cumparaturi la cele mai mari magazine din retea, la magazine mai mici alegerea este mai mica si, de multe ori, nu gasesti produsele cele mai ieftine.

Portofelul ti se va subtia considerabil daca ti se face foame in centrul Londrei – la magazinele de aici un simplu sandwich costa incepand cu 1 lira sterlina. Cu cativa pence mai ieftin sunt chiflele triunghiulare - pateu (care, apropo, sunt foarte gustoase). Comparativ cu supermarket-urile, prețurile la magazinele mici din centrul orasului pot fi mult mai mari, cum ar fi painea pentru care aici poti sa platesti chiar si 0,6 – 0,8 lire sterline, in loc de 0,25 lire sterline (cat costa in supermarket-uri).

Daca vrei sa iei masa la un bistro sau restaurant, ar trebui sa fii pregatit sa scoti din buzunar 5-10 lire sterline, doar la localuri de tipul fast – food pranzul costa ceva mai putin.

Locuinta
A inchiria o camera sau un apartament – necesita timp si multa rabdare, iar chiria locuintei este cea mai mare cheltuiala a londonezilor. Chiar daca preturile chiriilor variaza foarte mult in functie de zona, starea casei, marimea locuintei, numarul de persoane care locuiesc in ea si alti factori, dar, in orice caz, aceasta este o cheltuiala semnificativa.

Camera single in East London costa aproximativ 80-90 de lire sterline pe saptamana, pentru o camera dubla ar trebui sa cheltuiesti aproximativ 120 -130 de lire sterline pe saptamana. Pretul poate fi mai mare in alte zone din Londra, mai ales in cele care se afla in apropiere de zona 1.

Cel mai ieftin mod de a locui la Londra – inchirierea unui loc intr-o camera cu mai multe locuri. Dar nu se gasesc multe astfel de anunturi – din motive de siguranta si liniste, proprietarii prefera sa inchieze camera pentru o persoana sau maxim doua. Daca sosesti la Londra impreuna cu alte persoane, cel mai convenabil si mai ieftin, probail, este sa inchiriezi un apartament cu mai multe camere sau intreaga casa.

Pretul, pe care va trebui sa-l platesti, depinde de abilitatile tale de negociere, dispozitia si simpatia proprietarului si, probabil, de cele mai multe ori – de noroc.

Obligatoriu trebuie mentionat faptul ca la Londra, si in general in Marea Britanie, proprietarul apartamentului va cere o garantie (in engl. deposit) - o suma de bani, care va fi returnata atunci cand parasesti locuinta. De obicei, garantia este echivalenta cu valoarea a doua - patru chirii saptamanale.

Anunturi cu oferte de locuinte gasesti aici: http://www.angliamea.ro/anunt_categorie/oferta/locuinte_in_anglia

Transport public si imbracaminte
Pe locul doi al celor mai mari cheltuieli (dupa chiria locuintei), se clasifica cheltuiala cu transportul public. Transportul public la Londra este dezvoltat destul de bine, dar pentru a calatorii ai putea sa platesti mai mult de 50 de lire sterline pe saptamana. Pretul depinde de fecventa calatoriilor, de momentul zilei, de zilele din saptamana in care calatoresti.

Daca folosesti transportul public in fiecare zi, cel mai ieftin ar fi sa calatoresti folosind cardul Oyster si ar trebui sa studiezi toate optiunile de plata - probabil, cel mai convenabil este sa optezi pentru abonamentul saptamanal sau lunar, care este valabil in una, in cateva sau in toate zonele Londrei. Abonamentul saptamanal in zonele 1 - 2 costa £33.00, dar daca doresti sa calatoresti in zonele 1- 6, va trebui sa platesti peste 60 de lire sterline.

Biletul va fi mai ieftin, daca lucrezi si locuiesti in alte zone ale Londrei (mai putin in zona 1). O sa platesti £24.70, daca achizitionezi un abonament saptamanal pentru zona 2-3. Lista completa de preturi pentru transportul din Londra o vei gasi aici: http://content.tfl.gov.uk/adult-fares.pdf.

Daca o sa dedici putin timp pentru cautarea imbracamintei si incaltamintei in Regatul Unit, aceste lucruri poti sa le cumperi mult mai ieftin decat in Romania. Deci, pentru cei care urmeaza sa vina in Anglia, ar fi indicat sa nu puna in valiza multe lucrurile, intrucat acestea vor fi inutile. Haine ieftine poti cumpara la magazinele „Primark“. Un tricou aici costa 2 - 3 lire sterline, pantalonii 6 – 10 lire sterline, rochii 5-10 lire sterline, pulovere 4 - 8 lire sterline, etc. Haine ieftine poti cumpara si in pietele din Londra.

Atunci cand se calculeaza cat si unde sunt cheltuiti banii in Londra, trebuie mentionata si cheltuiala pentru produsele de igiena, divertisment si cheltuieli neplanificate, care pot fi destul de mari si „bat la usa” atunci cand te astepti mai putin.

Pentru a rezuma, dupa calculele preliminare, o persoana care locuieste in zona 2, inchiriaza o camera intr-un apartament, nu cheltuie foarte mult, o saptamana de viata la Londra costa in jur de 150-180 de lire sterline.

Stiu ca exista oameni care stau in capitala Marii Britanii si reusesc sa supravietuiasca cu 100 de lire sterline pe saptamana, sau chiar mai putin. Dar sunt si oameni, care doar pentru chiria apartamentului platesc 300 de lire sterline sau mai mult – deci, fiecare cheltuieste dupa posibilitati, dorinte si nevoi.


   

Tags: Abonament transport, Chirie in Anglia, Imbracaminte la Londra, Locuinta la Londra, Produse alimentare, Produsele alimentare in Marea Britanie, Supermarket la Londra, Transport public in Marea Britanie, Viata la Londra