Transport (2014-04-03)

Ultima actualizare: Martie 2018. La Londra, si in Marea Britanie in general, sistemul de transport este foarte dezvoltat. Oamenii calatoresc cu trenuri, metrouri, autobuze, avioane si alte mijloace de transport.

Transportul public in Londra
Cel mai rapid si cel mai convenabil mod de a calatori in Londra este cu trenurile subterane si supraterane. Londra este impartita in 6 zone de transport. Prima zona - centru, a doua - o portiune in jurul centrului, a treia – o portiune in jurul zonei a doua, etc. Pretul biletelor de metrou si tren depind de durata calatoriei - in cate zone vrei sa calatoresti. Cu cate calatoresti in mai multe zone, cu atat creste pretul biletului.

Daca mergi cu autobuzul de linie, platesti pretul biletului standard, indiferent de numarul de zone parcurse.

La Londra poti achizitiona bilete valabile 1 zi, abonamente saptamanale, lunare sau pe perioada mai lunga, valabile in anumite zone (in engl. travelcard). Aceste bilete sunt valabile in trenuri, metrouri si autobuze. In ultimul timp, sunt foarte populare biletele electronice “Oyster” (carduri din plastic). Aceste bilete pot fi incarcate prin intermediul internetului sau la aparate speciale aflate in statiile de metrou. Biletele pentru o singura calatorie in autobuz costa cu aproape 50% mai putin daca platesti cu cardul “Oyster”. Abonamentele saptamanale si pe termen mai lung sunt vandute numai sub forma de carduri “Oyster”.

Poti sa te inregistrezi si sa incarci cardul “Oyster” aici:
https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do

Tot orasul este plin de autobuze de noapte si chiar si metroul circula in timpul noptii.
Mai multe informatii despre transportul public din Londra gasesti pe site-ul http://www.tfl.gov.uk

Cu telecabina "Emirates Air Line" care trece peste raul Tamisa este posibil sa ajungi de la North Greenwich in cealalta parte a raului, in zona Royal Victoria, si de asemenea, poti sa admiri orasul de la inaltime. Mai multe informatii gasesti aici: http://www.emiratesairline.co.uk

Cat de repede poti sa intelegi sistemul feroviar?
Rutele de metrou sau de tren sunt afisate in statiile de metrou sau le primesti gratuit la casele de bilete.

Toate metrourile si liniile de cale ferata din Londra sunt marcate in culori diferite si au denumiri. In graficul fiecarei linii sunt marcate statiile si denumirile. Retine ca rutele metroului au diferite direcții (Nord, Sud, Est, Vest), asa ca, uita-te in grafic, alege linia si directia potrivita. La nivel mondial Nord este in partea superioara, Sud - in partea inferioara, Est – la dreapta, iar Vest - in partea stanga.

Cum se face?
In primul rand, in graficul respectiv trebuie sa gasesti locatia ta (cea mai apropiata statie). Apoi, determina cu care linii ai putea sa ajungi la statia de destinatie. Urmeaza notele (sageti), du-te la linia aleasa si peronul necesar, si asteapta trenul. In tren gasesti, de asemenea, scheme cu rutele si denumirea statiilor, dar daca ai gresit si mergi in directie gresita, nu intra in panica, coboara la cea mai apropiata statie si du-te la peronul din aceeasi linie, dar in alta directie si ajungi la destinatia dorita.

Aplica acelasi principiu si atunci cand pentru a ajungi la locul potrivit, trebuie sa schimbi mai multe linii de metrou. Intotdeauna uita-te la schema, stabileste directia potrivita, aminteste denumirea statiei unde ai urcat si, ca sa nu te ratacesti – urmeaza sagetile, care abunda peste tot.
Daca stii limba engleza, poti sa intrebi la biroul de informatii oficialii care se afla in statie.
Asigura-te ca ai achizitionat biletul!

Transportul interurban si transportul international de calatori
Intre orasele britanice circula trenuri, autobuze si avioane. Cel mai rapid si cel mai convenabil mod de a calatori deasupra solului este cu trenurile. Informatii despre bilete, mersul trenurilor, cum sa te deplasezi de la un loc la altul in Marea Britanie, pot fi gasite aici:
http://www.nationalrail.co.uk/

Calatoria cu autobuzul este mai ieftina, dar dureaza mult mai mult. Unele companii de autobuze low-cost (de exemplu, http://www.megabus.com) ofera calatorii pe distante lungi care costa doar cateva lire sterline. De asemenea, este util sa vizitezi site-ul: http://www.nationalexpress.com

In Londra si in alte orase britanice importante opereaza numeroase companii aeriene. La Londra si in apropierere exista 5 aeroporturi mari - Heathrow, Gatwick, City, Stansted si Luton.

Este foarte important pentru romanii, care calatoresc des in tara lor de origine sau in alta parte, sa gaseasca nu doar bilete de avion ieftine pana acasa, dar, de asemenea, transport ieftin de la aeroport la Londra. Cele mai ieftine sunt autobuzele, mai rapid dar mult mai scump este insa cu trenul. Transferul cel mai ieftin de la aeroporturile Stansted, Luton si Gatwick este cu compania EasyBus (http://www.easybus.co.uk), in cazul in care ai achizitionat biletul on-line in avans. Bilete achizitionate in autobuz costa dublu sau chiar triplu. De la aeroportul Stansted cel mai convenient este sa calatoresti cu compania de autobuze Terravision (http://www.terravision.eu/london.html) sau National Express (http://www.nationalexpress.com). Si in acest caz, biletele sunt mai ieftine daca le cumperi online si in avans.

Sper ca informatiile prezentate aici ti-au fost utile. Sau daca detii si alte informatii despre transportul din Anglia, te rog spune-ne, poate vor fi de ajutor si pentru altii.


   

Tags: Abonamente transport, Autobuz, Avion, Bilet electronic, Card Oyster, Metrou, Sistem feroviar in Anglia, Telecabina Emirates Airline, Transport public, Tren in Anglia