Acordul actionarilor companiei - ce este si de ce este nevoie de el? (2014-06-17)

Ai afaceri cu unul sau mai multi parteneri? Sau poate planifici sa incepi o afacere cu prietenii? Ce trebuie sa faci pentru a prevenii problemele in viitor cu partenerii de afaceri.

Cele mai importante reguli de conduita ale companiilor inregistrate in Anglia, sunt prevazute in Actul constitutiv al companiilor si in Actul companiilor din 2006 (Companies Act 2006).

Copia Actului constitutiv al companiei poate fi obtinuta de pe site-ul Companies House cu usurinta de oricine contra unui comision de 1 £. Deci, acestea sunt accesibile clientilor, concurentilor, creditorilor si altor pesoane. Prin urmare, in scopul de a pastra confidentialitatea, nu toate acordurile cu activitatile companiei se aproba prin Actul constitutiv. Aceste acorduri se stabiliesc mai usor print-un document separat - Acordul actionarilor - conditiile vor fi cunoscute doar semnatarilor acordului.

Prevederile Actului Constitutiv al companiilor nu pot fii in contradictoriu cu Actul companiilor din 2006. In acelasi timp, prevederile Acordului actionarilor sunt nu numai confidentiale (prezentarea Acordului la Companies House nu este necesara), dar si continutul lor este aproape nelimitat.

Acordurile actionarilor pot fi incheiate intre toti sau doar intre cativa actionari ai companiei. Un astfel de acord consolideaza o varietate de solutii pentru probleme de afaceri.

Este recomandabil ca Acordurile intre actionari sa se incheie atunci cand mai multe persoane incep o afacere in comun. In acest caz, este recomandabil sa se consolideze acordul intre persoanele care infiinteaza o afacere privind luarea deciziilor in companie, leadership, administrarea companiei, problemele legate de actiuni, etc. Acordul, de asemenea, se incheie cu actionarii noi care se implica intr-o afacere existenta.

La ce se pot pune de acord?
Lista de probleme care pot fi abordate in Acordul actionarilor este nelimitata:

- Domeniul de aplicare si obiectivele afacerilor;
- Consiliul de Administratie al directorilor si luarea deciziilor;
- Planul de afaceri;
- Plata dividendelor catre actionari;
- Emisiunea de noi actiuni;
- Transferul de actiuni;
- Situatiile in care nu se poate ajunge la o decizie;
- Protectia actionarilor minoritari;
- Limitari de activitate ale directorilor companiei si actionarilor;
- Confidentialitatea, etc.

Chiar daca la inceputul activitatii actionarii, in general, sunt de acord cu privire la luarea deciziilor in afaceri si guvernanta corporativa, de-a lungul timpului si, pur si simplu, prin intervenirea noilor circumstante sau dezacorduri personale, poate fi dificil sa se cada de acord cu privire la probleme de afaceri cruciale. O astfel de situatie provoaca nu numai probleme pentru actionari, dar de multe ori au efecte grave asupra afacerii.

In cazul in care actionarii implicandu-se in afaceri, nu contribuie cu bani, dar cu spatii, vehicule sau cu cunostintele lor speciale si importante contacte de afaceri, este recomandabil sa se stabileasca un acord scris cu privire la utilizarea acestor tipuri de ajutor in afaceri, compensarea si (sau) returnarea lor in momentul in care actionarul a incetat sa fie membru al companiei.

Managementul companiei
In Acordul actionarilor se stabileste sistemul de conducere a companiei. Compania poate fi condusăa de un singur director sau de cativa directori alesi de consiliul administratiei. Acordul, in acest caz este necesar, si trebuie sa stabileasca reguli cu privire la desemnarea si concedierea directorilor, deciziile care pot fi luate numai cu acordul tuturor actionarilor, numarul de intalniri ale directorilor, etc.

Este bine sa se consolideze limitele procesului decizional din partea conducerii companiei, luand decizii fara aprobarea majoritatii sau acordul tuturor actionarilor. De exemplu, aceasta ar putea fi o interdictie de a lua un credit in numele societatii mai mare de 10.000 de lire sterline, cu exceptia cazului, in care toti actionarii (sau 75 la suta din ei) sunt de acord.

Dividende
Plata dividendelor este cauzata de o serie de dispute intre actionari. In scopul de a evita disputele in viitor, Acordul actionarilor ar trebui sa determine in ce cazuri si prin ce parte a aprobarii actionarilor pot fi platite dividendele.

Limitari ale activitatii
In scopul de a proteja afacerile, de obicei, se stabilesc anumite restrictii. Astfel de limitari, de obicei, sunt asociate cu urmatoarele situatii:

1. infiintarea unei afaceri concurente;
2. readresarea clientilor companiei si angajatilor intr-o alta afacere;
3. utilizarea secretelor comerciale ale companiei intr-o alta afacere.

Restrictiile actionarilor activitatii sunt valabile numai in cazul in care acestea nu sunt in exces, de aceea este foarte important ca acestea sa fie formulate in mod corespunzator.

Transfer de actiuni
Investitorii intreprinderii pot transfera actiunile platite integral la alte persoane, fara restrictie. In Acordul actionarilor se poate stabilii ca actiunile detinute, in primul rand, sa fie oferite actionarilor deja existenti. Acest lucru asigura faptul ca societatea va depinde doar de o gama selectata de investitori.

De asemenea, este util de a determina cazurile in care actiunile investitorului ar trebui sa fie vandute altor actionari (de exemplu, conflicte cu alti actionari, faliment personal, incapacitate de lucru prelungita, invaliditate, deces etc.). Daca actiunile actionarului care isi inceteaza activitatea nu sunt cumparate de ceilalti actionari ai companiei, in general, se stabileste posibilitatea de a cumpara aceste actiuni.

Probleme de luare a deciziilor
In cazul in care pentru luarea deciziilor in afaceri este necesar consensul tuturor actionarilor, de multe ori, apare o situatie in care cel putin un actionar nu va fi de acord cu decizia propusa, si, astfel, va "bloca" aprobarea deciziei. In astfel de situatii se folosesc diferite masuri pentru a rezolva problema, care ar trebui sa fie inscrise in Actul actionarilor sau in Statutul societatii. Foarte des se foloseste metoda de "ruleta ruseasca", atunci cand actionarii cer ca actiunile lor sa fie achizitionate de catre actionarii cu care sunt in dezacord, sau ca actiunile lor sa fie vandute si astfel sa se lase de afaceri. Un alt mod, mai putin atractiv, de a rezolva probleme intre actionari - inchiderea companiei.

Ar trebui remarcat faptul ca Acordul actionarilor poate fi modificat numai prin acordul tuturor actionarilor, in timp ce pentru a schimba articolele din Actul constitutiv al companiei este suficienta aprobarea a 75 la suta din actionari. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca achizitionarea de actiuni in cadrul companiei de catre persoanele care nu au semnat Acordul actionarilor, astfel de clauze nu vor fi aplicate. Statutul inregistrat la Companies House trebuie sa fie respectat si de acele persoane care au devenit actionarii societatii dupa aprobarea Actului constitutiv.

Este important sa se asigure ca prevederile Acordului actionarilor sa fie in conformitate cu prevederile Actului constitutiv. In caz de discrepante, ambiguitati, vor interveni inevitabil litigii sau dispute cu privire la conditiile care sunt aplicabile la o anumita situatie.


   

Tags: Acordul actionarilor, Acordul actionarilor in Anglia, Actul companiilor, Actul Constitutiv, Companie in Anglia, Companies Act 2006, Companies House, Dividende, Luarea deciziilor, Managementul companiei, Statutul societatii, Tansfer de actiuni