Afaceri in Anglia: desfiintarea voluntara a societatii (2014-04-03)

O societate cu raspundere limitata, care indeplineste anumite conditii, poate fi inchisa usor si radiata folosind o procedura de radiere voluntara.

Utilizand o procedura simpla, poti sa inchizi societatea, care dintr-un motiv sau altul nu mai este necesara. Se intampla ca directorii si actionarii societatii doresc sa se pensioneze si sa opreasca afacerea, iar cedarea sau vanzarea nu este posibila. Sau poate societatea a fost creata pentru a pune in aplicare o anumita idee, care a fost deja implementata, sau acesta nu a putut fi pusa in aplicare.

Care societati pot fi inchise?
In mod voluntar societatea poate fi inchisa printr-o decizie de catre administratorul societatii sau marojitatea actionarilor. Societatea nu poate fi inchisa in mod voluntar, daca cu mai putin de 3 luni pana la depunerea cererii:

- a desfasurat activitatea;
- a schimbat denumirea;
- a vandut proprietatea societatii, cu privire la societatea care a fost implicata inainte de inchiderea societatii (de exemplu, daca societatea, de obicei, vinde produse alimentare, aceasta trebuie sa inceteze comercializarea produselor cu cel putin 3 luni inainte de depunerea cererii pentru inchidere, dar in aceasta perioada societatea poate sa vanda rafturile sau casele de marcat);
- desfasoara orice tip de activitate, altul decat activitatile asociate cu inchiderea societatii (de exemplu, consultarea unui specialist privind inchiderea societatii).

De asemenea, nu poti aplica pentru inchiderea voluntara in urmatoarele cazuri:

- Este inceputa o procedura de insolventa sau exista propunerea pentru a o incepe;
- Societatea a incheiat un acord/compromis cu creditorii sau actionarii sai.

Cu toate acestea, societatea poate solicita radierea voluntara daca in ultimele trei luni a platit datoriile, din cauza carora a fost inceputa procedura de insolventa.

Ar trebui remarcat faptul ca de procedura de desfiintare nu pot profita societatile care sunt in insolventa (de exemplu, in cazul in care datoriile sunt mai mari decat valoarea activelor detinute). Dupa inchiderea unei societati insolvabile fara a respecta procedurile de lichidare sau alte proceduri de insolventa, creditorii societatii pot sa se adreseze la Registrul Societatilor (Companies House ) si, astfel, sa redeschida societatea.

Pregatirea pentru inchiderea societatii
Legea prevede protectia activitatiilor societatilor si a persoanelor legate de aceasta si impune ca acestea sa fie notificate despre intentia de a inchide societatea.

Daca societatea are creditori sau alte persoane care pot formula obiectii la inchiderea voluntara a societatii, ei ar trebui sa fie instiintati despre intentia de a inchide societatea, pentru a evita conflictele.

De asemenea, este important ca inainte de a recurge la inchiderea societatii, sa nu uiti sa inchizi conturile bancare ale societatii. Dupa inchiderea societatii, toate activele ramase vor trece la stat. Conturile neinchise vor fi inghetate, iar sumele vor fi retinute de catre stat.

Inchiderea
Pentru inchiderea societatii trebuie completat formularul DS01. Acest formular trebuie sa fie semnat de catre urmatoarele persoane:

- director unic, in cazul in care societatea are un singur director;
- doi directori, in cazul in care societatea are doi directori;
- de toti directorii sau majoritatea directorilor, in cazul in care societatea are mai mult de doi directori.

Impreuna cu acest formular la Companies House trebuie sa prezinti si o chitanta cum ai achitat 10 £.

Comunicarile
Directorii companiei in termen de 7 zile de la depunerea formularului DS01 la Companies House trebuie sa prezinte o copie acestui formular partilor interesate, si anume:

- Actionariilor
- Creditoriilor (inclusiv celor cu care exista litigii sau dispute)
- Angajatiilor
- Administratoriilor de fonduri de pensii
- Directorilor societatii, care nu au semnat formularul DS01

Procedura de inchidere la Companies House
Companies House va anunta intentia de a inchide societatea in ziarul ‘Gazette’ (ziar saptamanal de anunturi oficiale), unde partile interesate pot sa prezinte obiectii.

Dupa ce Companies House se asigura ca partile interesate nu au prezentat obiectii si ca nu exista niciun motiv pentru care societatea nu poate fi inchisa prin solicitare, dupa trecerea termenului de trei luni de la depunerea formularului DS01, societatea va fi desfiintata. Despre radierea societatii va aparea anuntul si in ziarul ‘Gazette’.

In cazul in care dupa ce ai trimis cererea pentru desfiintarea societatii, aceasta nu mai indeplineste conditiile prevazute mai sus, trebuie trimis formularul DS02 Companiei House. O astfel de cerere pentru anularea inregistrarii cu privire la radierea societatii poate fi trimisa chiar daca pur si simplu te ai razgandit si doresti sa continui sa desfasori activitatea.

Obiectii cu privirea radierea societatii
Obiectii scrise si probe pot fi prezentate in diferite situatii:

- daca societatea a desfasurat activitatea si si-a schimbat denumirea cu mai putin de 3 luni in urma;
- daca nu a fost anuntata intentia de a inchide societatea;
- daca in formularul DS01 nu sunt furnizate datele corecte;
- daca societatea este parte la vreun litigiu, etc.

Ar trebui reamintit faptul ca directorii societatii pot fi trasi la raspundere pentru urmatoarele incalcari:

- daca au solicitat desfiintarea voluntara a societatii, iar acesta nu indeplineste conditiile stabilite;
- daca au furnizat informatii incorecte sau care induc in eroare;
- daca nu au informat despre depunerea cererii pentru inchiderea societatii, in termen de 7 zile;
- daca nu au ridicat cererea pentru radiere societate (nu au depus formularul DS02), in cazul in care societatea nu mai indeplineste conditiile.

Pentru aceste incalcari directorii societatii pot fi amendati cu suma de 5000 de lire sterline si inchisoare de pana la 7 ani. Directorilor companiei le poate fi interzisa conducerea societatii pana la 15 ani.

Desi inchiderea voluntara a societatii este, de obicei, o procedura destul de simpla, in caz de incertitudine se recomanda sa va adresati unui specialist pentru asistenta.


   

Tags: Companies House, Desfiintare societate, Inchiderea societatii in Anglia, Inchiderea voluntara a societatii, Procedura de inchidere societate, Procedura de radiere voluntara