Care sunt tipurile de societati si cum sa le inregistrezi (2015-01-29)

De la an la an, Londra este listata printre orasele europene in care dezvoltarea afacerilor este cea mai favorabila. Cred ca nu este nici o exagerare sa spunem ca Londra este centru financiar si de afaceri. Fiind un mediu favorabil pentru afaceri, este o incercare buna pentru a incepe o afacere. Conceptul de afaceri, obiectivele si masurile pentru a pune in aplicare aceasta idee este ceea ce ar trebui sa stii inainte de a incepe o afacere, sa nu mai vorbim de trasaturile personale care ajuta sau impiedica implementarea acestor obiective. Unul dintre principalele obiective ale acestui articol este sa incercam sa va punem in lumina acest domeniu.

Te intalnesti cu multe denumiri diferite care definesc tipul de afaceri. Acestea sunt urmatoarele: „Limited Liability Partnership”, „Private Limited Company”, “Public Limited Company”, non-profit “Limited Company”, Offshore – “International Company”, companiile „Onshore“, „Joint Venture“, „Franchises“, organizatii „Charity“ etc.

Exista doua tipuri principale de societati: societate cu raspundere limitata inchisa si societate cu raspundere limitata deschisa. In limba engleza: „Private Company Limited by Shares“ sau „Public Limited Company“ (abreviat: Ltd si Plc). Cele mai multe dintre companii sunt exact de aceste doua tipuri.

Principala diferenta dintre societatile de tip inchis si deschis este aceea ca societatile de tip deschis pot oferi actiunile investitorilor sau comerciantilor cu amanuntul. Ele pot fi incluse in listele London Stock Exchange sau Alternative Investment Market. Apropo, acest lucru nu este obligatoriu. Aceasta inseamna ca societatea, comercializand titlurile, imprumuta bani pentru extinderea unor afaceri sau in orice alt scop.

Trebuie remarcat faptul ca aceasta nu este cea mai populara modalitate pentru dezvoltarea afacerilor printre incepatori. Mult mai atractiva este o companie cu capital integral privat, in alte cuvinte, societate cu raspundere limitata inchisa. Aceasta este o societate al carei numar de voturi ale fondatorilor - actionarilor depinde direct de numarul de actiuni detinute de acestia (din aceasta cauza, astfel de companii sunt numite "Limited"). Principiul este simplu: mai multe actiuni – mai mare influenta la sedinta actionarilor societatii.

Societate cu raspundere limitata inchisa
Acest tip de afacere este cel mai popular in randul antreprenorilor incepatori. Cea mai atractiva este societatea cu raspundere limitata inchisa. Dupa parerea noastra, aceasta este o modalitate de a face afaceri mai bune decat „Sole Trader”. Potrivit legislatiei in vigoare, poti lucra ca un independent - poti imprumuta banii, poti achizitiona sau inchiria proprietati, poti incheia contracte. Rutina zilnica de afacere este similara cu cea a unui lucrator care desfasoara activitati independente (in engl. self-employed) sau de parteneriat. Orice operatiune poate fi efectuata in numele societatii.

Inregistrarea societatii
Societatile sunt inregistrate si monitorizate de Companies House. Aici se trimit documentele in scopul infiintarii unei societati.

I. Denumire potrivita
Denumirea potrivita a societatii este foarte importanta. Un nume bun poate spune multe despre afacerea ta. Se poate spune despre calitate, stil, servicii sau poate reflecta imaginea pe care doresti sa o creezi.
Cu scopul de a rezolva problema legata de denumirea societatii, uneori trebuie sa-ti pui „la munca” imaginatia, mai ales avand in vedere ca in Marea Britanie exista aproximativ doua milioane de companii inregistrate si aproximativ douazeci de mii de companii se inregistreaza in fiecare an. Trebuie amintit si faptul ca unele cuvinte nu pot fi folosite in denumirea societatii (in engl. sensitive words), cum ar fi Royal, State etc.

II. Documente
Inregistrarea societatii este un lucru relativ simplu. Daca doresti sa inregistrezi o societate
trebuie sa alegi un nume, sa completezi cateva formulare, sa redactezi statutul societatii, sa platesti 20 £ pentru taxa de inregistrare (efectuand totul online este mai ieftin) si sa trimiti totul catre adresa indicata.
Formularele si statutul societatii trebuie sa fie semnate și, unde trebuie, confirmate prin semnatura unui avocat.
Adresa de expediere depinde de partea Marii Britanii in care societatea va fi inregistrata. Marea Britanie este impartita in trei parti: Anglia si Tara Galilor (sunt impreuna), Scotia si Irlanda de Nord. Adresele pot fi gasite online sau prin apel telefonic la Companies House.
Inregistrarea, in medie, dureaza zece zile. Intr-adevar, este posibil sa se efectueze mai rapid (in aceeasi zi), dar in cazul acesta, taxa de inscriere va fi considerabil mai mare.
In Anglia exista multe companii care ajuta sa se inregistreze diverse structuri de afaceri. Ele ofera, de obicei, servicii de inregistrare a societatii intr-o modalitate mentionata mai sus (care ia ceva timp) sau furnizeaza o societate deja inregistrata. Aceasta metoda este de asemenea cunoscuta sub denumirea de vanzarea companiei „de pe raft" (in eng. of shelf). Iar la acest punct ar trebui sa mentionam cateva lucruri de tinut minte atunci cand se achizitioneaza astfel de societati.

Societatea "de pe raft" a fost (cel mai des) sau este inregistrata in numele cuiva. Persoana care achizitioneaza o astfel de societate ar trebui sa se asigure ca:
1. secretarul si directorul societatii sunt demisi si sunt inregistrate numele cumparatorilor;
2. exista hotararea sedintei consiliului de administratie al societatii;
3. actiunile sunt transferate;
4. taxa „stamp duty” este platita;
5. Companies House este informata cu privire la schimbarea adresei sediului social;
6. cumparatorului ii sunt puse la dispozitie toate documentele necesare si anume: Memorandum and Articles of Association si alte certificate de actiuni (in engl. Shares Certificates).
Toate acestea nu sunt greu de facut, dar unei persoane neinformate ii poate lua timp suplimentar si bani.

Beneficii
- Raspundere limitata. Ca director, esti angajat (in engl. employed) si nu esti un lucrator care desfasoara activitati independente (in engl. self-employed). In cazul in care societatea, pentru un motiv oarecare, nu poate continua activitatea si declara faliment, responsabilitatea ta depinde, in general, de numarul de actiuni controlate de tine. Proprietatea ta personala este inviolabila. Si invers, daca afacerea creste, creste si partea ta din capital, in functie de numarul de actiuni detinute.
- Investitii. Un alt avantaj al societatii cu raspundere limitata este acela ca altii pot investi in afacerea ta prin achizitionarea actiunilor societatii. Un actionar nu este obligat sa lucreze in cadrul societatii, acesta poate fi doar detinatorul actiunilor. Conducerea societatii este de competenta Consiliului de Administratie.

Repartizarea profitului
- Una dintre cele mai mari avantaje ale societatii cu raspundere limitata inchisa este ca se pot folosi metode mai flexibile de repartizare a profitului. De exemplu, va oferim cateva dintre ele:
- Directorii - actionarii pot alege un pachet de plata, adica un salariu mai mic, dar suma de bani platita in dividende mai mare. Este valabil, mai ales, celor care au venituri semnificative.
- Optional, poti angaja sotul sau alt membru al familiei, platindu-i un salariu mic, care este scutit de impozit (in cazul in care venitul lui nu depaseste minimul neimpozabil).
- De asemenea, este posibil sa se imparta actiunile intre membrii familiei, reducand astfel valoarea de impozitare (sau eliminand-o cu totul).

Minusuri
Ca un minus am putea mentiona numarul mai mare de documente contabile necesare depunerii la diferite organizatii pe o perioada de raportare (printre ele se numara si Companies House).
Cu toate acestea, de obicei, cele mai mari probleme nu se datoreaza principiului de dezvoltare al afacerilor, ci persoanelor implicate in afaceri. Daca totul se face corect de la inceput, adica documente, probleme de contabilitate, raportare, atunci pentru probleme si neintelegeri ramane mai putin spatiu.

   

Tags: Afacere in Marea Britanie, Afacere la Londra, Afaceri UK, Companie \"de pe raft\", Companies House, Company of shelf, Infiintarea societatii, Inregistrarea societati in UK, Private Limited Company, Public Limited Company, Societate cu raspundere limitata deschisa, Societate cu raspundere limitata inchisa, Societate in Anglia, Societate of shelf