Ajutoarele sociale si veniturile in Anglia - ce se va schimba anul acesta? (2014-04-02)

Anul 2014 in Marea Britanie a inceput cu rapoarte despre schimbari in domeniul beneficiilor financiare si garantiilor sociale. Pentru imigrantii veniti din tari ale Uniunii Europene sunt aplicate tot mai multe limitari. Angliamea.ro iti prezinta un ansamblu de schimbari majore care vor fi aplicate in 2014. Cum vor afecta aceste schimbari pe romanii care primesc ajutoare sociale sau care lucreza in Marea Britanie?

Restrictii cetatenilor UE

La inceputul anului 2014 guvernul britanic a introdus o noua restrictie pentru somerii din Uniunea Europeana. Conform noilor norme, cetatenii Uniunii Europene care sunt someri, vor trebui sa astepte trei luni inainte de a beneficia ajutoare de somaj (in engl. „Job Seeker’s Allowance“). Initiatorii reformei sustin ca un astfel de sistem va asigura ca de ajutoare sociale vor beneficia doar acei oameni care planifica de a lucra si de a contribui la economia Marii Britanii.

Persoanele care sunt inregistrate de trei luni la Agentia pentru ocuparea fortei de munca vor fi verificate daca indeplinesc criteriile de domiciliu (in engl. „Habitual Residence Test“), iar apoi se va decide daca pot obtine beneficii de somaj. Mai multe informatii despre aceasta verificare poti sa gasesti aici: http://www.adviceguide.org.uk/england/benefits_e/benefits_coming_from_abroad_and_claiming_benefits_hrt/benefits_the_habitual_residence_test_introduction/what_is_the_habitual_residence_test.htm

Dupa aceasta, ajutorul de somaj va fi platit timp de sase luni. Dupa sase luni beneficii pot sa pretinda doar cei care vor fi in masura sa demonstreze ca cauta un lc de munca intr-un mod activ.

O alta limitare, care va fi introdusa din aprilie 2014, va reduce oportunitatile pentru cetatenii UE de a obtine alocatia de locuinte. Somerii din tarile Uniunii Europene care beneficiaza de ajutor de somaj nu vor putea obtine ajutor pentru locuinta (in engl. „Housing Benefit“).

Romanii care locuiesc si lucreaza in Marea Britanie ar trebui sa fie ingrijorati? Aceste norme noi se aplica doar pentru cetatenii UE care au ajuns doar acum si nu au lucrat in Marea Britanie niciodata. Ajutorul pentu locuinta si de somaj poate fi obtinut de cetatenii UE care au lucrat in Marea Britanie si in prezent sunt someri, care au pierdut locul de munca recent, involuntar. Cetatenii UE care desfasoara activitate independenta (in engl. „self – employed“), o sa aiba posibilitatea si in continuare de a obtine ajutor pentru locuinta.

Credit universal - cu intarziere

Multe schimbari din sistemul de beneficii a acestui an se datoareaza reformei sistemului de beneficii, care a inceput anul trecut. In aprilie 2013 la mai multe municipalitati din nordul Angliei a fost introdus creditul universal, iar in anul acesta ar trebui sa fie pus in aplicare in intreaga tara. Anul trecut se spunea ca pana in 2017 creditul universal va fi introdus in toata Marea Britanie si va inlocui sase tipuri de beneficii sociale: ajutor de somaj (in engl. „Income-based Jobseeker’s Allowance“), sprijin pentru ocuparea fortei de munca (in engl. „Income-related Employment and Support Allowance“), sprijin pentru venituri (in engl. „Income Support“), credit fiscal pentru lucru (in engl. „Working Tax Credit“), credit fiscal pentru copii (in engl. „Child Tax Credit“) si ajutor pentru locuinte (in engl. „Housing Benefit“).

Dar saptamana trecuta, mass-media din Marea Britanie a raportat ca proiectul de credit universal va fi amanat ca urmare a lucrarilor de pregatire de lunga durata. Secretarul departamentului Muncii si Pensiilor, Iain Duncan Smith, a recunoscut ca creditul universal nu poate fi introdus pana in 2017. Creditul universal este blocat din cauza unor probleme legate de schimbarea programelor de calculator si a personalului primariilor, care nu e pregatit pentru aceasta reforma de beneficii.

In prezent exista promisiuni ca din aprilie nu vor fi acceptate cereri pentru creditul fiscal (in engl. „Tax Credit“). In schimb, se va depune cererea pentru creditul universal. Acelasi lucru pana la jumatatea anului urmeaza sa fie facut si cu cererile pentru ajutorul de somaj, sprijinul pentru ocuparea fortei de munca, sprijinul pentru venituri si ajutor pentru locuinte.

Acceseaza aici pentru a calcula ce tip de ajutor poti sa obtii pe baza venitului tau: https://www.gov.uk/benefits-adviser

O parte dintre venituri vor creste

La sfarsitul acestui an financiar, incepand din 6 aprilie 2014 vor fi introduse unele schimbari in domeniul prestatiilor sociale. Se va schimba valoarea alocatiei pentru copii (in engl. „Child Benefit“). Alocatia pentru primul copil va creste cu 20 de pence pana la 20,50£ pe saptamana, pentru al doilea si ceilalti copii se va plati acum cu 15 pence mai mult - 13,55 lire sterline pe saptamana.

Vestea putin mai buna din 2014 este adresata persoanelor care lucreaza in Regatul Unit. Scutirea de impozit pe venit (in engl. „Personal Allowance“) - suma de la care impozitul pe venit nu se calculeaza, va fi majorat cu 560 de lire sterline pe an. In anul financiar 2014-2015 taxele nu vor fi deduse de la 10 000 de lire sterline. In prezent, impozitul pe venit se aplica pana la 9,440£. Cu aceasta majorare “buzunarele” lucratorilor ar trebui sa se completeze in medie cu 112 lire sterline pe an.

Daca esti angajat (in engl. „employed“), in noul an financiar venitul tau i-l poti calcula folosind foaia de calcul salarial, care o poti gasi aici: http://iknowtax.com/2014/

De asemenea, de la anul nou financiar pensia de bază va fi majorata cu 2.95 lire sterline pe saptamana. In prezent, pensia de baza maxima este de 110,15£ pe saptamana. Calculeza varsta de pensionare si suma pe care o sa obtii folosind foaia de calcul, pe care o poti gasi aici: https://www.gov.uk/calculate-state-pension


   

Tags: Ajutoare de somaj in Anglia, Beneficii financiare UK, Beneficii sociale in Anglia, Credit universal, Garantii sociale Anglia, Housing Benefit, Restrictii cetatenilor UE, Venituri in 2014 in UK