Ajutorul de stat pentru familii cu copii (III) (2015-06-02)

In Regatul Unit, cetatenii Uniunii Europene (UE) pot obtine diverse beneficii pentru cresterea copiilor. Ajutorul financiar se acorda femeilor insarcinate, mamelor si parintilor care au un nou-nascut. De asemenea, familiilor cu copii adoptivi. Pe scurt, diferite servicii de asistenta financiara pot fi accesibile tuturor celor care sunt responsabili pentru cel putin un copil sau o persoana tanara.

Indemnizatia de maternitate

Daca astepti un copil, poti primi urmatoarele beneficii:
Statutory Maternity Pay – SMP, stabilita de legislatia in vigoare.
Daca nu indeplinesti cerintele pentru SMP, poti primi Maternity Allowance.
De indemnizatia de invaliditate sau de sprijin financiar poti beneficia daca ai venituri reduse si doar daca indeplinesti anumite cerinte stabilite prin lege.

In primul rand, marimea beneficiilor depinde daca lucrezi sau nu. Daca raspunsul este afirmativ, depinde de salariul tau si de cat timp lucrezi pentru acelasi angajator. Indemnizatia de maternitate poate fi calculata aici: https://www.gov.uk/pay-leave-for-parents.

Indemnizatia de maternitate platita de angajator - “Statutory Maternity Pay” (SMP)

1. De "Maternity Pay" poti beneficia daca ai lucrat la acelasi angajator cel putin 26 de saptamani pana la data de la care raman 15 saptamani pana la nastere. Acest lucru inseamna ca ai inceput sa lucrezi cu cel putin o saptamana inainte de a concepe un copil.

2. Alta conditie - salariul mediu trebuie sa ajunga la asa-numita limita inferioara a veniturilor (in engl. lower earnings limit), care in prezent este de 112 lire sterline pe saptamana. In cazul in care salariul tau este mai mic, ar trebui sa te adresezi la biroul local "Jobcentre Plus" pentru a beneficia de „Maternity Allowance“, deoarece angajatorul poate plati doar „Maternity Pay“. Despre aceasta situatie ar trebui sa te informeze angajatorul sau persoana imputernicita de catre angajator (de exemplu, contabil sau un angajat al Departamentului de Resurse Umane).

3. In prezent, pentru toate femeile insarcinate, concediul de maternitate este platit pana la 39 de saptamani.

4. In primele sase saptamani, indemnizatia "Maternity Pay" reprezinta 90 % din salariul saptamanal mediu. In ultime 33 de saptamani ramase, se calculeaza partea mai mica din salariul saptamanal mediu sau din suma stabilita de catre stat, care in prezent este de 139,58 de lire sterline pe saptamana.

5. Conform legislatiei in vigoare, femeia trebuie sa notifice in scris angajatorul cu privire la sarcina si inceputul, precum si sfarsitul concediului de maternitate planificat. Acest lucru se poate face pana la momentul in care au ramas 15 saptamani pana la data nasterii copilului. Daca femeia nu anunta despre acest lucru in scris, ea risca sa piarda drepturile la concediu de maternitate, indemnizatiile si alte beneficii (de exemplu, dreptul de a primi un bonus anual, daca acesta este platit altor angajati).

Indemnizatia de maternitate platita de Departamentul de Asistenta Sociala - "Maternity Allowance" (MA)

1.Aceasta indemnizatie este destinata femeilor insarcinate care au inceput sa lucreze sau au parasit locul de munca recent, in scopul de a da nastere si de a creste un copil. Cu toate acestea, pentru a primi aceasta indemnizatie, trebuie sa fi lucrat o anumita perioada de timp - cel putin 26 de saptamani intr-o perioada de 66 de saptamani pana la data nasterii copilului. In acest caz, nu este important daca aceste 26 de saptamani au fost lucrate succesiv sau nu, precum si daca a fost doar un singur angajator sau mai multi.

2. Cel mai des, pentru a beneficia de MA se adreseaza femeile care nu pot beneficia de MP.

3. In acest caz trebuie sa castigi in medie cel putin 30 de lire sterline pe saptamana. Veniturile pot fi obtinute de la angajator sau din propria afacere (in engl. self-employed).

4. Marimea indemnizatiei MA - suma mai mica dintre urmatoarele: 139,58 de lire sterline pe saptamana sau salariul mediu saptamanal.

5. Poti obtine o indemnizatie suplimentara pentru sotul tau, partenerul tau sau alta persoana care supravegheaza copilul, in cazul in care acea persoana primeste un venit foarte mic.

6. Pentru a obtine acest beneficiu trebuie sa completezi formularul special MA1, pe care il poti obtine de la biroul local "Jobcentre Plus", on-line: https://www.gov.uk/government/publications/maternity-allowance-claim-form sau de la Departamentul de Asistenta Sociala. In formular este cerut documentul care confirma sarcina, de obicei numit certificatul MATB1, eliberat de un medic care supravegheaza sarcina. Daca faci cerere pentru indemnizatie cand copilul s-a nascut deja, trebuie sa prezinti certificatul de nastere. Daca esti angajat undeva, va trebui sa prezinti si certificatul de SMP1 obtinut de la angajator si care confirma ca nu ai dreptul la indemnizatia SMP. De asemenea, vei avea nevoie de Numarul de Asigurare Nationala (in engl. National Insurance Number) al sotului / partenerului tau.

7. Poti depune cerere pentru indemnizatia MA incepand cu saptamana a 26-a de sarcina. Daca depui cerere ulterior, acest tip de beneficiu poate fi obtinut retroactiv pana la 3 luni.

8. MA, la fel ca si MP, va fi platita pana la 39 de saptamani. Cel mai devreme vei primi indemnizatia cand vor fi ramase 11 saptamani pana la data preconizata a nasterii copilului. Cel mai tarziu, platile vor incepe imediat dupa nastere.

Potentiale probleme

Daca cererea pentru MA a fost respinsa sau daca obtii mai putine beneficii decat crezi ca ar trebui sa ai, poti solicita ca decizia sa fie revizuita. Cu toate acestea, aceasta solicitare trebuie sa fie prezentata in termen de o luna de la publicarea deciziei.

Daca nu esti multumita de serviciile Departamentului de Asistenta Sociala sau daca banuiesti discriminare din motive de nationalitate sau din alte motive, poti depune un apel in mod oficial. Biroul de Consiliere pentru Cetateni (in engl. Citizens Advice Bureau – CAB) te poate ajuta cu redactarea plangerii si cererii pentru revizuirea deciziei.

Ce trebuie sa faci daca nu poti beneficia nici de indemnizatia MP, nici de MA

Daca apare aceasta situatie (probabil datorita faptului ca in ultimul timp nu ai lucrat), exista, de asemenea, o "iesire". In acest caz, poti obtine alte tipuri de sprijin:

- Daca esti insarcinata sau tocmai ai avut un copil, ai putea obtine indemnizatia de invaliditate (in engl. Incapacity Benefit). Acest lucru va depinde de stadiul sarcinii si daca exista risc pentru sanatatea copilului daca ai lucra. Aceasta indemnizatie este legata de contributia la fondul de asigurari sociale.

- Daca nu poti beneficia nici de indemnizatia de invaliditate, ai putea solicita "un ajutor pentru venit" (in engl. Income Support). Se acorda persoanelor cu venituri mici. Ar trebui sa depui cerere pentru indemnizatie incepand cu saptamana a 29-a de sarcina sau mai devreme, daca nu poti lucra din cauza sarcinii. Cu toate acestea, daca in acea perioada esti apta de munca, poti solicita si indemnizatia de somaj (in engl. Jobseeker‘s Allowance).

- Intrucat legislatia care reglementeaza drepturile la beneficii este destul de complicata, este recomandat sa te adresezi la CAB, al carui personal iti poate explica ce poti obtine in functie de situatia ta.

Potrivit informatiilor HMRC, articolul a fost pregatit de Rima Zavickaitė-McMahon

Mai multe informatii despre ajutorul de stat pentru familii cu copii poti gasi aici:
Alocatie parentala si indemnizatii pentru nou-nascuti si copiii adoptati: http://www.angliamea.ro/despre_anglia/alocatii_pensii/indemnizatii-pentru-familii-cu-copii-i-180
Alocatii pentru familii care cresc copii cu dizabilitati si Creditul fiscal pentru copil:
http://www.angliamea.ro/despre_anglia/alocatii_pensii/ajutorul-de-stat-pentru-familiile-cu-copii-ii-181


   

Tags: Asistenta sociala UK, Beneficii in Anglia, CAB, Citizens Advice Bureau, Deparamentul de asistenta sociala, Familii cu copii, Femei insarcinate, Incapacity benefit, Indemnizatia de invaliditate, Indemnizatia de maternitate, Jobcentre Plus, MA, Maternity Allowance, MP, National Insurance Number, SMP, Statutory Maternity Pay