EN / RO
2018 05 27 / duminică / 14:31
 

Credite fiscale: cum sa le obtii si sa le reinnoiesti (2015-03-03)

Alocatii. Pensii Creditele fiscale sunt numite prestatii acordate persoanelor fizice sau familiilor cu copii sau cu venituri mici. Daca primesti Creditele fiscale, este important sa-ti amintesti la timp sa reinnoiesti cererea. Cei care inca nu stiu ce sunt aceste Credite fiscale si nu cunosc modalitatile in care acestea pot fi obtinute, pot gasi informatiile necesare aici.

Creditul fiscal este bazat pe sistemul de beneficii "flexibile", adica, aceste beneficii sunt acordate doar atunci cand persoana sau familia are nevoie, tinand cont de circumstantele financiare specifice. Acest sistem se numeste flexibil, astfel incat informatiile se "prelucreaza" rapid, iar de indata ce se schimba situatia financiara (in sensul pozitiv sau negativ), trebuie sa notifici imediat acest lucru serviciului care administreaza aceste beneficii.

Creditul fiscal pentru noua familii din zece

Aceste beneficii sunt de doua tipuri: Credite fiscale pentru persoanele care lucreaza (in engl. Working Tax Credit - WTC) si Credite fiscale pentru cresterea copilului (in engl. Child Tax Credit - CTC). Aceste beneficii pot fi obtinute si amandoua, dar si doar unul dintre ele. Depinde de situatie. Fara indoiala, pentru Creditul fiscal pentru copii poti aplica numai daca ai copii si nu are importanta daca lucrezi sau nu. Autoritatile fiscale din Marea Britanie sustin ca 9 familii cu copii din 10 pot obtine Creditul fiscal pentru copii. WTC il poti obtine doar daca esti angajat sau desfasori activitati independente, iar venitul generat este unul mic.

Daca esti casatorit sau locuiesti cu un partener este necesar sa depuneti o cerere comuna. Acest lucru inseamna ca vor fi luate in considerare veniturile ambilor parteneri. Va trebui sa decideti de comun acord pentru care dintre voi va fi platita aceasta prestatie. Daca o familie primeste si Creditul fiscal pentru copii, aceasta alocatie este acordata celui care este tutorele copilului.

Un sistem de calcul complex

Nu stii cum se calculeaza Creditele fiscale si cine poate sa le obtina? Se sumeaza veniturile si in functie de situatie, se calculeaza marimea Creditului fiscal alocat pentru tine.

Valoarea de baza a Creditului fiscal pentru copii este de pana la 545 de lire sterline pe an. Acesta este numit "elementul de familie". In functie de situatia financiara a familiei, sumele suplimentare pot fi alocate pentru alte elemente. Suma maxima care poate fi obtinuta pentru un copil pe an este de pana la 2750 de lire sterline. Daca copilul are un handicap, se acorda o suma suplimentara de pana la 3100 de lire sterline. Daca handicapul copilului este extrem de grav, vei primi in plus pana la 1255 de lire sterline.

Valoarea de baza a Creditului fiscal pentru persoanele care lucreaza este de 1940 de lire sterline pe an. Aceasta suma poate fi mai mare sau mai mica, in functie de situatia financiara si starea civila a persoanei.

In cazul in care Creditul fiscal pentru persoanele care lucreaza se acorda unui cuplu, suma pe care o pot obtine este de pana la 1990 de lire sterline pe an peste valoarea de baza a Creditului fiscal. Un parinte singur poate sa primeasca in plus pana la 1990 de lire pe an.

In cazul in care persoana lucreaza 30 de ore pe saptamana sau mai mult, primeste o indemnizatie de baza plus 800 de lire sterline pe an.

Daca persoana are un handicap, indemnizatia de credit pe an poate sa ajunga pana la 2935 de lire sterline (platite in plus fata de valoarea de baza).

Cate ore trebuie sa lucrezi?

- Persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 59 de ani, care solicita Creditul fiscal pentru persoanele care lucreaza, trebuie sa fie angajate cel putin 30 de ore pe saptamana.
- Persoanele in varsta de peste 60 de ani si persoanele cu handicap trebuie sa lucreze cel putin 16 ore pe saptamana.
- Parintii singuri cu unul sau mai multi copii - cel putin 16 ore pe saptamana.
- Cuplu cu unul sau mai multi copii - cel putin 24 de ore amandoi (un parinte trebuie sa lucreze cel putin 16 ore pe saptamana).

Pentru ca o persoana sa obtina Creditul fiscal pentru persoanele care lucreaza, aceasta trebuie sa fii lucrat cel putin 4 saptamani la locul de munca platit.

Calculand Creditul fiscal, se iau in considerare mai multi factori, cum ar fi familie, parinte singur, numarul de copii, daca platesti pentru ingrijirea lor, precum si veniturile, varsta, handicap, alte indemnizatii. Este un proces complex, de aceea cel mai bine este sa utilizezi foi de calcul online, in care introducand datele tale, poti stabili daca iti convine sa aplici pentru Credite fiscale. Foaie de calcul vei gasi aici: https://www.gov.uk/tax-credits-calculator.

Este important faptul ca cetatenii Uniunii Europene care au venit in Marea Britanie dupa data de 1 iulie 2014 si nu au inceput sa lucreze, trebuie sa astepte trei luni inainte de a cere Creditul fiscal pentru copii.

De unde poti sa obtii formularul?

Daca crezi ca poti obtine Creditul fiscal, singura cale este sa completezi formularul de cerere. Un formular de cerere pentru Creditul fiscal pentru copii sau pentru persoanele care lucreaza poate fi obtinut completand chestionarul on-line: https://www.gov.uk/qualify-tax-credits-quick-questionnaire, sau la numarul de telefon 0345 300 3900. Formularul iti va fi trimis prin e-mail in termen de doua saptamani.

Apeland la numarul de telefon de mai sus, va trebui sa oferi multe informatii despre tine si veniturile generate, deci este recomandat sa ai la indemana Numarul de Asigurare Nationala (in engl. National Insurance Number), veniturile din anul precedent (daca esti angajat, acest numar il vei gasi pe formularul P60, iar daca desfasori o activitate independenta, veniturile se stabilesc pe baza de facturi). De asemenea, poti fi intrebat despre alte beneficii obtinute.

Cand vei primi formularul, poti sa-l completezi singur si sa il trimiti inapoi prin posta. Daca beneficiezi deja de alte indemnizatii, poti sa duci formularul completat pentru Creditul fiscal direct la Oficiul Fortelor de Munca (in engl. Jobcentre Plus).

Pentru a primi un Credit fiscal vei avea nevoie de urmatoarele documente: o copie a pasaportului, Numarul de Asigurare Nationala, detaliile contului bancar, formularul P60 si ultimele state de plata, daca esti angajat (in engl. employed) sau declaratia fiscala (in engl. Tax Return), daca desfasori activitati independente. Pentru a aplica pentru Creditul fiscal pentru copii trebuie sa ai certificatul de nastere al copilului.

Este important sa reinnoiesti cererea la timp

Credite fiscale se acorda pe o perioada de un an de zile. Trebuie sa informezi imediat Biroul de Credit fiscal (in engl. Tax Credit Office) despre evolutia conditiilor de viata. In caz contrar, la sfarsitul anului, atunci cand Inspectoratul Fiscal "pune la punct toate socotelile", si anume, cat ai castigat si cate beneficii ti-au fost acordate, ei pot cere sa returnezi plata excedentara de beneficii. In cazul in care situatia financiara nu se imbunatateste, dupa un an plata indemnizatiilor se extinde.

In fiecare an trebuie sa obtii formulare pentru reinnoirea Creditelor fiscale (in engl. tax credits renewal pack). Acest document ar trebui sa il primesti in perioada aprilie - 30 iunie. Odata ce primesti formularul de declaratie anuala (in engl. Annual Declaration) - TC603D sau TC603D2, completeaza si trimite formularul actualizat Biroului de Credit fiscal pana la data de 31 iulie. Din 2015, Creditul fiscal poate fi reinnoit on-line: https://www.gov.uk/renewtaxcredits.

In unele cazuri, Creditele fiscale sunt actualizate automat. In acest caz, trebuie sa primesti doar avizul de revizuire anual (in engl. Annual Review notice) - TC603R. Cu toate acestea, daca se schimba situatia financiara trebuie sa informezi despre acest lucru Biroul de Credit fiscal.

Mai multe informatii cu privire la modalitatile pentru obtinerea Creditelor fiscale vei gasi aici: http://www.angliamea.ro/despre_anglia/alocatii_pensii/credite-fiscale-pentru-copii-sau-persoanele-care-lucreaza-166

Contactul Biroului de Credit fiscal
- Adresa: Oficiul Credit fiscal, Preston, PR1 0SB
- Telefon: 0845 300 3900

   

Tags: Biroul de Credit fiscal, Credite fiscale, Creditul fiscal in Anglia, Creditul fiscal pentru copii, CTC, Familii cu copii, Formular pentru credit, Indemnizatia de credit, Inspectoratul fiscal, Sistemul de beneficii, Situatia financiara, Venituri mici, WTC