Anunturi

Anunturi pentru romanii care traiesc in Londra si in restul Angliei: locuri de munca, locuinte, servicii, diverse si multe altele. Anunturile noastre nu se repeta. Acestea sunt revizuite si corectate.

Anunturi

Anunturi pentru romanii care traiesc in Londra si in restul Angliei: locuri de munca, locuinte, servicii, diverse si multe altele. Anunturile noastre nu se repeta. Acestea sunt revizuite si corectate.

Despre Anglia: Alocatii. Pensii

Companiile care va pot ajuta in aceasta privinta

Pensia in Anglia - optiuni si oportunitati (Partea I)

2014-07-08

Nuotrauka Nu este usor sa intelegi cum functioneaza sistemul de pensii din Marea Britanie. Faptul este ca pur si simplu exista mai multe optiuni cum poti sa economisesti banii pentru atunci cand nu o sa mai poti lucra.

Tipuri de pensii:
- Pensii ocupationale (in engl. occupational pension). Este un tip de pensie cand contributiile lunare la fondul de pensii (dintr-o banca) sunt platite de catre angajator.
- Pensia privata (in eng. personal pension). Contributiile la fondul de pensii le platiti singur.
- Pensia de stat (in engl. state pension). Aceasta o veti primi daca varsati contributiile la asigurarile sociale (in engl. national insurance) si / sau ati ajuns la o varsta de pensionare. Mai multe detalii despre acest tip de pensie gasiti mai jos.
- Pensia pentru cei care au peste 80 de ani (in engl. over 80 pension). Pensiile sunt calculate in mod diferit pentru persoanele cu varsta de peste 80 ani, care au platit multe contributii la asigurarile sociale, in scopul de a primi o pensie de stat completa.
- Stakeholder pension este o pensie, care poate fi “cumparata” de la companiile financiare (de exemplu, de la o banca), pentru o mica taxa.
- Pensionare anticipata (in engl. early retirement). Daca planificati sa iesiti la pensie inainte de varsta stabilita (60 ani pentru femei si 65 pentru barbati), sau pur si simplu din anumite motive personale nu mai puteti lucra full-time, puteti obtine un ajutor de somaj (in engl. jobseeker‘s allowance).
- Creditul de pensie (in engl. Pension credit). Persoanele cu varsta de 60 ani si peste in aceasta tara trebuie sa obtina cel putin 137,35 £ pe saptamana, daca locuiesc singuri sau 209,70 £ daca locuiesc cu un partener. In cazul in care veniturile acestor oameni (din pensii si / sau din alte surse) sunt mai mici decat acest minim, pot cere creditul de pensii, care ar "reintegra" veniturile. Aceste reguli s-au aplicat in anii 2011-2012.

Deoarece cei mai multi sunt lucratori independenti (in engl. self-employed) sau angajati (in engl. employee), inseamna ca platesc contributiile la asigurarile sociale. Cu totii, vrand-nevrand, suntem candidati macar la o pensie de stat.

Cu ce este diferita pensia de stat de celelalte?
Acest tip de pensie se plateste persoanelor care indeplinesc toate cerintele (vezi mai jos) pentru pensie sau celor care au ajuns la varsta de pensionare. Acest lucru depinde de marimea contributiilor la asigurarile sociale si este alcatuita din cateva componente.

Varsta de pensionare
In prezent, varsta de pensionare in Marea Britanie este: pentru barbati 65 ani, iar pentru femei - 60 de ani. Cu toate acestea, aceste criterii se vor aplica numai celor nascuti inainte de 5 aprilie 1950 (inclusiv). Mai tarziu (incepand cu 2010), limita de varsta pentru femei va creste treptat pana in 2020 si va ajunge la 65 de ani. Deci, pentru femeile nascute intre 04.06.1950 si 06.04.1955, varsta de pensionare va fi intre 60 si 65 de ani. Iar pentru cele nascute intre 04.06.1955 si 05.04.1959 pensia de stat va fi acordata numai la varsta de 65 de ani. Varsta de pensionare poate fi calculata aici: https://www.gov.uk/calculate-state-pension

Din 2024 pana in 2046 la fiecare doi ani se va marii varsta de pensionare atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 65 la 68 de ani. Prima schimbare de acest fel va avea loc intre 2024 si 2026.

Pot beneficia de o pensie?
Aceasta este, probabil, cea mai importanta intrebare. Din pacate, un raspuns simplu si clar la aceasta intrebare nu exista. Pe scurt, in cazul in care ati ajuns la o varsta de pensionare, iar atat dumnevoastra cat si partenerul dumnevoastra ati platit contributii la asigurarile sociale, sunt multe sanse sa aveti dreptul la o pensie.

Aici puteti verifica ce pensie ati acumulat: https://www.gov.uk/calculate-state-pension.

Pensia de stat este alcatuita din urmatoarele componente:

Pensia de baza (in engl. basic state pension)
Marimea acesteia depinde de perioada de viata profesionala. Dar numarul de ani de viata profesionala depinde de plata cotei de impozitare la asigurarile sociale.

Viata profesionala / activa (in eng. working life)
Aceasta este perioada in care ati fost obligat sa platiti o anumita suma de contributii la asigurarile sociale. De obicei, aceasta perioada este urmatoarea:
- 49 ani pentru barbati;
- 44 ani pentru femei, care s-au nascut nu mai tarziu de 10.05.1950;
- 45 ani pentru femeile nascute intre 10.06.1950 - 10.05.1951;
- 46 ani pentru femeile nascute intre 06.10.1951 - 10.05.1952;
- 47 ani pentru femeile nascute intre 10.06.1952 - 05.10.1953;
- 48 ani pentru femeile nascute intre 10.06.1953 - 05.10.1954;
- 49 ani pentru femeile, care s-au nascut in 06.10.1954 si dupa.

Perioada de viata profesionala incepe de la inceputul anului fiscal (6 aprilie) incepand cu varsta de 16 ani si pana la sfarsitul anului fiscal (5 aprilie) a anului cand ati ajuns la varsta de pensionare.

Additional state pensio
In functie de circumstantele specifice, puteti obtine si o pensie suplimentara. Uneori, acest lucru este numit ca "a doua pensie de stat”. Aceasta se adauga la pensia "de baza".

Alte accesorii
Marimea pensiei va creste in mod automat pentru totdeauna, daca inainte de declansarea varstei de pensionare (cu 8 saptamani inainte) ati primit indemnizatia de invaliditate pe termen lung.

Aveti posibilitatea sa obtineti o pensie mai mare pentru sotul sau partenerul civil (de exemplu, in cazul in care acesta este mort sau conform schimbarilor din 2007-2008, marimea pensiei depinde de marimea contributiei la asigurarile sociale de catre partener sau sot, iar contibutiile dumnevoastra nu sunt de ajuns). Pana la data de 6 aprilie 2003, parintii care erau in varsta de pensionare si erau responsabili de copii, puteau sa primeasca pensii marite. Cei care le-au primit, le vor primi si in continuare. Din 6 aprilie 2003 partea atribuita copiilor va fi alocata printr-un credit fiscal.

Marimea pensiilor
Dupa cum s-a mentionat deja mai sus, cuantumul pensiei depinde de situatia specifica a fiecaruia si este foarte greu de estimat cifrele exacte. In continuare va oferim pensii de baza generale in vigoare din anii 2014-2015.

Cea mai mare parte a pensiei pe o saptamana:
- Persoana singura - 113,10 £
- Persoana casatorita sau care are un partener (bazat pe contributiile asigurarilor sociale) – 113,10 £
- Persoana casatorita sau care are un partener (bazat pe contributiile sotului (sotiei), in plus fata de suma mentionata la randul 1)) – 67,80 £
- Pensie pentru persoane in varsta de 80 de ani si peste, care nu sunt bazate pe contributii - 67,80 £.

De obicei, pensiile si alte indemnizatiile se modifica in fiecare an (in luna aprilie), care de obicei, cresc usor.

In acest site puteti obtine cele mai recente informatii cu privire marimea pensiilor: http://www.direct.gov.uk/en/Pensionsandretirementplanning/StatePension/DG_188551.

Cum sa completati o cerere pentru pensie?
De obicei, fiecare persoana cu patru luni inainte de varsta de pensionare primeste o invitatie de a solicita pensia. Daca nu primiti o astfel de invitatie cu trei luni inainte de implinirea varstei de pesionare, trebuie sa apelati la numarul 0800 731 7898 in zilele de lucru de la 8 am la 20 pm pentu a primi informatii suplimentare cu privire la pensii.

Veti primi un formular special de cerere care trebuie completat si trimis la adresa biroului local de pensii.
Cererea poate fi completata si on-line la adresa https://www.gov.uk/claim-state-pension-online, dar in primul rand va trebui sa va inregistrati si sa obtineti acces la “Government Gateway”.

Acordurile intre tarile UE
In fiecare tara din UE legile cu privire la sistemul de pensii si alte indemnizatii sunt diferite. In general, regula este ca pensia va fi platita din tara in care se platesc contributiile la asigurarile sociale. In cazul in care ati platit contributii in mai multe tari, veti primi o parte din pensie conform criteriilor specifice din fiecare tara.

Pensia in Anglia - optiuni si oportunitati (Partea II)...

   

Comentarii

Arata cele mai noi primele

Ionut a scris
2017-01-17 07:20
Pentru a beneficia de pensie in uk trebuie sa aveti 10 ani de contributii la national insurance number.nu se acumuleaza anii din alte state membre ( trebuie sa depui cerere in fiecare membru ue unde ai lucrat / cotizat pt pensie.

narcis apostol a scris
2017-01-02 15:01
Am lucrat 5 ani in UK....se for lua in considerate la varsta pensionarii?

marius a scris
2016-10-02 01:13
Unde sa ma adresez ptr a benifcia de cei 7 ani si 8 luni cat am contribuit in uk? Am 62 de ani si nu mai pot munci

andrei gheorghe a scris
2016-08-08 07:40
va rog sa imi spune-ti daca la 1,10 luni lucrati legal in anglia ma incadrez la pensie,bineinteles la varsta?cum procedez ca vechimea in munca sa o transfer la pensia din Romania?multumesc anticipat

Amalia Ivan a scris
2016-08-03 09:59
Buna ziua!
Am 48 de ani, am lucrat in Romania ca profesor 23 de ani. Din Septembrie 2016 am inceput sa lucrez in Anglia ca asistent medical. As dori sa stiu daca voi avea dreptul la pensie in Anglia? Care sunt conditiile de pensionare? Cat trebuie sa lucrez in Anglia ca sa pot beneficia de pensie in Anglia? Se poate cumula vechimea din Romania cu vechimea din Anglia? Va multumesc pentru ajutor, pentru informatii. Astept un raspuns competent cat mai curand posibil. Multumesc mult

Dann a scris
2016-06-02 17:32
Buna ziua . Am o problema destul de mare
...eu as vrea să mai lucrez dar din păcate nu prea mai pot (am 37ani) am probleme cu sănătatea (inima)am muncit în Anglia circa 6luni si de vreo trei luni primesc bani pt concediu medical ....as vrea sa. Întreb pe cineva de aici dacă au cunoștință ....as putea beneficia de pensie de boala ?

Adrian a scris
2016-05-29 07:05
Buna, lucrez cu contract de ceva timp si as vrea sa stiu daca lucrez de exemplu 2 ani si platesc taxa pentru pensie, mi se adauga acesti 2 ani la vechime daca vreau sa ma intorc in Romania?

maria limban a scris
2016-03-17 14:05
implinesc 60 de ani in iulie 18 si lucrez de 2 ani cu contract de munca in anglia ma pot pensiona?

Adelina a scris
2016-02-10 14:20
Buna ziua as dori daca se poate un raspuns referitor la ce pot face care bunica mea say primeasca un ajutor sau chiar pensie are 62 de ani a lucrative 1 an si 10 luni dar dupa aceea nu a mai putut lucra din cauza stari de sanatate merge greu poate a duce si dovada de la medic cu ce probleme are.
Ce se poate face???
Imi spuneti va rog!!!

maria limban a scris
2015-12-19 18:10
sunt angajat cu contract de munca fac 2 ani pe 20 aprilie 2016 si in iulie fac 60 de ani pot fi pensionata la aceasta virsta

cos a scris
2015-11-21 21:20
Poti primi pensie si ptr. o ora lucrata! Nu fiti idioti,voi,astia cu ceva luni sau anisori lucrati.....

Aurica A a scris
2015-05-15 18:36
Da forte interesant! !!

pascu traian a scris
2015-02-26 23:15
am lucrat cu contract 3 luni am contribuit la stat am avut accident la locul de munca apoi am fost depistat cu artrita psoriatica intreb pot beneficia de pensie in uk fiind inapt pt munca va rog raspundeti

Cris a scris
2015-01-12 14:38
Daca un roman care a contribuit doar 2 ani ,platind inssurance-ul,atinge varsta pensionarii aici in Uk,are dreptul sa aplice pentru state pension?.Este o limita de contributie?.Am auzit cazuri in care au aplicat batrani care au contribuit un an si au primit pensia bazica.Este posibil?.Multumesc

Alina M. a scris
2014-07-08 11:17
Foarte interesant!!! Bine de stiut

Numele tau:

Comentariu:

 
Comentariile exprima parerea utilizatorului si pot sa nu corespunda cu parerea proprietarilor de pagina web. Proprietarii paginii AngliaMea.ro nu raspund de continutul comentariilor. Daca ati gasit un comentariu ilegal, va rugam sa ne trimiteti un e-mail la info@angliamea.ro
 

Companiile

Aldus Ltd este una dintre cele mai vechi companii lituaniene in Marea Britanie. Aldus Ltd a fost înregistrată în anul 2000. Compania noastra este o persoană juridică, care oferă o...

 

Studiu

Unde va veti petrece concediul anul acesta?

In Romania

In UK

Intr-o alta tara europeana

Pe un alt continent

Nu voi avea concediu anul acesta

 
 

Cursul valutar de azi

GBP - RON = 5.21
 
RON - GBP = 0.19
 
EUR - RON = 4.57
 
RON - EUR = 0.22
 
USD - RON = 4.09
 
RON - USD = 0.24