EN / RO
2017 11 21 / marţi / 13:30
 

Pensia in Anglia - optiuni si oportunitati (Partea I)  (2014-07-08)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Alocatii. Pensii Nu este usor sa intelegi cum functioneaza sistemul de pensii din Marea Britanie. Faptul este ca pur si simplu exista mai multe optiuni cum poti sa economisesti banii pentru atunci cand nu o sa mai poti lucra.

Tipuri de pensii:
- Pensii ocupationale (in engl. occupational pension). Este un tip de pensie cand contributiile lunare la fondul de pensii (dintr-o banca) sunt platite de catre angajator.
- Pensia privata (in eng. personal pension). Contributiile la fondul de pensii le platiti singur.
- Pensia de stat (in engl. state pension). Aceasta o veti primi daca varsati contributiile la asigurarile sociale (in engl. national insurance) si / sau ati ajuns la o varsta de pensionare. Mai multe detalii despre acest tip de pensie gasiti mai jos.
- Pensia pentru cei care au peste 80 de ani (in engl. over 80 pension). Pensiile sunt calculate in mod diferit pentru persoanele cu varsta de peste 80 ani, care au platit multe contributii la asigurarile sociale, in scopul de a primi o pensie de stat completa.
- Stakeholder pension este o pensie, care poate fi “cumparata” de la companiile financiare (de exemplu, de la o banca), pentru o mica taxa.
- Pensionare anticipata (in engl. early retirement). Daca planificati sa iesiti la pensie inainte de varsta stabilita (60 ani pentru femei si 65 pentru barbati), sau pur si simplu din anumite motive personale nu mai puteti lucra full-time, puteti obtine un ajutor de somaj (in engl. jobseeker‘s allowance).
- Creditul de pensie (in engl. Pension credit). Persoanele cu varsta de 60 ani si peste in aceasta tara trebuie sa obtina cel putin 137,35 £ pe saptamana, daca locuiesc singuri sau 209,70 £ daca locuiesc cu un partener. In cazul in care veniturile acestor oameni (din pensii si / sau din alte surse) sunt mai mici decat acest minim, pot cere creditul de pensii, care ar "reintegra" veniturile. Aceste reguli s-au aplicat in anii 2011-2012.

Deoarece cei mai multi sunt lucratori independenti (in engl. self-employed) sau angajati (in engl. employee), inseamna ca platesc contributiile la asigurarile sociale. Cu totii, vrand-nevrand, suntem candidati macar la o pensie de stat.

Cu ce este diferita pensia de stat de celelalte?
Acest tip de pensie se plateste persoanelor care indeplinesc toate cerintele (vezi mai jos) pentru pensie sau celor care au ajuns la varsta de pensionare. Acest lucru depinde de marimea contributiilor la asigurarile sociale si este alcatuita din cateva componente.

Varsta de pensionare
In prezent, varsta de pensionare in Marea Britanie este: pentru barbati 65 ani, iar pentru femei - 60 de ani. Cu toate acestea, aceste criterii se vor aplica numai celor nascuti inainte de 5 aprilie 1950 (inclusiv). Mai tarziu (incepand cu 2010), limita de varsta pentru femei va creste treptat pana in 2020 si va ajunge la 65 de ani. Deci, pentru femeile nascute intre 04.06.1950 si 06.04.1955, varsta de pensionare va fi intre 60 si 65 de ani. Iar pentru cele nascute intre 04.06.1955 si 05.04.1959 pensia de stat va fi acordata numai la varsta de 65 de ani. Varsta de pensionare poate fi calculata aici: https://www.gov.uk/calculate-state-pension

Din 2024 pana in 2046 la fiecare doi ani se va marii varsta de pensionare atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 65 la 68 de ani. Prima schimbare de acest fel va avea loc intre 2024 si 2026.

Pot beneficia de o pensie?
Aceasta este, probabil, cea mai importanta intrebare. Din pacate, un raspuns simplu si clar la aceasta intrebare nu exista. Pe scurt, in cazul in care ati ajuns la o varsta de pensionare, iar atat dumnevoastra cat si partenerul dumnevoastra ati platit contributii la asigurarile sociale, sunt multe sanse sa aveti dreptul la o pensie.

Aici puteti verifica ce pensie ati acumulat: https://www.gov.uk/calculate-state-pension.

Pensia de stat este alcatuita din urmatoarele componente:

Pensia de baza (in engl. basic state pension)
Marimea acesteia depinde de perioada de viata profesionala. Dar numarul de ani de viata profesionala depinde de plata cotei de impozitare la asigurarile sociale.

Viata profesionala / activa (in eng. working life)
Aceasta este perioada in care ati fost obligat sa platiti o anumita suma de contributii la asigurarile sociale. De obicei, aceasta perioada este urmatoarea:
- 49 ani pentru barbati;
- 44 ani pentru femei, care s-au nascut nu mai tarziu de 10.05.1950;
- 45 ani pentru femeile nascute intre 10.06.1950 - 10.05.1951;
- 46 ani pentru femeile nascute intre 06.10.1951 - 10.05.1952;
- 47 ani pentru femeile nascute intre 10.06.1952 - 05.10.1953;
- 48 ani pentru femeile nascute intre 10.06.1953 - 05.10.1954;
- 49 ani pentru femeile, care s-au nascut in 06.10.1954 si dupa.

Perioada de viata profesionala incepe de la inceputul anului fiscal (6 aprilie) incepand cu varsta de 16 ani si pana la sfarsitul anului fiscal (5 aprilie) a anului cand ati ajuns la varsta de pensionare.

Additional state pensio
In functie de circumstantele specifice, puteti obtine si o pensie suplimentara. Uneori, acest lucru este numit ca "a doua pensie de stat”. Aceasta se adauga la pensia "de baza".

Alte accesorii
Marimea pensiei va creste in mod automat pentru totdeauna, daca inainte de declansarea varstei de pensionare (cu 8 saptamani inainte) ati primit indemnizatia de invaliditate pe termen lung.

Aveti posibilitatea sa obtineti o pensie mai mare pentru sotul sau partenerul civil (de exemplu, in cazul in care acesta este mort sau conform schimbarilor din 2007-2008, marimea pensiei depinde de marimea contributiei la asigurarile sociale de catre partener sau sot, iar contibutiile dumnevoastra nu sunt de ajuns). Pana la data de 6 aprilie 2003, parintii care erau in varsta de pensionare si erau responsabili de copii, puteau sa primeasca pensii marite. Cei care le-au primit, le vor primi si in continuare. Din 6 aprilie 2003 partea atribuita copiilor va fi alocata printr-un credit fiscal.

Marimea pensiilor
Dupa cum s-a mentionat deja mai sus, cuantumul pensiei depinde de situatia specifica a fiecaruia si este foarte greu de estimat cifrele exacte. In continuare va oferim pensii de baza generale in vigoare din anii 2014-2015.

Cea mai mare parte a pensiei pe o saptamana:
- Persoana singura - 113,10 £
- Persoana casatorita sau care are un partener (bazat pe contributiile asigurarilor sociale) – 113,10 £
- Persoana casatorita sau care are un partener (bazat pe contributiile sotului (sotiei), in plus fata de suma mentionata la randul 1)) – 67,80 £
- Pensie pentru persoane in varsta de 80 de ani si peste, care nu sunt bazate pe contributii - 67,80 £.

De obicei, pensiile si alte indemnizatiile se modifica in fiecare an (in luna aprilie), care de obicei, cresc usor.

In acest site puteti obtine cele mai recente informatii cu privire marimea pensiilor: http://www.direct.gov.uk/en/Pensionsandretirementplanning/StatePension/DG_188551.

Cum sa completati o cerere pentru pensie?
De obicei, fiecare persoana cu patru luni inainte de varsta de pensionare primeste o invitatie de a solicita pensia. Daca nu primiti o astfel de invitatie cu trei luni inainte de implinirea varstei de pesionare, trebuie sa apelati la numarul 0800 731 7898 in zilele de lucru de la 8 am la 20 pm pentu a primi informatii suplimentare cu privire la pensii.

Veti primi un formular special de cerere care trebuie completat si trimis la adresa biroului local de pensii.
Cererea poate fi completata si on-line la adresa https://www.gov.uk/claim-state-pension-online, dar in primul rand va trebui sa va inregistrati si sa obtineti acces la “Government Gateway”.

Acordurile intre tarile UE
In fiecare tara din UE legile cu privire la sistemul de pensii si alte indemnizatii sunt diferite. In general, regula este ca pensia va fi platita din tara in care se platesc contributiile la asigurarile sociale. In cazul in care ati platit contributii in mai multe tari, veti primi o parte din pensie conform criteriilor specifice din fiecare tara.

Pensia in Anglia - optiuni si oportunitati (Partea II)...

   

Tags: Additional state pension, Cerere pentru pensie, Marimea pensiilor in Anglia, National insurance, Occupational pension, Over 80 pension, Pensia in Anglia, Pensii ocupationale, Pensionare anticipata in Anglia, Personal pension, Sistemul de pensii in Anglia, Stakeholder pension, State pension, Varsta de pensionare in UK, Viata profesionala in Marea Britanie

Companii asemanatoare

Aldus Ltd este una dintre cele mai vechi companii lituaniene in Marea Britanie. Aldus Ltd a fost înregistrată în anul 2000. Compania noastra este o persoană juridică, care oferă o...