Transportul animalelor de companie in Regatul Unit (2015-04-28)

Ultima actualizare: Decembrie 2018. Acum cativa ani, in Marea Britanie, erau in vigoare norme mult mai stricte privind transportul animalelor, decat in alte tari europene. Cerintele care au fost eliminate in anul 2012 au redus timpul de pregatire a procedurilor de la jumatate de an la trei saptamani. Aceste modificari permit crescatorilor de animale de companie sa economiseasca nu numai timp, ci si bani.

Autoritatile vamale britanice (in engl. UKBA) si reprezentantii Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Dezvoltare Rurala (in engl. DEFRA) au publicat rapoarte cu privire la modificarea normelor de transport necomercial de caini, pisici si dihori domestici, in functie de cerintele Uniunii Europene. Ce anume s-a schimbat?

Timpul de pregatire mai scurt

Pana la sfarsitul anului 2011, pentru a introduce animale de companie in Regatul Unit, trebuiau sa fie efectuate obligatoriu analize de sange la un laborator specializat pentru a verifica daca vaccinul anti-rabic a fost eficient. De la inceputul anului 2012, aceasta cerinta nu se mai aplica pentru animalele de companie importate din Uniunea Europeana si din alte tari. Lista acestora o poti gasi aici: https://www.gov.uk/take-pet-abroad/listed-and-unlisted-countries.

Pentru aceasta procedura de determinare a titrului de anticorpi pentru rabie, crescatorii animalelor de companie trebuiau sa plateasca o suma destul de "piperata". In prezent, un test de sange trebuie sa fie efectuat numai la animalele importate din tarile terte.

Dupa intrarea in vigoare a noului regulament, timpul de pregatire a animalelor de companie pentru a calatori in Regatul Unit s-a scurtat considerabil. Inainte, dupa un rezultat pozitiv la un test de sange, animalul de companie trebuia sa ramana in tara unde se afla timp de cel putin sase luni si abia apoi putea sa fie transportat in Marea Britanie. Astfel, procedura de pregatire a animalelor, precum si a documentelor a durat mai mult de sase luni. Aceasta cerinta, de asemenea, din 2012 nu se mai aplica.

A fost anulata si cerinta aplicabila doar cainilor pentru a dovedi ca animalul de companie a primit medicamente pentru bolile transmise de capuse. De profilaxia impotriva capuselor (in engl. "tick tratament"), proprietarul animalelor poate sa se ocupe din propria lui vointa.

Cerintele de intrare in Marea Britanie

Sunt mai putine limitari acum, dar pentru transportul animalului de companie, ingrijitorul trebuie sa se pregateasca din timp.

In primul rand, animalul de companie trebuie sa fie identificat cu un microcip subcutanat, cunoscut in limbaj comun ca "microcip" (in engl. „Microchip“). Vor fi admise in Regatul Unit si animalele de companie identificate cu tatuaj.

Dupa ce animalul de companie este marcat cu un microcip, acesta trebuie sa fie vaccinat impotriva rabiei (in engl. „vaccination against rabbies“). Nu sunt exceptii de la aceasta cerinta. Dupa vaccinare trebuie sa treaca cel putin 21 de zile, inainte de introducerea animalului de companie in Marea Britanie, dar nu mai mult de 1 an.

Cetatenii UE pot calatori cu animalele lor doar daca au un pasaport european pentru animale de companie (in engl. „EU pet passport“), in care trebuie sa fie specificat faptul ca animalul de companie a fost vaccinat impotriva rabiei si ca vaccinul este valabil. Pasaportul poate fi eliberat doar pentru caini, pisici si dihori domestici, de catre orice medic veterinar autorizat. Pentru animalele de companie din tarile terte, trebuie sa se emita un certificat sanitar-veterinar corespunzator.

O alta cerinta pentru a calatori cu animale de companie in Marea Britanie este valabila numai pentru cainii care sunt destinati importului in scopuri necomerciale. Inainte de introducerea planificata a unui animal de companie, in nu mai mult de 120 de ore si nu mai putin de 24 ore (de la 1 la 5 zile), medicul veterinar trebuie sa aplice cainelui tratamentul impotriva echinococozei (in engl. „tapeworm treatment“). Exceptii se aplica numai pentru cainii importati in Marea Britanie din Finlanda, Irlanda si Malta.

Ultimul lucru de care va trebui sa aiba grija un crescator de animale de companie - transportul adecvat. Conform programului de transport pentru animale de companie (in engl. "Pet Travel Scheme"), animalele trebuie sa fie plasate in containere speciale si numai operatorii de transport autorizati pot transporta caini, pisici si dihori domestici in Marea Britanie. Acesti transportatori au dreptul de a efectua verificari daca animalele indeplinesc cerintele de intrare in UK.

Lista companiilor aeriene autorizate in acest sens o poti gasi aici: https://www.gov.uk/government/publications/pet-travel-approved-air-sea-rail-and-charter-routes-for-the-movement-of-pets/approved-air-routes-for-pet-travel.

Calatorind in Marea Britanie cu avionul, nu este permisa pastrarea animalelor de companie in salon, acestea trebuie sa fie transportate in spatiul destinat marfurilor. Zburand cu animalul de companie in Marea Britanie, acesta poate fi inregistrat ca bagaj.

Daca ajungi cu animalul de companie in Marea Britanie si calatoresti cu autoturismul propriu, rezervand bilete de feribot sau "Eurotunnel", informeaza ca ai un animal de companie. Lista companiilor de feribot autorizate o vei gasi aici: https://www.gov.uk/government/publications/pet-travel-approved-air-sea-rail-and-charter-routes-for-the-movement-of-pets/pet-travel-sea-routes-and-companies-you-can-use

Important:

• Regulile de mai sus se aplica numai circulatiei necomerciale a animalelor de companie. Se aplica proceduri diferite transportului de mai mult de 5 animale.
• Cerintele mentionate in acest articol se aplica numai pentru transportul de caini, pisici si dihori domestici in Marea Britanie.
• Pentru introducerea altor animale domestice (rozatoare, iepuri, pasari, pesti ornamentali, amfibieni si reptile) din tarile Uniunii Europene in Regatul Unit nu se aplica nicio restrictie.

Mai multe informatii despre transportul animalelor de companie:

Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Dezvoltare Rurala (DEFRA): https://www.gov.uk/take-pet-abroad

Contacte utile

Helpline pentru transportul animalelor de companie (in engl. "Pet Travel Scheme Helpline"):
Telefon: +44 (0) 370 241 1710 (in zilele lucratoare de la 8 pana la 18)
E-mail: pettravel@ahvla.gsi.gov.uk


Companiile de transport al animalelor de companie in Europa:
http://airpets.com
http://pets2go2.co.uk
http://airpaws.com

   

Tags: Animal cu microcip, Animale de comapnie in avion, Animale de companie in Anglia, Animale de companie in UK, Crescatori de animale de companie, DEFRA, Pasaport UE pentru animale, Program de transport animale, Transport animale Anglia, Transport caini, Transport dihori domestici, Transport pisici, Transportul animalelor, UKBA