Impozitul auto in Anglia: afla cele mai recente reguli! (2014-11-04)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Din octombrie s-a schimbat sistemul de impozitare auto, iar discurile fiscale nu se mai aplica pe parbrizul autovehiculului. Cu toate acestea, au intrat in vigoare noile norme care creeaza dificultati la momentul vanzarii sau cumpararii unui autoturism, iar DVLA a primit multe plangeri fiindca incearca sa profite pe seama conducatorilor auto. Angliamea.ro s-a interesat de noile schimbari si reglementari care trebuie sa fie cunoscute de fiecare conducator auto.

Modificari cu dificultati

Din 1 octombrie. pe parbrizul masinii nu mai este necesara aplicarea dovezii de plata a impozitului auto - vehicle tax disc - care in Marea Britanie a fost necesara din 1921 si a devenit o istorie. DVLA (“Driver and Vehicle Licensing Authority”) a declarat ca aceste modificari vor contribui la economii anuale de pana la 10 milioane de lire sterline, bani care se cheltuiau pentru imprimarea discurilor si trimiterea lor prin posta.

Dupa ce nu mai este necesara aplicarea pe parbriz a dovezii de plata au aparut intrebari cu privire la modul in care va fi posibila verificarea daca impozitul auto a fost platit. Cei care au sperat ca in acest fel vor putea evita plata impozitelor nu este cazul sa se bucare. DVLA, politia si alte autoritati competente au declarat ca vor folosi camere de recunoastere automata a numerelor de inmatriculare (in engl. „automatic numberplate recognition cameras“) si registrul electronic pentru a vedea daca pentru un anumit autoturism impozitul a fost platit.

Cu toate acestea, oamenii obisnuiti nu pot verifica, in modurile presentate mai sus, daca proprietarul masinii a platit impozitul. Iar faptul ca pe masina nu exista nici o dovada ca taxele pentru aceasta au fost platite poate fi o problema pentru cei care conduc autovehiculele altora; de exemplu, cineva lucreaza in garaje de reparatii auto sau conduce autoturisme de serviciu. In trecut, atunci cand pe parbriz se aplica discul de impozitare era clar daca impozitul auto a fost platit sau nu, dar acum acest lucru poate cauza probleme.

Daca dumneavoastra conduceti vehiculul altcuiva pentru care impozitul nu este platit, puteti sa primiti o amenda in valoare de 30 de lire sterline (in engl. „non-endorsable fixed penalty“), iar daca proprietarul masinii va fi oprit pe drum conducand masina pentru care nu a fost platit impozitul, amenda va fi de 80 de lire sterline. Pentru neplata impozitului auto nu se acorda puncte de penalizare.

Singura modalitate de a verifica daca impozitul auto a fost platit este sa introduceti numarul de inmatriculare si marca vehiculului pe site-ul web: https://www.vehicleenquiry.service.gov.uk.

Dubla impunere

In afara de aceasta, exista o alta problema care poate cauza neplaceri pentru multi conducatori auto. Din luna octombrie, in cadrul noului sistem, daca ati achizitionat o masina second-hand, pentru aceasta trebuie sa incheiati imediat o polita de asigurare pe numele dumneavoastra, dar si sa platiti impozitul din nou. In trecut, a fost posibil sa se utilizeze acelasi impozit platit de proprietarul anterior al vehiculului pana cand acesta expira.

Pana in luna octombrie, la momentul achizitionarii unui automobil, unul din punctele la care cumparatorul acorda atentie era perioada de valabilitate a impozitului auto. Acum, acest punct nu va mai avea nici un sens – asa cum polita de asigurare si impozitul vor fi “legate” de conducatorul auto sau de proprietarul masinii si nu de masina propriu-zisa. In prezent, impozitul auto expira automat atunci cand aceasta este vanduta unei alte persoane.

Dupa intrarea in vigoare a modificarilor din sistem, la momentul achizitionarii unei masini second-hand, noul proprietar va fi obligat sa plateasca imediat taxele pentru ea. Acest lucru se poate face incepand de la 1 octombrie fara sa aveti documentele autoturismului pe numele dumneavoastra. Este de ajuns V5C/2 noului proprietar. Noul proprietar poate sa plateasca aceasta taxa on-line, prin telefon sau la oficiul postal.

O parte din impozitul pentru restul lunilor calendaristice va fi returnat proprietarului anterior. DVLA spune ca acesta este un proces automat si ca impozitul va fi returnat imediat dupa ce DVLA va fi notificata cu privire la schimbarea proprietarului vehiculului. Cu toate acestea, multi proprietari de autovehicule sunt ofensati de faptul ca taxele vor fi rambursate numai pentru lunile calendaristici intregi si nu pentru perioada exacta ramasa pentru care impozitul a fost platit.

De exemplu, daca vindeti masina in mijlocul lunii noiembrie, taxele platite le veti putea recupera doar incepand de la 1 decembrie, dar noul proprietar va trebui sa plateasca impozitul incepand cu 1 noiembrie. Astfel, in luna noiembrie vor fi platite impozite duble pentru aceeasi masina – de catre proprietarul anterior si de cel nou.

Intrebarile conducatorilor auto

Dupa ce au intrat in vigoare aceste modificari, soferii si proprietarii de automobile s-au adresat reprezentantului DVLA cu intrebari. De exemplu, de ce, dupa ce nu mai este necesara aplicarea discurilor fiscale pe parbrizul masinii, impozitul auto nu poate sa inceapa in ziua in care expira impozitul platit de vechiul proprietar.

Sistemul nu se va schimba (impozitul auto incepe numai din prima zi a fiecarei luni), pentru ca, in conformitate cu DVLA, daca vehiculul este impozitat in orice zi a lunii, se creeaza multe dificultati administrative.

DVLA spune ca lucrul pozitiv este faptul ca la vanzarea autoturismului, proprietarii automobilelor nu mai trebuie sa completeze nici un document pentru decontul de taxa, acest lucru se face in mod automat atunci cand se notifica cu privire la schimbarea proprietarului. Mai multe intrebari din partea conducatorilor auto si raspunsurile DVLA pot fi gasite aici: https://insidedvla.blog.gov.uk/2014/08/11/one-of-the-biggest-changes-for-dvla/

S-a schimbat si sistemul de plati

Intr-adevar exista si schimbari favorabile conducatorilor auto. De exemplu, sunt mai multe modalitati de a plati taxa. Pana la 1 octombrie, impozitele auto au putut fi platite doar in avans pentru un an sau pentru o perioada de sase luni. Daca plateati pentru o perioada de sase luni, impozitul era mai mare cu 10% decat daca plateati pentru intregul an.

De la 1 octombrie, proprietarii automobilelor au inca o oportunitate de a plati impozitul auto. Pentru impozitul auto care incepe de la 1 noiembrie puteti plati prin debit direct (in engl. "direct debit") si sa selectati frecventa - puteti plati lunar, de doua ori pe an (in engl. „biannual“) sau o data pe an. Cu toate acestea, daca alegeti sa platiti lunar sau de doua ori pe an, impozitul va fi mai mare cu 5%.

Cum puteti plati:

- Impozitul auto puteti sa-l platiti in unele oficii postale. Cel mai apropiat oficiu postal in care puteti plati taxa, il puteti gasi aici: http://www.postoffice.co.uk/branch-finder (din lista „Products & Services“ selectati „Vehicle Tax“).

- De asemenea, taxele pot fi platite on-line: https://www.gov.uk/tax-disc sau apeland la numarul 0300 123 4321 (functionabil 24/7). Veti avea nevoie de unul dintre urmatoarele numere: numarul compus din 16 cifre pe care il veti gasi in scrisoarea de reinnoire fiscala (V11), numarul compus din 11 cifre de pe documentele autoturismului (V5C) sau de un numar compus din 12 cifre de pe V5C/2 noului proprietar.

Cat trebuie sa platiti?

Inainte de a cumpara o masina este important sa aflati cat costa impozitul, intrucat acesta difera de la un autoturism la altul. Daca stiti marca, modelul si anul de inmatriculare a autoturismului, aici puteti estima cat trebie sa platiti impozitul auto: https://www.gov.uk/calculate-vehicle-tax-rates.

Care este opinia dumneavoastra cu privire la aceste modificari? Ati intampinat dificultati dupa ce sistemul a suferit modificari?

   

Tags: Automatic numberplate recognition cameras, Conducatorii auto, Discuri fiscale, Dovada de plata, Driver and Vehicle Licensing Authority, Dubla impunere, DVLA, Impozit auto Anglia, Impozit auto UK, Marca vehicul, Non-endorsable fixed penalty, Plata taxa auto, Proprietarii automobilelor, Taxe auto, Vehicle tax disc

Companii asemanatoare

Service-ul auto a fost infiintat in 2000 in London, Barking. In service-ul nostru cu spatiul de mai mult de 650 m2 se executa aproape toate lucrarile de reparatii auto. Servicii profesionale,...

Service-ul auto „Powerful force Ltd“, cu sediul in estul Londrei, intre Becton si Canning. Oferim serviciile de recovery!

...