Iti cunosti drepturile cand te adresezi unui service auto? (2014-04-02)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Foarte des se aude ca este scump sa repari automobilul in Marea Britanie, iar sa gasesti un service auto de incredere si la preturi accesibile – o misiune grea. Dupa o experienta neplacuta folosind service-urile auto, de asemenea, nu mai sti ce sa faci. Angliamea.ro sfatuieste cum sa obtii servicii pentru care platesti, iar in caz de probleme, cum sa rezolvi situatia intr-un mod civilizat.

Nu agresa mecanicul!
Probabil ca nici un conducator auto nu ar vrea ca autoturismul lui sa fie reparat de un mecanic slab. Prin urmare, atunci cand ne confruntam cu probleme, de multe ori cerem recomandari cunoscutilor. Ai nevoie de mult timp sa gasesti un service auto de incredere si la un pret accesibil. Unde este mai bine sa te adresezi – la englezi sau la romani? Foarte des conducatorii auto se inteaba unde nu vor fi inselati, o sa aiba parte de reparatii adecvate si nu vor plati prea mult pentru acestea servicii.

Altii se adreseaza mecanicilor conationali care lucreaza ilegal, dar practica preturi mult mai mici. Mestesugarii talentati efectueaza munca de calitate. Cati oameni, atatea si opinii. Dar ce o sa faci daca reparatiile sunt prost efectuate, sau nu sunt terminate? O sa agresezi mecanicul? Din pacate, mai sunt si astfel de cazuri. Disputele sunt rezolvate intr-un mod mai putin civilizat: cu pumnii, injuraturi sau prin refuzul de a plati. Astfel si soferul poate sa dea de necaz: nu poti sa spui politiei ca ai batut un mecanic pentru ca a reparat rau autoturismul. Traim intr-o tara civilizata, asa ca toate neintelegerile ar trebui rezolvate intr-un mod civilizat.

Cuvinte diferite - preturi diferite
De obicei, neintelegerile intre soferi si mecanici provin din calitatea necorespunzatoare a reparatiei sau din cauza pretului prea mare. Pentru a evita potentiale conflicte, cel mai bine ar fi sa te intelegi la pret inainte de a incepe lucrarea. Chiar mai bine ar fi daca suma stabilita ar fi scrisa: prin e-mail, sms sau si doar pe o simpla hartie.

Cu toate acestea, daca te adresezi unui service auto englez, ar trebui sa acorzi atentie unui lucru important. Englezii, propun un pret, stabilesc un pret aproximativ (in engl. estimate) sau pretul la care sunt de acord sa efectueze o anumita lucrare (in engl. quotation). Intotdeuna verifica pretul propus si aminteste-ti, daca ti-a propus “quotation” pret, asta insemna ca factura nu poate fi mai mare. Daca pretul propus a fost pretul cel aproximativ – poti sa te astepti sa platesti mai mult sau mai putin.

Atunci cand se repara automobilul si au fost gasite mai multe probleme decat s-au stabilit initial, in acest caz, mecanicul trebuie sa te contacteze si sa va intelegeti daca doresti sa rezolvi aceste probleme, si la ce pret.

Contestarea pretului reparatiei
Conform legii privind protectia drepturilor consumatorilor, pentru munca efectuata trebuie platita o suma rezonabila. Aceasta nu trebuie sa fie neaparat conform pretului de piata, ea poate fi stabilita intre conducatorul auto si mecanic de comun acord. Daca nu v-ati inteles la un pret, iar pretul cerut ti se pare prea mare, poti negocia. Pentru a afla un pret corect, cere oferta la mai multe service-uri auto. O suma similara poti oferi service-ului auto, unde doresti sa efectuezi reparatiile. Daca mecanicul nu este de acord cu aceasta suma, o poti contesta (in engl. dispute the bill). Cum se face? Mai intai de toate, daca crezi ca pretul pentru reparatii este nejustificat de mare, explica acest lucru administratorului sau mecanicului service-ului auto si comunica suma pe care esti dispus sa platesti. In acest caz, angajatii service-ului auto au dreptul de a refuza returnarea automobilului pana cand factura va fi platita, adica, pana nu va intelegeti, automobilul va ramane in service-ul auto. Service-ul auto nu poate sa vanda sau sa faca altceva cu automobilul tau.

Daca nu esti de acord pentru plata reparatiile efectuate, poti incerca sa lamuresti situatia intre parti, iar daca nu reusesti, atunci ar trebui sa te adresezi la Serviciul de control a service-urilor auto sau la instantele de judecata.

Codul bunelor practici pentru mecanici
Principiile si regulile de servicii pentru reparatiile auto sunt cuprinse in Codul de bune practici pentru industria de automobile (in engl. Motor Industry Code of Practice), pregatit de catre Office of Fair Trading.

Aceasta nu este o lege - este codul bunelor practici ale service-urilor auto. Service-urile auto, care lucreaza conform prevederilor acestui Cod al bunelor practici, declara ca ofera servicii corecte. Serviciul de Control “Motor Codes Limited” efectueaza verificari pentru a asigura ca se lucreaza in conformitatea cu acest document.

Cu toate acestea, chiar daca service-ul auto nu este inregistrat in lista celor care lucreaza in conformitate cu acest Cod, poti sa soliciti ajutorul acestei organizatii. Pe portalul Serviciului de control (gasesti link-urile mai jos) sunt enumerate toate service-urile auto care lucreaza in conformitate cu cerintele Codului, dar si alte informatii utile pentru conducatorii auto.

Alte institutii care pot ajuta in rezolvarea disputelor intre soferi si mecanici sunt: Federatia Industriei si Comertului Automobilelor (in engl. Retail Motor Industry Federation), Asociatia Industriei Motocicletelor (in engl. Motor Cycle Industry Association) si Oficiul pentru Drepturile Consumatorilor (in engl. Consumer Direct).

Ultima solutie - instanta de judecata
Daca nu esti multumit de lucrarea efectuata, in primul rand, ar trebui sa spui acest lucru conducerii service-ului auto. In ceea ce priveste reclamatia verbala, service-ul auto ar trebui sa raspunda imediat, iar un raspuns pentru plangerea scrisa ar trebui sa primesti in termen de 10 zile lucratoare. Cel mai important lucru este sa exprimi argumentele politicos, dar ferm, sa explici in detaliu pozitia ta. Daca conducerea service-ului auto nu ofera o solutie satisfacatoare, atunci ar trebui sa apelezi la autoritatile competente pentru solutionarea litigiului.

Autotitatiile, dupa examinarea plangerii, pot prezenta concluziile consumatorului, sa medieze si sa incerce sa gaseasca o solutie acceptabila pentru ambele parti. Cazul poate fi atribuit unui mediator independent - arbitru, daca autoritatiile nu reusesc sa gaseasca o cale de iesire. Decizia arbitrului trebuie sa fie executata de cele doua parti implicate in conflict.

Daca service-ul auto nu este de acord sa negocieze, si nici o asociatie profesionala nu poate ajuta, ca ultima solutie este instanta de judecata. Inainte de depunerea cererii de despagubire (in engl. claim for compensation) la tribunalul judetean (in engl. county court), calculeaza, daca suma pe care doresti sa o recuperezi, merita costurile instantei si efortul. Pentru nerespectarea acordurilor scrise (si verbale) service-ul auto se poate trage la raspundere in termen de sase ani.

Unde poti sa te adresezi daca esti nemultumit de reparatiile auto?
- Motor Codes Limited: 0800 692 0825; http://www.motorindustrycodes.co.uk.
- Federatia Industriei si Comertului Automobilelor (Retail Motor Industry Federation): 0845 205 8399; http://www.rmif.co.uk
- Asociatia Industriei Motocicletelor (Asociatia Industriei Motor Cycle): 0247 640 8000; motorcycling@mcia.co.uk; http://www.mcia.co.uk

Depunerea cererii la instanta de judecata (angl. county courts)
- Cererea poti sa o depui on-line: https://www.moneyclaim.gov.uk
- Taxa pentru depunerea cererii depinde de suma pe care vrei sa o recuperezi. De exemplu, daca vrei sa recuperezi pana la 300 de lire sterline, completarea cererii la instanta de judecata va costa 35 de lire sterline, on-line – 25 lire sterline. Pentru a recupera pana la 1.500 de lire sterline – completarea cererii la instanta de judecata va costa 80 de lire sterline, on-line - 70 de lire sterline, etc.
- Nu este obligatoriu sa ai un avocat pentru depunerea cererii pana la 5.000 de lire sterline.

   

Tags: Costul reparatiei auto, Mecanic in Anglia, Motor Industry Code of Practice, Motors Code Limited, Pret reparatie auto in Marea Britanie, Reparatia masinii in Anglia, Service auto in Anglia, Service auto si litigii, Serviciul de control service auto

Companii asemanatoare

Service-ul auto „Powerful force Ltd“, cu sediul in estul Londrei, intre Becton si Canning. Oferim serviciile de recovery!

...