Cum sa eviti hoti de buzunare si sa-ti protejezi banii (2014-04-03)

Nu la toata lumea i se intampla, dar, uneori, pe langa experienta unei calatorii placute traim si emotii mai putin placute. Unele probleme, cum ar fi vremea rea, nu depind de vointa omului si nu pot fi prevenite. Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii a emis o nota informativa care explica cum sa eviti hotii de buzunare intr-o tara straina.

Intr-adevar, int-o calatorie nu este nimic mai enervant decat sa pierzi banii, si, de multe ori, documentele personale. Hotii de buzunare sunt atat de priceputi incat reusesc sa-ti fure portofelul sau geanta de “sub nas”. In toamna trecuta politia britanica, a dezvaluit cele mai populare moduri de furturi si iti arata cum poti sa fii mai precaut. In statiile de metrou din Londra foarte des poti auzi mesaje care avertizeazaza sa ai grija de genti si portofele.

La hoti le plac aglomeratiile, asa ca trebuie sa fi foarte precaut in locurile aglomerate. In special, acestea sunt interesati de turisti. In primul rand, in perioada vacantei oamenii sunt mult mai relaxati si fara griji, in al doilea rand, au cu ei mai multi bani in numerar si carduri de credit, ceea ce localnicii, de obicei, nu au. Deci, prima regula este ca un calator sa aiba cu el o carte de credit de rezervă si sa o lase in seiful hotelului. In plus, este important sa-si noteze undeva datele cardurilor de credit sau cecurilor de calatorie.

Prada saraca
Un alt mod de a induce în eroare hotii de buzunare - un portofel “fals”. Umplut cu cartele telefonice vechi si bani marunti acesta va arata foarte atractiv. Acest portofel poate fi pus vizibil in buzunarul de la pantaloni sau sacou, iar cel real trebuie tinut ascuns.

Calatorii foarte des tin banii intr-un portofel legat de curea, dar cureaua este foarte vizibila si atage hotii. Ar fi mai bine sa cosi un buzunar secret in haine, care nu este invizibil si nu se vede. Ce ar trebui sa incapa in acest buzunar? Mai intai de toate - voucherele de calatorie. Ele inca reprezint un mijloc de plata sigur intr-o tara straina. Iar daca le pierzi in timpul calatoriei, vei primi compensarea lor. Cu toate acestea, folosind cecurile de calatorie, de obicei, trebuie sa platesti comisioane mari, asa ca folosirea lor este destul de scumpa.

Aveti nevoie de doua carduri
In prezent, cel mai folosit un mijloc de plata este cardul de credit. In calatorie este foarte convenabil – daca pierzi cardul, acesta poate fi refacut, de asemenea, exista posibilitatea sa ai doua carduri, iar in caz de pierderea unuia – i-l folosesti pe celalalt. Mai ales daca unul dintre el este „Visa“, iar celalalt – „MasterCard“, deorece in cazul in care intr-o tara nu se accepta unul – i-l folosesti pe celalalt. Este adevarat si faptul ca majoritatea magazinelor din strainatate pentru plata cu cardul de cedit percep o taxa suplimentara. Cu toate acestea, daca platesti cu cardul bancar international, nu se percepe taxa suplimentara. Deci, in timpul calatoriei, este important sa stim care sunt taxele bancii ale carei servicii folosesti.

Cel mai bun mod de a dobandi bani in numerar – sa folosesti ATM-urile. Dar nu te grabi pentru ca taxele de retragere de numerar de multe ori sunt foarte mari, ajung si pana la 2,75 %. De obicei, la incasare taxa este destul de mare - circa 2 %, dar taxele de schimb valutar prin utilizarea unui ATM sunt mult mai mici decat la biroul de schimb valutar.

Un alt lucru care ar trebui sa atraga atentie este asa numita “taxa de conversie valutara dinamica”. Uneori, hotelurile sau magazinele propun pentru bunuri sau servicii sa platesti in moneda din tara de unde vii, si nu in moneda locala. Pe de o parte, este convenabil – stii exact cat platesti. Pe de alta parte, conducerea hotelului sau magazinul isi rezerva dreptul de a stabili taxa de schimb si tu nu ai posibilitatea a i-l influenta. Deci, incerca sa eviti ofertele, care la prima vedere, se par convenabile.

Cateva sfaturi pentru calatori din partea Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii
Nu lua toti banii intr-o singura forma, cel mai bine este sa ei o parte in numerar si o parte in cecuri de calatorie sau pe cardul de credit.
Ia cu tine doar atatia bani, cati ai de gand sa cheltui in aceia zi.
Nu tine cardurile de credit, banii in numerar si cecurile de calatorie intr-un singur loc.
Inainte de a pleca intr-o calatorie asigura-te ca cardul de credit nu este expirat.
Verifica daca cardul bancar este valabil in tara in care intentionezi sa calatoresti.
Lasa datele cecurilor de calatorie sau informatiile cartii de credit membrilor familiei sau prietenilor (ca sa le ai in cazul in care le pierzi).
Noteaza-ti undeva datele cardului de credit sau cecurilor de calatorie.
Pasteaza intotdeauna la indemana numarul de telefon al bancii la care poti apela pentru a bloca cardul, daca acesta este furat sau pierdut.

Si, in sfarsit - in conformitate cu legislatia UE, care reglementeaza transferurile de bani pentru a preveni spalarea banilor, companiile de transfer de bani cer intotdeuna un document de identitate. Ia mereu pasaportul cu tine.

   

Tags: Cecuri de calatorie, Furtul portofelului, Hoti de buzunare, Pierderea actelor, Protejarea cardului de credit, Taxa de conversie valutara dinamica