Ce trebuie sa faci in cazul decesului unei persoane apropiate? (2014-04-03)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: Iulie 2018. In cazul decesului, rudele deseori sunt confuze. De obicei impactul emotional este unul puternic, iar oamenii trebuie sa aiba grija si de documente de tot felul. Frecvent maturisesc ca, in cazul decesului aici, in Anglia, nici nu ar stii de unde sa inceapa.

Decesul unei persoane trebuie sa fie raportat tuturor organizatiilor si partilor implicate, si trebuie sa te ocupi de pregatirea documentelor. Unele lucruri, de cele mai multe ori, pot sa le faca rudele sau prietenii decedatului, dar sunt, de asemenea, probleme care trebuie rezolvate de catre administratorul sau executorul testamentar al defunctului. In plus, rudele defunctului pot sa obtina ajutorul necesar in aceasta perioada dificila.

Inregistrarea decesului
Decesul in Marea Britanie trebuie sa fie inregistrat in cel mult cinci zile calendaristice. Dupa inregistrarea moartii se elibereaza un certificat de deces. Inregistrarea poate fi amanata, in cazul in care este necesara autopsia.

In cazul in care persoana a decedat la domiciliu sau in spital, decesul poate fi inregistrat de catre:
- rude.
- cineva care la acel moment a fost langa defunct.
- un locuitor din casa sau o persoana oficiala din spital.
- persoana care incheie un contract pentru servicii funerare.

In cazul in care decesul a survenit in afara domiciliul sau spitalului, decesul poate inregistrat de catre:
- rude.
- persoana care a fost prezenta la momentul mortii.
- persoana care a gasit corpul.
- oricine care incheie un contract pentru servicii funerare.

De obicei, decesul se inregistreaza de rude. Celelalte persoane enumerate sunt autorizate sa faca acest lucru numai atunci cand rudele nu sunt prezente sau sunt inaccesibile.

Cand si unde se inregistreaza decesul
In Anglia decesul trebuie inregistrat in termen de 5 zile. Pentru a evita orice neintelegere, cel mai bine este sa te adresezi la Biroul de inregistrare (in engl. Register Office) din zona in care a survenit decesul. Biroul de inregistrare local se poate gasi introducand codul postal aici: http://maps.direct.gov.uk/LDGRedirect/MapAction.do?ref=grolight. Poti sa te adresezi si la orice alt birou de inregistrare, dar eliberarea documentelor necesare, in acest caz, poate dura mai mult.

Procesul de inregistrare va dura aproximativ o jumatate de ora, asa ca cel mai bine este sa suni la telefon pentru a programa ora de sosire.

Documentele de care o sa ai nevoie
Pentru inregistrarea decesului o sa ai nevoie de un certificat medical, semnat de un medic, in care va fi specificata cauza decesului. Este de dorit sa ai certificatul de nastere, certificatul de casatorie si cardul medical (in engl. NHS Medical Card).

La biroul de Inregistrare trebuie sa oferi informatii detaliate despre decedat:
- Numele complet al persoanei decedate,
- Toate numele utilizate anterior, inclusiv numele dinaintea casatoriei,
- Data si locul nasterii persoanei decedate,
- Ultima adresa de domiciliu,
- Locul de munca,
- Numele complet al sotului/sotiei sau prietenului/prietenei si locul de munca,
- Informatii despre pensii si alte indemnizatii beneficiate de persoana decedata.

Documentele care trebuie sa fie eliberate
In cazul in care nu se efectueaza autopsie, Biroul de inregistrare trebuie sa elibereze urmatoarele documente:
- Certificatul de inmormantare sau incinerare, cunoscut si sub numele “Green Form”, care autorizeaza inmormantarea sau incinerarea corpului,
- Certificatul de deces, care este necesar in cazul in care defunctul a primit o pensie de stat sau alte indemnizatii.

Poti sa ceri cateva certificate de deces, intrucat pot fi necesare in cazul in care treburile decedatului sunt gestionate de catre o persoana autorizata sau de un administrator. De asemenea, la birou primesti si un prospect „Ce trebuie sa faci dupa deces”, unde gasesti sfaturi si explicatii in legatura cu treburile decedatului.

Organizatii pe care trebuie sa le informezi
Este foarte important sa informezi toti cei interesati despre deces, sa citesti cat de repede posibil testamentul, daca exista (intrucat pot fi mentionate instructiunile decedatului relevante pentru inmormantare) si sa te ocupi de organizarea inmormantarii. In plus, este important sa te asiguri ca ai inchis toate conturile, ai anulat asigurarea, platile directe, ordinele si alte contracte. Decesul trebuie raportat la Biroul fiscal, iar daca decedatul a lucrat ca lucrator independent (in engl. self-employed), este necesara informarea la Casa Nationala de Asigurari.

Alte organizatii si institutii pe care trebuie sa informezi:
- proprietarul locuintei sau administratia locala, in cazul in care persoana decedata a fost un chirias,
- administratia locala, in cazul in care persoana decedata a fost platitor de taxe (in engl. Council Tax),
- principale companii de asigurari, in cazul in care decedatul a fost asigurat sau au fost asigurate proprietatile lui,
- banca sau alte persoane juridice care acorda cedite,
- furnizorii cardurilor de credit, inclusiv cardurile de magazin,
- furnizori de servicii TV si internet, in cazul in care defunctul a avut incheiat un contract,
- agentia de inregistrare a autoturismelor pentru a schimba proprietarul,
- un grup social sau comunitatea religioasa, in cazul in care persoana decedata a fost membrul lor.

Sectia Consulara a Ambasadei Republicii Romania, in cazul decesului unei rude apropiate, care este un cetatean roman, poate ajuta cu informatii cu privire la transportul corpului neinsufletit sau alte aranjamente funerare, transmite declaratiile scrise de rude defunctului autoritatilor responsabile, ofera informatii despre documentele necesare pentru transportul corpului neinsufletit si elibereaza un permis special pentru a transporta sicriul cu ramasitele umane. Mai multe informatii gasesti aici: http://londra.mae.ro.

Inmormantare si indemnizatia pentru sotul supravietuitor
Dupa decesul persoanei care a fost sustinatorului familiei, poti contacta autoritatile competente pentru indemnizatie. Termenul pentru depunerea cererii este limitat si trebuie sa afli cat de repede despre documentele care trebuie prezentate.

Daca ti se pare greu sa acoperi cheltuielile de inmormantare si sotul/partenerul tau beneficia de unul dintre ajutoare mentionate (Income Support, Housing Benefit, Council Tax Benefit Job Seeker's Allowance (income-based), Disabled Person's Tax Credit arba Working Family's Tax Credit), poti aplica pentru o finantare pentru a acoperi costurile de inmormantare. Cererea pentru ajutorul financiar pentru inmormantare trebuie sa depui in termen de trei luni de la data decesului. Ajutorul de inmormantare este livrat prin cec si este emis in numele biroului care a prestat servicii funerare.

Daca decedatul era sustinatorul familiei, cei aflati in intretinerea lui, au dreptul la pensie de urmas. Pentru aceasta in termen de trei luni trebuie sa te adresezi la Centrul local de munca (in engl. Job Centre Plus).

In caz de deces al unei persoane a careia nu se gasesc rudele, toate cheltuielile de inmormantare sunt acoperite de administratia locala.

Cele mai recente informatii cu privire la inregistrarea decesului poti gasi aici: http://www.direct.gov.uk/en/Governmentcitizensandrights/Death/WhatToDoAfterADeath/DG_10029642.


   

Tags: Certificat de deces, Decesului, Inregistrarea decesului, Register Office

Companii asemanatoare

Oferim orice serviciu de contabilitate în UK. 8 ani de experiență și peste 4.000 de clienți mulțumiți. Deveniți unul dintre ei! Prima consultație este...