Certificatul de cazier judiciar - cum se obtine? (2014-04-03)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: aprilie 2018. Ai avut probleme cu legea in Regatul Unit, si te intrebi, daca acest lucru se va reflecta in evidentele politiei? Poate esti in cautarea unui loc de munca, iar angajatorul iti cere sa aduci certificatul de cazier judiciar? Angliamea.ro iti ofera informatii cu privire la cand, de ce si cum se efectueaza aceste controale.

De ce ai nevoie de el?
La momentul angajarii in Anglia ti se poate cere sa furnizezi certificatul de cazier judiciar.

Nu stii de ce sunt necesare aceste controale, daca o sa ai nevoie vreodata de certificatul de cazier judiciar, cum se obtine un astfel de certificat si ce poate sa afle angajatorul? Aici gasesti raspunsurile la aceste intrebari.

Anterior, controalele antecedentelor penale din Anglia erau efectuate de Biroul de Cazier Judiciar (in engl. Criminal Records Bureau - CRB). Efectuand verificarea, CRB cauta datele despre persoana in baza de date ale Politiei Nationale si in registrele Serviciului Independent de Protectie (in engl. Independent Safeguarding Authority). Cu toate acestea, in prezent, aceste verificari sunt efectuate de catre o noua organizatie - Disclosure and Barring Service (DBS). Aceasta organizatie schimba nu numai Biroul de Cazier Judiciar, dar si Serviciul Indpendent de Protectie - aceste ultime doua organizatii nu mai functioneaza.

Conform Actului de Reabilitare a Infractorilor (in engl. Rehabilitation of Offenders Act 1974), la sfarsitul asa-numitei perioade de reabilitare, persoana nu este obligata sa dezvaluie angajatorului pentru ce a fost condamnat anterior, cu exceptia situatiei in care aplica o cerere pentru un loc de munca intr-un anumit domeniu. Certificatul de cazier judiciar este necesar, de obicei, daca optezi sa lucrezi cu copii, persoane cu handicap sau cu alte grupuri sociale vulnerabile, la institutiile de invatamant, in sectorul de sanatate, politie, finante, institutii judiciare, etc. Cerificatul de cazier judiciar poate fi solicitat si de agentii imobiliare sau in cazul in care doresti sa inchiriezi un spatiu pentru desfasurarea unor activitati comerciale. Trebuie sa prezinti acest certificat, de asemenea, daca doresti sa adopti un copil.

Tipuri de controale
Dupa ce DBS a inlocuit aceste doua organizatii, nu mai sunt doua, ci trei tipuri de controale a antecedentelor penale. Un control detaliat (in engl. enhanced) trebuie sa efectueze cei, care vor lucra cu copii mici, si un control standard – cei care vor lucra in alte domenii, unde este impusa o astfel de verificare.

Angajatorul trebuie sa specifice ce tip de control este cerut pentru pozitia solicitata. Cei care lucreaza in domeniul de Asistenta sociala, trebuie sa obtina si certificatul “DBS Adult First”, care indica faptul ca persoanei nu ii este interzis sa lucreze in acest domeniu.

Cu verificarea standard, de obicei, nu apar probleme. Din certificatul de cazier judiciar angajatorul va vedea pentru ce ai fost condamnat sau daca ai pledat vinovat si ai ispasit pedeapsa. De asemenea, in aceasta lista sunt incluse avertismente si mustrari mai semnificative.

Controlul detaliat poate sa includa si procese, care nu au ajuns la judecata, arestari la statii locale de politie, si alte avertismente. Aici apar toate datele, legate de tine si viitorul loc de munca, de exemplu: amenzile primite si chiar informatii despre persoanele cu care locuiesti. Astfel de cazuri, cand vecinii suna la politie din cauza zgomotului din casa ta, pot fi, de asemenea, incluse în certificatul de control avansat. Aceste controale sunt mustrate pentru ca sunt prea multe informatii facute publice despre persoana. Cine se opune unei astfel de dezvaluirii de date, uneori, numeste aceste controale „birou criminal de barfe”.

O noua categorie - control detaliat cu o lista de interdictii (in engl. Enhanced with a barred list check). In timpul acestei inspectii, informatiile despre o persoana sunt preluate din lista de interdictii (in engl. barred list) din registru - oameni carora le este interzis sa lucreze cu copii.

Pastrate o suta de ani
Informatiile cu privire la persoane, politia le pastreaza 100 de ani. Astfel, cazierul judiciar nu este sters si toate inregistrarile sunt disponibile, chiar si dupa mai multi ani.

Numai in cazuri exceptionale inregistrarea poate fi eliminata – prin adresarea la judecata cu privire la stergerea cazierului judiciar. Dupa ispasirea unei pedepse, dupa trecerea asa-numitei „perioada curata” (atunci cand intr-o perioada de timp nu a existat nici o abatere), poti incerca sa ceri eliminarea inregistrarii din certificatul de cazier judiciar, dar nu si din baza de date a politiei. Cu toate acestea, nu orice acuzatie sau pedeapsa poate fi stearsa.

Infractiunile grave sunt de fapt o umbra care te urmareste toata viata, doar un delict minor poate fi eliminat.

Persoana care desfasoara o activitate independenta (in engl. self-employed), nu poate sa ceara un astfel de certificat. Se depune cererea pentru eliberarea lui doar la cererea angajatorului sau organizatiei. Formularul trebuie sa fie obtinut de la angajator. Verificarea standard poate dura pana la doua saptamani, detaliata – pana la patru.

Daca ai un cazier judiciar sau alte inregistrari la politie, nu inseamna neaparat ca nu te va mai angaja nimeni. Angajatorul va decide daca antecedentele penale vor afecta pozitiei pe care vrei sa o obti.

Certificat de cazier judiciar – din Romania
Refuzul obtinerii certificatului de cazier judiciar – dreptul tau. Dar atunci nu o sa ai posibilitatea de a obtine pozitia dorita, pentru care, de obicei, un astfel de certificat este o cerinta legala. Daca ai certifacatul de cazier judiciar de la locul de munca anterior, poti sa intrebi daca noul angajator il accepta pe acesta. In cazul in care pierzi certificatul, nu vei primi un al doilea exemplar: va trebui sa depui cererea inca o data si sa platesti din nou.

Daca ai sosit recent in Marea Britanie si esti in cautarea unui loc de munca unde una dintre cerintele legale este certificatul de cazier judiciar, un astfel de certificat va trebui sa procuri din Romania. Sa nu-ti fie frica, nu trebuie sa te duci in Romania. Certificatul poate fi obtinut prin intermediul Ambasadei, dar va trebui sa astepti o perioada destul de lunga.

Preturile verificarii DBS:
- Standard - 26.00£
- Inspectia detaliata - 44.00£
- Control detaliat cu o lista de interdictii - 44.00£
- Unii angajatorii platesc ei pentru inspectie, ceilaltii cer sa platesti tu.

Mai multe informatii despre verificarile DBS privind antecedentele penale, gasesti aici: https://www.gov.uk/disclosure-barring-service-check/overview


   

Tags: Cazier judiciar, Certificat de cazier judiciar, Controale a antecedentelor penale, DBS, DBS Adult First, Disclosure and Barring Service, Enhanced with a barred list check, Preturile verificarii DBS

Companii asemanatoare

Compania noastră oferă o gamă largă de servicii profesionale de contabilitate, sociale și financiare destinate persoanelor fizice si individuale.

...