La lucru in constructii - doar cu documente! (Actualizat 03-07-2014) (2014-07-03)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Tocmai ai sosit si nu ai nici o idee despre cum sa incepi sa lucrezi aici? Sau poate lucrezi deja, dar fara documente? Stii ca ai nevoie de CSCS, UTR, NIN... Pentru a gasi informatii ai nevoie de timp, iar prietenii sunt prea ocupati ca sa te ajute? AngliaMea.ro vine in ajutorul tau – aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie daca doresti sa lucrezi in domeniul constructiilor.

Documentele le poti obtine si singur
Un numar mare de romani care vin sa caute bunastarea in Anglia, gasesc de lucru in domeniul constructiilor. In acest articol vorbim mai mult despre persoanele care lucreaza in domeniul constructiilor pe cont propriu (in engl. self-employed), dar aici pot gasi informatii utile si cei care lucreaza in alta parte, de exemplu, cu privire la cum sa te inregistrezi ca persoana fizica autorizata.

Sunt multe societati si persoane fizice autorizate care, contra unei sume de bani te ajuta la obtinerea documentelor necesare. Dar de ce trebuie sa platesti pentru ceea ce poti sa faci si singur? Nu este asa de dificil cum se pare la prima vedere, trebuie doar sa stii ce si cum sa faci. In mod evident, daca nu stii limba engleza, trebui sa ceri ajutorul prietenilor, dar daca intelegi si stii unde si cui trebuie sa te adresezi, nu o sa ai probleme. Invata cum se spune numele tau in litere, adresa si data nasterii. In plus, de multe ori, poti sa te inregistrezi on-line.

Cand ajungi in Anglia, inainte de a incepe sa lucrezi in orice domeniu, trebuie sa te inregistrezi pentru obtinerea Numarului de Asigurare Nationala (in engl. National insurance number). Trebuie sa iei legatura cu Oficiul Fortelor de Munca (in engl. Job centre) la numarul 0845 600 0643 si sa ceri formularul de cerere (in engl. application form), pe care va trebui sa-l completezi, sa-l trimiti si sa astepti sa primesti plicul cu Numarul de Asigurare Nationala.

Ti se poate cere sa ajungi la un interviu pentru a confirma identitatea. Nu sunt publice criteriile dupa care se stabileste cine trebuie sa vina la interviu si cine nu. La interviu va trebui sa oferi cele mai importante informatii despre tine, adica, cand ai ajuns in Anglia, ce ai de gand sa faci aici, daca ai un loc de munca sau esti in cautarea locului de munca, datele personale, etc.

Numarul de Asigurare Nationala se furnizeaza gratuit. Nu se mai emite Cardul de Asigurare Nationala, ci se acorda doar un Numar de Asigurare Nationala. Daca interviul a fost unul de succes, Numarul va fi trimis prin posta in termen de cateva saptamani.

Mai multe informatii cu privire la Numarul de Asigurare Nationala, poti gasi aici: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number.

Sanatatea si testul de siguranta
Una dintre cele mai importante documente cerute de angajatorii din sectorul constructiilor este cardul CSCS (in engl. Construction Skills Certification Scheme). Acesta este un document care atesta ca ai trecut testul „CITB health, safety & environment” care este in conformitate cu competentele profesionale.

Pentru sustinerea testul de sanatate si siguranta poti sa te inregistrezi pe Internet: http://www.cscs.uk.com sau sa apelezi la numarul 0344 994 4488. Costul este de 17,50£ pentru test, plus 30£ pentru card (dupa ce ai trecut testul si ai completat formularul pentru obtinerea cardului). Poti sa te inregistrezi on-line doar daca detii Numarul de Asigurare Nationala.

Daca doresti sa dai testul in limba romana, nu uita sa bifezi la sectiunea „Special Needs“ si sa alegi limba dorita (in engl. exam voiceover language). Daca ai ales sa dai testul in limba romana, atunci poti si sa inveti in limba romana. De multe ori conationalii se intreaba, de unde pot sa obtina carti in limba romana pentru testul CSCS. In momentul de fata, cartile oficiale in limba romana nu exista, iar in limba romana poti invata doar achizitionand DVD-ul si selectand traducerea in romana. DVD-urile pot fi achizitionate on-line: http://citbstore.pearsonvue.com/category_s/156.html pentru 12,42 £ (fara TVA) sau in librarii.

Inainte de cumparare, este necesar sa se acorde atentie la nivelul indicat pe carte sau DVD-ul de care ai nevoie. Exista doua niveluri diferite: unul potrivit pentru lucratorii auxiliari si specialisti (in engl. „operatives and specialists“), iar celalalt indicat pentru manageri si profesionisti (in engl. „managers and professionals“).Cartile si DVD-urile pot fi achizitionate de la librariile „Waterstone”, „WHSmith ”.

Odata ce te-ai inregistrat si astepti testarea, nu ramane altceva, decat sa inveti. Testele vor fi la fel ca in program, asa ca va trebui sa te bazezi pe memorie. Dupa trecerea testului, va trebui sa completezi formularul, sa-ti lipesti poza, sa-l trimiti si sa astepti venirea cardului. Trebuie sa trimiti formularul nu mai tarziu de doi ani de la data sustinerii testului. Formularul de cerere poate fi descarcat aici: http://www.cscs.uk.com/cards/application. In trecut, dupa trecerea testului, imediat se elibereaza un certificat pe hartie cu un numar , iar acesta era valabil in santierul de constructii. Acum, totusi, este necesar sa astepti emiterea cardului, iar apoi poti sa incepi lucrul.

IMPORTANT: Mai multe informatii cu privire la cardul CSCS si modificarile care au intrat in vigoare incepand cu 1 iulie 2014, poti gasi aici: http://www.angliamea.ro/despre_anglia/cele_mai_importante_documente_certificate/schimbari_semnificative_in_randul_constructorilor_cardul_cscs_va_fi_mai_greu_de_obtinut.html

Numarul de identificare fiscala
Un alt lucru important pentru un liber profesionist - numarul UTR. Acesta este numarul unic de identificare a contribuabilului (in engl. Unique taxpayer reference number). Cu numarul UTR se deduce din venituri taxa de 20 %, iar fara numarul UTR se deduce 30 %. In scopul de a primi un numar UTR, trebuie sa te inregistrezi mai intai la Administratia Finantelor Publice (in engl. HM Revenue and Customs) ca persoana care desfasoara activitate independenta. In termen de cateva saptamani dupa inregistrare, vei primi o scrisoare cu numarul UTR care este compus din 10 cifre.

Exista trei moduri de a te inregistra ca liber profesionist:
- Prin Internet: accesand pagina http://www.hmrc.gov.uk/selfemployed/register-selfemp.htm
- Prin telefon: apeland la numarul 0845 915 4515 intre orele 8 si 20 poti sa te inregistrezi ca liber profesionist si sa faci cerere pentru numarul UTR.
- Prin posta: completand formularul CWF1 si trimitandu-l la Administratia Finantelor Publice.
Informatii care trebuie furnizate pana la data de inregistrare: numele complet, adresa, numar de asigurare nationala, data nasterii, numarul de telefon, adresa de e-mail, data la care ai inceput sa lucrezi ca liber profesionist, tipul de activitate (in acest caz - constructii – in engl. Constructions).

Este altceva, daca esti deja inregistrat ca liber profesionist sau nu gasesti numarul UTR. Numarul compus din 10 cifre trebuie sa fie mentionat intr-un plic trimis de Administratia Finantelor Publice. Daca crezi ca nu detii numarul UTR, contacteaza Administratia Finantelor Publice la numarul 0845 366 7899, sau adresandu-te direct la Oficiul local. Deocamdata numarul UTR nu-l poti comanda on-line (cu exceptia cazului in care te inregistrezi ca liber profesionist).

Ce mai au nevoie cei care lucreaza in domeniul constructiilor?
O cunostinta care lucreaza in Anglia de ceva timp spune ca lucrand in constructii trebuie sa ai CSI? Ce-i asta? CSI inseamna „Construction industry scheme”, in baza careia sunt inregistrati numai antreprenorii si subantreprenorii din industria constructiilor.

Cu toate acestea, in 2007 au intrat in vigoare noi reguli care reglementeaza industria constructiilor, conform carora lucratorii independenti din industria constructiilor nu sunt obligati sa detina cardul CSI. Acum, antreprenorii independenti trebuie pur si simplu sa se inregistreze la Inspectoratul Fiscal si sa obtina numarul UTR.

Nu stii daca esti inregistrat? Daca detii numarul UTR, trebuie sa-l pui la dispozitia angajatorului, iar acesta este obligat sa aranjeze totul cu Administratia Finantelor Publice si in fiecare luna sa prezinte un raport cu privire la cine si ce sume sunt platite.

Un alt lucru important pentru lucratorii din domeniul constructiilor – echipamentul personal de protectie, prescurtat PPE (in engl. Personal protection equipment). Daca lucrezi ca liber profesionist, de multe ori, de acest echipament trebuie sa ai grija tu singur. Cu toate acestea, totul depinde de companie sau agentie - unii cer sa ai echipamentul tau, altii dau casca si vesta, dar doresc sa ai pantofii de lucru (in engl. safety boots).

Contul bancar este un alt lucru important atat pentru lucratorii din domeniul constructiilor, cat si pentru lucratorii din orice alt domeniu. Cu pasaportul poti sa deschizi un cont bancar la orice sucursala a bancii. In realitate nu intotdeuna este asa - un angajat al bancii poate sa nu deschida contul bancar daca nu detii dovada de adresa (de exemplu, factura de utilitati), sau o scrisoare de la angajator. Cel mai des cu aceasta problema se confunta cei care nu vorbesc bine limba engleza. Daca ajungi la una dintre banci: Lloyds TSB, Halifax, Santander, Barclays sau Nat West, poti sa deschizi un cont bancar simplu (basic) sau cont curent (in engl. current). Acestea sunt gratuite, dar daca vrei un cont cu mai multe privilegii, de exemplu, de argint sau de aur, trebuie sa platesti de la 8 lire sterline pe luna.

Daca banca nu este de acord cu deschiderea contului curent si emiterea unui card cu care poti sa achiti pentru bunuri si servicii on-line, poti solicita un „Cash card account”. Cu acest card nu vei putea sa platesti pentru bunuri, dar vei putea sa retargi banii in ATM-uri. Mai tarziu, vei putea cere bancherului sa-ti acorde un cont curent mai bun.

Esti un electrician cu experienta, un instalator sau inginer? Obtine cardul care corespunde cu competentele tale si incepe sa lucrezi in domeniul in care esti specializat:
- Ingineri (in engl.engineering) – cardul ACE (tel. 01923 260000 sau http://www.ecitb.org.uk)
- Lucrari de demolare (in engl.demolition) - cardul CCDO (tel. 08448268385 sau http://www.ndtg.org)
- Montatori de schele (in engl. scaffolders) – cardul CISRS (tel. 08448157223 sau http://www.cisrs.org.uk)
- Electricieni (in engl. electricians) – cardul ECS (tel.0844 847 5098 sau http://www.ecscard.org.uk)
- Instalatori (in engl. plumbers) – cardul JIB-PMES (tel. 01480476925 sau http://www.jib-pmes.org.uk)
- Instalatori sisteme de incalzire, ventilatie – cardul SKILL (tel. 01768860406 sau http://www.skillcard.org.uk)

Aceste informatii sunt actualizate in conformitate cu procedurile in vigoare la 03-07-2014. Tinind cont de eventuale schimbari AngliaMea.ro sfatuieste sa consulti site-urile oficiale.

   

Tags: Cardul de Asigurare Nationala, CSCS, CSI, Exam voiceover language, Industria constructiilor UK, Liber profesionist in Anglia, Lucru in constructii in Anglia, National Insurance Number, NIN, Numarului de Asigurare Nationala, Oficiul Fortelor de Munca, PPE, Self-employed, Testul CSCS, Testul de siguranta in Anglia, UTR

Companii asemanatoare

Oferim orice serviciu de contabilitate în UK. 8 ani de experiență și peste 4.000 de clienți mulțumiți. Deveniți unul dintre ei! Prima consultație este...