Legalizarea documentelor  (2014-10-02)

Ultima actualizare: Ianuarie 2018. Daca este necesar sa prezentati un document emis intr-o alta tara, acesta trebuie sa fie legalizat sau sa fie aplicata apostila. Angliamea.ro ofera informatii cu privire la modul de legalizare a documentelor in Marea Britanie, eliberate de catre autoritati romane.

Traim intr-un ritm frenetic si putem ajunge in orice punct al lumii in cateva ore. Traim intr-o tara, concediul il petrecem intr-o alta tara, iar afaceri facem in a treia tara. Ca rezultat vom obtine diverse documente emise de autoritatile publice, care trebuie sa fie furnizate in alta tara in scopul de a dovedi, de exemplu, statutul marital (inregistrare casatorie sau divort, nastere copil etc.), stabilitatea afacerilor, veniturile obtinute, documentele care atesta domiciliul sau rezidenta in alta tara. Prin urmare, tot mai des ne confruntam cu conceptul de „legalizare a documentelor”.

Legalizarea documentelor (in engl. document legalisation) este confirmarea semnaturii, stampilei si semnatarului dintr-un document. Acest lucru confirma ca documentul este eliberat de catre autoritatea competenta sau ofiterul legal si este un document oficial emis in aceasta tara.

Legalizarea documentelor emise de autoritatile din Regatul Unit

Traind in Marea Britanie, de obicei, obtinem documente emise in aceasta tara. Mai devreme sau mai tarziu vor trebui prezentate ambasadei sau direct autoritatilor din Romania.

Prin urmare, este important sa stiti ca documentele emise in Marea Britanie (certificate de nastere si de casatorie, documente notariale etc.), sa fie valabile intr-o alta tara (inclusiv in Romania), trebuie sa fie legalizate.

Aici puteti verifica lista documentelor care pot fi legalizate: https://www.gov.uk/legalisation-document-checker.

In cazul in care documentul poate sa fie legalizat este necesar sa completati o cerere si sa platiti o taxa. Prin intermediul internetului, legalizarea documentului costa 30 de lire sterline. Va trebui, de asemenea, sa suportati taxele postale pentru ca documentul sa fie expediat catre dumneavoastra.

La momentul trimiterii documentului, va trebui sa adaugati in plic si formularul/cererea pentru legalizare, obtinuta online, un plic gol de dimensiuni A4, pe care sa fie scrisa adresa de intoarcere a decumentelor si dovada platii pe care o veti obtine dupa plata on-line. Gasiti toate detaliile aici: http://www.apostille.info/apostille-united-kingdom/

Documentele pot fi trimise in Marea Britanie si prin posta la urmatoarea adresa:

Legalization Office – Foreign and Commonwealth Office
PO Box 6255
Milton Keynes
MK10 1XX

Daca trimiteti documente din strainatate sau folositi serviciile de curierat din Marea Britanie, mentionati urmatoarea adresa:

Legalisation Office – Foreign and Commonwealth Office
Hanslope Park, Hanslope
Milton Keynes
MK19 7BH

Documentele sunt acceptate doar prin posta (sau prin curier). Nu puteti depune documentele personal.

De obicei, documentele sunt legalizate si trimise inapoi in termen de 48 de ore de la primire.

Puteti sa luati legatura cu Biroul de Legalizare (in engl. Legalisation Office) prin e-mail legalisationenquiries@fco.gsi.gov.uk sau la telefon 03700 00 22 44. Linia telefonica este deschisa de luni pana vineri intre orele 12-16.

   

Tags: Apostila, Autoritati competente, Autoritati publice, Biroul de legalizare in Anglia, Certificat de casatorie, Certificat de nastere, Document strain, Documente in Marea Britanie, Documentel notariale, Legalisation office, Legalizarea documentelor