Schimbari semnificative in randul constructorilor: cardul CSCS va fi mai greu de obtinut (2014-06-26)

Muncitorii din sectorul constructiilor din Anglia vor obtine mai greu cardul. La prima vedere, se pare ca se schimba doar denumirea cardului, dar de fapt, se schimba mai multe aspecte. Cum ii va afecta acest lucru pe romanii care lucreaza in industria constructiilor?

Se schimba cardul
Cardul CSCS (in engl. „Construction Skills Certification Scheme“), cunoscut de toate persoanele angajate in sectorul constructiilor, este un instrument obligatoriu pentru constructorii din Anglia si este solicitat de angajatori. Acest lucru confirma faptul ca ai trecut testul de competente profesionale in domeniul sanatatii, siguranta si mediu (in engl. „CITB health, safety & environment test“).

Din 1 iulie 2014, intrarea in vigoare a modificarilor si completarilor poate avea un impact negativ asupra sistemului din prezent. Incepand cu data respectiva, cardul verde (in engl. „Construction Site Operative“ – CSO) nu va mai fi emis.

Acest card va fi inlocuit de unul (tot de culoarea verde) pe care scrie „labourer“. Cardul nou va fi disponibil doar pentru lucratorii auxiliari, care nu au nevoie de nici o calificare profesionala.

Conform acestei scheme care coordoneaza activitatea societatilor, aceste schimbari sunt necesare pentru a se asigura ca cardul va fi obtinut doar de lucratorii auxiliari. "Multi lucratori in constructii, care presteaza munca calificata, pana acum au cerut si au primit cardul verde, iar acesta a fost cel mai simplu mod de a ajunge la lucru in domeniul constructiilor," – se precizeaza in raportul societatii cu privire la aceste modificari.

Carduri noi - mai multe cerinte
Dupa 1 iulie, cerintele pentru a obtine cardul, vor fi mai multe. In prezent, in scopul de a obtine un card CSCS, era suficient sa obtii recomandarea angajatorului - o dovada ca lucrezi in cadrul societatii care opereaza in domeniul constructiilor, iar cardul, dupa trecerea testului si completarea unei cereri, se emitea in timp util. Un nou tip de card va fi disponibil numai la prezentarea dovezii de calificare sau formare profesionala, chiar si pentru lucratorii auxiliari.

Lucratorii auxiliari care doresc sa obtina un card CSCS, vor trebui sa treaca testul CITB si sa furnizeze dovezi de absolvirea cursurilor suplimentare. Va fi creditata prima etapa de calificare in Sanatate si Securitate intr-un mediu de constructii (in engl. „QCF/SCQF Level 1 Award Health and Safety in a Construction Environment“) sau cursuri de o zi in securitatea la locul de munca (in engl. „Site Safety Plus Health and Safety Awareness Course“).

Privind calificarea ar trebui sa iei legatura cu colegiul local, centrul de pregatire sau agentia pentru ocuparea fortei de munca (in engl. Jobcentre Plus). Ei pot oferii mai multe informatii despre posibilitatile de calificare si cat de mult va costa acest lucru. O lista cu societatile autorizate care pot oferii aceasta calificare, poate fi gasita aici: http://pearsonwbl.edexcel.com/quals/Specialist/health-safety-construction/Pages/default.aspx sau aici: http://www.cscs.uk.com/cscs-cards/green-card-changes/for-training-providers.

Daca detii vechiul tip de card verde, acesta va fi valabil pana la data expirarii. Este important de stiut ca acest card CSCS poate fi reinnoit cu 6 luni inainte de data expirarii. In cazul in care cardul verde este valabil pana la sfarsitul anului 2014, inca mai poti trimite cererea si de a obtine cardul existent. In acest caz, nu trebuie sa furnizeze dovezi ale calificarilor de mai sus, iar cardul de tip vechi va fi valabil timp de cinci ani.

Daca esti lucrator calificat, lucrezi in domeniul constructiilor si detii un certificat de calificare (in engl. „National vocational qualification“ – NVQ), cardul verde detinut pana acum nu va mai fi valabil. Pentru a alege cardul si testul potrivit cu calificarea ta, intra aici: http://www.cscs.uk.com/cardfinder

Cum sa te inregistrezi pentru test
Pentru test poti sa te inregistrezi on-line: http://www.cscs.uk.com sau apeland la numarul de telefon 0344 994 4488. Tarif perceput pentru testare: - 17,50 £, iar alte 30 de lire sterline va trebui sa le platesti pentru card. Inregistreaza-te on-line doar daca ai numarul national de asigurare, iar in caz contrar, va trebui sa te inregistrezi telefonic.

Daca doresti sa dai testul in limba romana, nu uita sa marchezi la sectiunea „Special Needs“ si sa alegi limba dorita (in engl. „exam voiceover language“). Daca ai ales sa dai testul in limba romana, atunci poti si sa inveti in limba romana. De multe ori conationalii se intreaba, de unde pot sa obtina carti in limba romana pentru testul CSCS. In momentul de fata, cartile oficiale in limba romana nu exista, iar in limba romana poti invata doar achizitionand DVD-ul si selectand traducerea in romana. DVD-urile pot fi achizitionate on-line: http://citbstore.pearsonvue.com/category_s/156.html pentru 12,42 £ (fără TVA) sau in librarii. Cartile si DVD-urile pot fi achizitionate de la librariile „Waterstone”, „WHSmith ”.

Inainte de cumparare, este necesar sa se acorde atentie la nivelul indicat pe carte sau DVD-ul de care ai nevoie. Exista doua niveluri diferite: unul potrivit pentru lucratorii auxiliari si specialisti (in engl. „operatives and specialists“), iar celalalt indicat pentru manageri si profesionisti (in engl. „managers and professionals“).

Cum sa obtii cardul CSCS?
Dupa trecerea testului de calificare corespunzatoare, exista doua moduri prin intermediul carora poti sa comanzi cardul CSCS. Cu „CSCS Contact Centre” poti lua legatura apeland la numarul 0344 9944 777. Este necesar sa furnizezi datele angajatorului (nume, adresa, numar de telefon). Taxa de emitere a cardului este de 30 de lire sterline. In cazul in care pentu emiterea unui anumit tip de card este necesara o dovada a calificarii sau terminarea cursurilor, va trebui sa trimiti copiile acestora prin mail. Facand cererea telefonic, cardul va fi expediat in urmatoarea zi lucratoare.

In alternativa, poti descarca formularul pentru cerere on-line aici: http://www.cscs.uk.com/Downloads/application-forms, completeaza-l, trimite-l impreuna cu documentele solicitate si cu plata celor 30 de lire sterline. Cand comanzi cardul in acest fel, totul ar putea sa dureze pana la 35 de zile lucratoare.

Trebuie sa trimiti formularul acesta sau sa faci cererea telefonic, nu mai tarziu de doi ani de la data trecerii testului. In trecut, dupa trecerea testului, imediat se elibera un certificat pe hartie cu un numar – acesta era valabil in santierul de constructii. Acum, totusi, este necesar sa astepti emiterea cardului, iar apoi, in conformitate cu cerintele, poti sa incepi lucrul.

Alte documente necesare pentru cei care lucreaza in domeniul constructiilor, sunt prezentate aici: http://www.angliamea.ro/despre_anglia/cele_mai_importante_documente_certificate/la_lucru_in_constructii_doar_cu_documente.html

   

Tags: Calificare in Sanatate si Securitate, Card nou in constructii, Cardul CSCS, CITB health, safety & environment test, Construction Skills Certification Scheme, Expirarea cardului CSCS, Jobcentre Plus, Lucrator in constuctii, Muncitoriii in Anglia, Reinoire card CSCS, Schimbari din 1 iulie 2014, Sectorul constuctiilor, Test in romana, Test pentru card