Concedieri ilegale si Tribunalul ocuparii fortei de munca (2014-05-15)

Daca esti un membru al sindicatului GMB, ai dreptul la multe servicii juridice gratuite.

In caz de vatamare corporala, vor fi furnizate servicii juridice gratuite:
- in caz de orice prejudiciu sau de imbolnavire la locul de munca, (include, de asemenea, accidentele de circulatie si evenimentele nefericite);
- nu au legatura cu accidentele de la locul de munca (include accidente rutiere, intamplari nefericite si unele accidente rutiere in strainatate).
Daca ai o problema la locul de munca, vei obtine consiliere gratuita de la reprezentantul sindical si, daca este necesar, vei avea acces la avocati specializati in dreptul muncii. Daca este necesar, contractul de munca va fi analizat de avocati gratuit, care sunt specializati in domeniul dreptului muncii.
In cazul unui dosar penal cu privire la locul de munca, vei obtine consiliere si reprezentare gratuita.
In plus, pentru toti membrii uniunii GMB se ofera gratuitate la orice fel consultanta juridica, care nu are legatura cu locul de munca sau cu executarea gratuita a unui testament.

Tribunalele ocuparii fortei de munca si concedierile ilegale
Tribunalele ocuparii fortei de munca rezolva litigiile dintre angajatori si angajati cu privire la drepturile de munca. Ei examineaza reclamatiile sau plangerile cu privire la aspecte cum ar fi, de exemplu, concedierea ilegala.
Ce este concediere abuziva? Concediere imediata este aproape intotdeuna ilegala cand angajatorul nu explica circumstantele. In cazuri exceptionale, cand angajatorul are dreptul de a concedia angajatii fara a examina circumstantele, despre acest lucru el trebuie sa notifice angajatii in scris, explicand motivele concedierii si informarea ei cu privire la drepturile lor de a face recurs. In cazul in care un angajat alege sa faca un recurs, angajatorul trebuie sa organizeze o audiere la care salariatul are dreptul de a participa insotit de cineva Angajatul este obligat sa participe la audierea apelului.

Exista cateva situatii in care angajatorul are permisiunea sa concedieze angajati sau sa interprinda masuri disciplinare pentru incalcarea procedurilor. Cele mai importante sunt:
- cand angajatorul propune pentru a concedia mai multi de 20 de angajati (concedierea colectiva), si, cu privire la aceasta problema, se consulta cu recunoscuti activisti sindicali sau reprezentantul angajatilor;
- cand lucratorul este concediat si imediat este angajat aplicand alti termeni si condiții de angajare;
- cand angajatii sunt concediati din cauza protestului lucratorilor (in caz de protest legitim, organizat oficial se aplica regimul special);
- cand continuarea lucrarilor ar fi ilegala;
- prabusirea brusca si neasteptata a activitatii angajatorului, de exemplu, arderea fabricii.

In plus, exista cateva situatii in care procedurile nu trebuie respectate nici de angajator, nici angajat:
- In cazul in care exista motive intemeiate de a crede ca una dintre parti ar putea prezenta o amenintare de violenta sau provoca daune materiale;
- Daca ai experimentat hartuire si ai motive sa crezi ca acest lucru va continua, daca vei tine cont de procedurile adaptate. Hartuire inseamna ca ai fost tratat in mod agresiv, degradant, ai fost amenintat sau a fost insultata demnitatea ta;
- In cazul in care intr-o perioada rezonabila de timp este imposibil sa incepi sau sa termini o procedura, de exemplu cand una dintre parti este grav bolnava.

Cand trebuie sa apelezi la Tribunalul ocuparii fortei de munca
Daca crezi ca ai fost concediat pe nedrept de la locul de munca, nu esti multumit de masurile disciplinare, te plangi de conditiile de lucru, atunci poti sa apelezi la Tribunalul ocuparii fortei de munca.
Daca ai decis sa te adresezi Tribunalului ocuparii fortei de munca, va trebui sa completezi un formular special. Daca esti un membru de sindicat, discuta cu reprezentantul sindicatului, care, impreuna cu o echipa de avocati te va ajuta gratuit pe parcursul intregului proces.
In cele mai multe cazuri, va trebui să depui o cerere la Tribunalul ocuparii fortei de munca in termen de trei luni de la data inceperii litigiului, pe care doresti sa-l reclami. Daca vei depune cererea mai tarziu, Tribunalul probabil nu o sa accepte. Noile reglementari in unele cazuri, permit o prelungire a perioadei de primire a cererilor. Timpul stabilit pentru fiecare caz este diferit si complex, asa ca cel mai bine este sa te consulti cu reprezentantul sindicatului.
In cazul in care, dupa terminarea procedurilor de concediere sau celor disciplinare, inclusiv dupa un recurs, si simti in continuare ca drepturile tale au fost incalcate, poti sa te adresezi direct Tribunalului ocuparii fortei de munca fara luarea altor masuri suplimentare.
Cu toate acestea, exista cateva situatii in care, inainte de a depune o cerere la Tribunalul ocuparii fortei de munca, va trebui, oricum, sa depui o plangere angajatorului:
- Cand crezi ca ai fost concediat de la locul de munca din cauza discriminarii sau de concedierea indirecta;
- Cand ai fost disciplinat, dar nu ai fost concediat de la locul de munca si crezi ca disciplina este echivalenta cu discriminarea, sau te gandesti ca angajatorul a luat masuri disciplinare din alte motive decat cele declarate.
Daca ai depus plangere la Tribunalul ocuparii fortei de munca pentru orice alt motiv decat concedierea, plangerea ta va fii luata in considerare numai dupa depunerea, in prealabil a plangerii catre angajatorul tau inainte cu 28 de zile. Sau va trebui sa oferi un motiv intemeiat pentru care crezi ca aceasta cerinta legala nu este adecvata in cazul tau. Daca nu esti sigur ca in cazul tau motivele sunt adecvate, ar trebui sa te sfatuiesti cu reprezentantul sindical.

Tribunalul ocuparii fortei de munca si cheltuielile de judecata
Angajatorii ameninta de multe ori angajatii care s-au adresat Tribunalului ocuparii fortei de munca cu privire la recuperarea cheltuielilor de judecata. Doar judecata poate sa-ti ordone sa acoperi cheltuielile de judecata si, daca apartii unui sindicat, in general, nu ai nevoie de a avea grija de aceste costuri – cheltuielile de judecata si costul cu apararea vor fi acoperite de sindicat.

Mai multe informatii despre sindicatul GMB si cum poti sa devi membru: http://www.gmb.org.uk.



   

Tags: Concedierea ilegala, Drepturile angajatului, Employment tribunal UK, Membru de sindicat, Recurs, Sindicat GMB, Tribunalului ocuparii fortei de munca