Cumparaturi in cea mai mare piata din lume - "eBay" (2015-07-14)

Ultima actualizare: Ianuarie 2018. Denumirea "eBay" este cunoscuta atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Ai aflat ca niste cunostinte au achizitionat televizorul foarte ieftin prin "eBay"? Cu toate acestea, tu nici o data nu ai incercat, deoarece te temi de riscuri, de exemplu, produsul poate fi diferit de cel din imagine, si sa platesti online ti se pare nesigur... Afla ce este important sa stii si incepe cumparaturile online!

Este simplu sa incepi cumparaturi online

Apar multe curiozitati celor care, pentru prima data, se bucura de sistemul "eBay". De exemplu, un roman, fara sa stie sa foloseasca "eBay",a cumparat accidental o pereche de pantofi. In plus, aparte ca acestia nu sunt deloc pe stilul lui, sunt si prea mici. Pantofii au trebuit sa fie trimisi din Statele Unite ale Americii - imagineaza-ti cate probleme si bani ar fi trebuit pentru returnarea produsului achizitionat si recuperarea sumei platite. Dar tanarul cumparator nu s-a pierdut si prin e-mail-uri s-a pus de acord cu vanzatorul ca in loc de pantofii "gresiti" sa trimita unii potriviti...

Desi "piata" online functioneaza din 1999, romanii au descoperit acest fenomen al comertului global in urma cu doar cativa ani. Locuind in Anglia, a cumpara online si a primi bunuri este si mai confortabil decat in Romania. Timpul de livrare si costurile postale sunt mult mai mici, intrucat multi vanzatori sunt din Regatul Unit. Cu toate acestea, retine ca uneori este mult mai ieftin sa cumperi bunurile din SUA sau China, dar se poate intampla ca va trebui sa platesti taxa pe valoare adaugata pentru Anglia - 20 % din pretul de achizitie.

Este foarte simplu sa incepi cumparaturile pe "eBay". Pur si simplu intra la adresa http://www.ebay.co.uk si inregistreaza-te. Va trebui sa furnizezi urmatoarele date: nume, prenume, adresa, data nasterii, de asemenea adresa de e-mail la care va fi trimis un link de activare. Da click pe acel link si vei fi inregistrat. Apoi pur si simplu introdu numele de utilizator si parola aleasa. Acum esti in "piata" online!

Fii atent inainte de a face o achizitie

Inainte de a cumpara un produs sau de a participa la o licitatie ar trebui sa stii cateva lucruri importante. Mai intai de toate, verifica intotdeauna feedback-ul cumparatorilor (in engl. feedback) despre vanzator. Apoi, poti sa decizi daca este bine sa incepi "afacerea" cu acest vanzator. „Recenzii” in sistemul "eBay" este un instrument de evaluare care functioneaza foarte serios. Vanzatorul nu doreste sa obtina o evaluare negativa, ceea ce ar putea influenta negativ "business-ul". Asa ca si el, la randul lui, incearca sa indeplineasca dorintele clientilor.

Al doilea lucru important - costurile de expediere (in engl. shipping cost). De multe ori acestea nu sunt incluse in pretul de achizitie, deci fii atent la pretul indicat separat. Nu te grabi sa cumperi daca, de exemplu, un CD costa cateva pence, in timp ce costul de expediere - cateva zeci de lire sterline. De asemenea, fii atent la metoda de livrare. Este posibil ca taxele postale sa fie mentionate ca fiind de 0 £, iar tu bucuros deja apesi "cumpara". Atentie! Verifica daca bunurile achizitionate nu trebuie sa fie ridicate personal. “Pick up only” inseamna ca vanzatorul nu trimite bunuri (de obicei, se aplica pentru mobilier folosit, biciclete, alte obiecte mari etc.). Daca pentru tine o astfel de metoda este inacceptabila, ar trebui sa cauti o optiune mai potrivita.

Despre acest tip de "experienta" ne-a povestit un cumparator incepator de pe "eBay". Acesta a cumparat un echipament de sunet in stare perfecta, la un pret foarte scazut, dar a ignorat specificarea ca marfurile nu se expediaza. El locuieste la Londra si cu siguranta nu i-ar conveni sa mearga in Scotia pentru a ridica bunul, dar banii au fost deja platiti. Singura cale de iesire - sa negociezi cu vanzatorul. Din fericire, in cazul acesta, vanzatorul era amabil si a fost de acord sa returneze banii, dar a ramas nemultumit de aceasta afacere. Se invata din greseli, astfel incat acest tanar cumparator acum citeste descrierile produselor cu multa atentie.

Cum sa nu cumperi "pisica in sac"?

Atunci cand cumperi produse online, intotdeauna exista un risc de a cumpara produsul neconform, adica ceea ce ai vazut in fotografie este diferit de ceea ce ai primit in realitate. Produsele nu pot fi atinse, nu stii daca vanzatorul este de incredere si daca banii platiti nu vor ajunge in mainile escrocului care aduna doar banii pentru bunuri, dar nu le trimite.

Prin urmare, dupa revizuirea "feedback-urilor" vanzatorului si metodei de livrare, verifica si termenii de returnare. Vanzatorul este de acord sa accepte produsul inapoi si sa returneze banii, daca acesta nu este potrivit? Acest lucru ar trebui sa fie mentionat la “Seller's return policy”.

In scopul de a cumpara ceea ce cauti, citeste cu mare atentie descrierea produsului. Este important sa fii atent la starea produsului - este nou sau folosit sau poate este reconditionat/resigilat? Bunurile reconditionate/resigilate (in engl. refurbished), cum ar fi home video si echipamente de sunet, calculatoare, sunt o solutie excelenta pentru cei care vor sa economiseasca si sa cumpere un element dorit. Acestea nu sunt bunuri folosite, in general, sunt doar marfurile pe care cumparatorii le-au returnat la magazin. Acest lucru nu inseamna ca elementul este deteriorat. Motivele pot fi diferite, de exemplu, nu-i placea dimensiunea, culoarea etc.

In acest caz, marfurile returnate sunt ambalate, dar nu se mai vand in magazin, iar utilizatorii licitatiilor, cum ar fi "eBay", pot achizitiona un produs nou la un pret mult mai mic. Cu toate acestea, cumparand marfurile marcate cu semnul "refurbished", trebuie sa citesti foarte atent descrierea produsului pentru a preveni surprize neplacute dupa ce elementul este deja achizitionat. Toate defectele trebuie specificate in descrierea produsului.

Cum sa castigi la o licitatie?

Probabil ca exista oameni in lume care sunt deja dependenti de licitatii "eBay". In forumuri, fanii acestor licitatii impartasesc experientele cu privire la modul de a castiga, cum sa licitezi, cand sa licitezi, cum sa recunosti cumparatori falsi si sfaturi similare.

Ai incercat sa licitezi, dar nu ai castigat niciodata, pentru ca nu stii cum functioneaza o licitatie "eBay"? Sistemul este urmatorul: de exemplu, pretul de pornire este de 1 £. Trebuie sa decizi cat de mult esti dispus sa platesti pentru acest element. Presupunem ca te-ai hotarat sa cheltui maxim 10 lire sterline pentru acest produs. Aceasta suma trebuie introdusa in casuta "maximum bid". Cu toate acestea, in cazul in care nimeni altcineva nu va licita pentru acest produs, tu il vei achizitiona cu 1 £. Dar daca cineva va licita cu 5 £, "eBay" va ridica automat pretul la 5.20 £, iar tu vei fi tot "in fata", deoarece ai specificat suma maxima de 10 lire sterline.

O alta metoda populara cum poti sa castigi un produs dorit este sa astepti pana la sfarsitul licitatiei, atunci cand raman doar decimi de secunde, apoi introdu suma pe care o poti plati. Cumparand lucruri in acest mod, trebuie sa urmaresti cand licitatia se incheie. Liciteaza responsabil, fara sa te gandesti ca, daca produsul nu-ti mai place sau te razgandesti, nu vei plati si gata. Astfel poti scapa doar de cateva ori. Recenziile se scriu nu numai de cumparatori pentru vanzatori, dar si invers. Daca te vor descrie ca un cumparator neserios, in curand ai putea pierde dreptul de a participa la licitatii, intrucat vanzatorii, pur si simplu, nu vor mai vrea sa aiba de-a face cu tine.

Plateste in siguranta prin "PayPal"

Deci, ai castigat licitatia. Acum trebuie sa platesti pentru produs prin intermediul metodei alese de tine. Inainte de a propune pretul de licitatie pentru produs, asigura-te ca ai verificat metoda de plata indicata de catre vanzator. Cea mai mare parte a vanzatorilor adopta metodele de plata cele mai frecvente, cum ar fi card de credit sau de debit, cec, dar si plata prin intermediul sistemului "PayPal", cunoscut ca unul dintre cele mai sigure metode de plata.

"PayPal" este un intermediar financiar intre cumparator si vanzator. De obicei, contul "PayPal" este legat de contul bancar, ale carui detalii sunt stocate in baza de date "PayPal", dar nu sunt dezvaluite partilor terte. Poti crea contul "PayPal" si dupa inregistrarea in sistemul "eBay" sau pur si simplu vizitand site-ul http://www.paypal.com. Pentru a te inregistra, vei avea nevoie de o adresa de e-mail.

Dupa ce ai invatat sa cumperi, poate vei incerca si sa vinzi? Poate detii lucruri inutile, doresti sa vinzi bilete la un eveniment la care nu mai poti participa sau ai achizitionat o pereche de pantofi mici? Posteaza oferta ta la licitatie pe "eBay" si poate va aparea un cumparator care va aprecia lucrurile tale.

O scurta istorie despre "eBay"
- In Marea Britanie, in 1999 a fost fondat http://www.ebay.co.uk si in prezent este cel mai mare magazin online.
- "eBay" activeaza in 37 de piete din lume.
- Istoria licitatiilor online a inceput de la un indicator laser rupt.
- Fondatorul "eBay" este Pierre Omidyar, care, prin intermediul internetului, a gasit un cumparator pentru laserul nefunctional si de atunci a crezut ca se poate vinde orice prin intermediul internetului.
- "eBay" este acronimul societatii de consultanta a domnului Omidyar - "Echo Bay".

Evita cumpararea sau licitarea produsului daca:
- Procentul de evaluare al vanzatorului de catre cumparatori este mai mic de 98%.
- Efectuarea platii se solicita prin intermediul Western Union sau alt transfer de bani.
- Pretul la care poti sa cumperi produsul imediat (nu la licitatie) ti se pare prea mic pentru a fi adevarat. Chiar si prin "eBay", nu poti cumpara calculatorul cu 200 de lire sterline daca acesta valoreaza 1000 de lire sterline.
- Vanzatorul nu indica nici marimea taxelor postale, nici conditiile de returnare a produsului.
- Articole a caror descriere contine fraza "starea produsului este necunoscuta sau neverificata" (in engl. condition unknown or untested).

   

Tags: Achizitii online, Costuri de expediere, Cumparaturi online, EBay, Expediere produs, Licitatie online, Marfa reconditionata, Marfa resigilata, Metoda de livrare, Piata online, Sistemul PayPal