Ce acte sunt necesare si unde imi pot schimba Cartea de Identitate? (2016-02-25)

Intrebare:
Mi-am schimbat numele prin casatorie. Exista vreun termen pentru schimbarea Cartii de Identitate cu noul nume? Ce acte sunt necesare si unde imi pot schimba Cartea de Identitate?

Raspuns:
Legea romana prevede faptul ca trebuie sa solicitati un nou act de identitate in doua saptamani de la oficierea casatoriei in Romania. Daca v-ati casatorit in strainătate, trebuie sa solicitati, in termen de 6 luni de la inregistrarea casatoriei, inscrierea certificatului de casatorie strain in registrele de stare civila romanesti si eliberarea unui certificat de casatorie romanesc. Cererea poate fi depusa fie la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Londra, fie in Romania la serviciul de stare civila de la locul de domiciliu.

Pentru obtinerea unei noi carti de identitate cu noul nume va trebui sa imputerniciti pe cineva din Romania sa intreprinda toate demersurile necesare pentru dvs.

Cartile de identitate se elibereaza doar in Romania.

Pentru procura, trebuie sa va prezentati personal la Sectia Consulara cu cartea de identitate valabila sau pasaportul actual valabil si veti avea nevoie si de datele de identitate ale persoanei imputernicite (nume, CNP, seria si nr. actului de identitate, data emiterii, autoritate emitenta) si de patru fotografii tip carte de identitate (fotografii recente, pe fond alb, cu dimensiunile 3 / 4 cm cu o dunga alba de 7 mm – fotografiile facute la automatele pentru pasapoarte nu au aceste dimensiuni si nu sunt acceptate in Romania).

In procura trebuie sa precizati toate motivele pentru care doriti o noua carte de identitate – expirare, pierdere, schimbare de nume, schimbare domiciliu etc. Dumneavoastra trebuie sa trimiteti procura si toate actele necesare persoanei care va reprezinta. Aceasta persoana va trebui sa se prezinte in Romania la serviciul local de evidenta a populatiei si sa depuna procura, fotografiile certificate de Sectia Consulara, vechea carte de identitate (daca o mai aveti), certificatul de nastere, precum si, daca este cazul certificatul de casatorie sau sentinta de divort, si dovada domiciliului din Romania (titlu de proprietate pe numele dvs. sau declaratie de la proprietar ca va primeste in spatiu).

Persoana imputernicita va ridica noua carte de identitate de la autoritatea competenta din Romania si va trebui sa vi-o trimita la adresa dvs. din Marea Britanie.

Datele de contact si programul de lucru cu publicul al Sectiei Consulare sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/258.

Taxele consulare sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/823.

Informatii suplimentare privind inscrierea certificatului de casatorie britanic sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/281.

Informatii suplimentare privind obtinerea cartii de identitate prin procura sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/477.