Copilul minor va calatori neinsotit. Imi pot da acordul de aici? (2016-03-09)

Intrebare:
Traiesc in Londra insa am o fiica de 16 ani in Romania. Cum imi pot da acordul de aici ca ea sa calatoreasca fara insotitor in diferite parti ale lumii? Mentionez ca ea practica sportul de performanta.


Raspuns:
Ori de cate ori un minor calatoreste in afara Romaniei si nu este insotit de ambii parinti, Politia de Frontiera solicita prezentarea unei declaratii autentificate de acord din partea parintilor. In declaratie trebuie sa apara explicit statul sau statele de destinatie, itinerarul calatoriei, numele si datele de identificare ale insotitorului.

Sectia Consulara poate autentifica o asemenea declaratie, la cererea parintilor. Acestia trebuie sa se prezinte personal la Sectia Consulara, sa cunoasca datele de identitate ale minorului si ale insotitorului (cel putin nume, data nasterii si CNP) si detalii cu privire la calatoriile planificate.

Declaratia poate fi legalizata si de un notar public sau de un avocat / solicitor britanic, dar pentru a fi recunoscuta in Romania, aceasta trebuie sa fie certificata cu Apostila, conform Conventiei de la Haga, de Foreign and Commonwealth Office - http://www.fco.gov.uk/legalisation

La iesirea din Romania insotitorul trebuie sa prezinte in original si cate o fotocopie din declaratia autentificata, documentul de calatorie al minorului si certificatul de cazier judiciar al insotitorului.

Datele de contact si programul de lucru cu publicul al Sectiei Consulare sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/258.


Taxele consulare sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/823.

Informatii suplimentare privind actele notariale autentificate de Sectia Consulara sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/470.