Cum as putea sa ma intorc in Romania daca nu am nici pasaport, nici carte de identitate? (2016-02-17)

Ultima actualizare: ianuarie 2018
Intrebare:
Mi-am pierdut cartea de identitate in UK. Cum as putea sa ma intorc in Romania daca nu am nici pasaport, nici carte de identitate? Este posibil sa aplic pentru o noua carte de identitate la Ambasada?

Raspuns:
Cartile de identitate se elibereaza doar in Romania.

Daca va aflati in Marea Britanie si nu mai aveti nici carte de identitate nici pasaport valabil, Sectia Consulara va poate elibera un document temporar, valabil 30 de zile – titlu de calatorie. In acest scop trebuie sa va deplasati la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Londra in timpul programului de lucru cu publicul si sa aduceti, daca este posibil, actele expirate sau copii ale acestora, precum si orice documente care ar putea sprijini identificarea dvs. (ex. certificat de nastere, permis de conducere, livret militar etc.)

Titlul de calatorie poate fi folosit pentru a va intoarce in Romania sau pentru a solicita o procura prin care sa imputerniciti pe cineva din Romania sa depuna pentru dvs. cererea si documentele necesare pentru o noua carte de identitate. Pentru procura aveti nevoie si de datele de identitate ale persoanei imputernicite (nume, CNP, seria si nr. actului de identitate, data emiterii, autoritate emitenta) si de cinci fotografii tip carte de identitate (fotografii recente, pe fond alb, cu dimensiunile 3cm / 4cm cu o dunga alba la baza de 7 mm – fotografiile facute la automatele pentru pasapoarte nu au aceste dimensiuni si nu sunt acceptate in Romania).

In procura trebuie sa precizati toate motivele pentru care doriti o noua carte de identitate – expirare, pierdere, schimbare de nume, schimbare domiciliu etc. Dumneavoastra trebuie sa trimiteti procura si toate actele necesare persoanei care va reprezinta. Aceasta persoana va trebui sa se prezinte in Romania la serviciul local de evidenta a populatiei si sa depuna procura, fotografiile certificate de Sectia Consulara, vechea carte de identitate (daca o mai aveti), certificatul de nastere, precum si, daca este cazul certificatul de casatorie sau sentinta de divort, si dovada domiciliului din Romania (titlu de proprietate pe numele dvs. sau declaratie de la proprietar ca va primeste in spatiu).

Persoana imputernicita va ridica noua carte de identitate de la autoritatea competenta din Romania si va trebui sa vi-o trimita la adresa dvs. din Marea Britanie.

Datele de contact si programul de lucru cu publicul al Sectiei Consulare sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/258.

Taxele consulare sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/823.

Informatii suplimentare privind obtinerea cartii de identitate prin procura sunt disponibile la urmatorul link http://londra.mae.ro/node/477.