Sunt insarcinata si nu lucrez. Am dreptul la ajutor social? (2016-04-20)

Ultima actualizare: octombrie 2018. Intrebare: Sunt insarcinata in 4 luni si pana acum am fost angajata insa mi-am pierdut locul de munca de curand. Este posibil sa primesc vreo forma de ajutor social?

Raspuns: Legislatia britanica reglementeaza mai multe tipuri de prestatii sociale, in functie de modul in care la acordarea acestora sunt luate in considerare sau nu veniturile solicitantului si contributiile pe care acesta le-a platit catre sistemul de securitate sociala din Marea Britanie. În general, ajutoarele sociale sunt impartite in doua tipuri:

-Prestatiile contributive sunt bazate pe contributii sociale, dreptul la astfel de prestatii depinzand de nivelul contributiilor platite. In unele cazuri, contributiile platite in alte state membre ale Uniunii Europene pot fi luate in considerare.
-Prestatiile necontributive implica indeplinirea unor conditii privind nivelul veniturilor si sunt conditionate de existenta resedintei obisnuite pe teritoriul Marii Britanii.

Orice persoana cu resedinta in Marea Britanie poate solicita prestatii sociale daca indeplineste criteriile de eligibilitate specifice fiecarui tip de prestatie sociala, de tip contributiv sau necontributiv. Informatii privind conditiile de eligibilitate specifice fiecarui tip de prestatie sociala pot fi consultate accesand site-ul web al Guvernului: https://www.gov.uk/benefits-adviser

Pentru a beneficia de anumite prestatii sociale de tip necontributiv, solicitantii trebuie sa aiba resedinta obisnuita pe teritoriul Marii Britanii si sa detina „dreptul de sedere” in acest stat. Informatii suplimentare privind dreptul de sedere pot fi consultate accesand Ghidul disponibil pe site-ul web al Guvernului:
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/296065/dmgch0703.pdf In document sunt prezentate informatii referitoare la dreptul la prestatii sociale in functie de dreptul de sedere exercitat in Marea Britanie. Este mentionata inclusiv categoria persoanelor care au desfasurat o activitate lucrativa in Marea Britanie si care isi mentin acest statut (retaining worker status) ce ofera acces la anumite prestatii sociale de tip necontributiv.

Informatii suplimentare privind accesul cetatenilor europeni la prestatii sociale pot fi consultate accesand website-ul: https://www.citizensadvice.org.uk/benefits/coming-from-abroad-and-claiming-benefits-the-habitual-residence-test/eea-nationals-and-the-habitual-residence-test/

Totodata, puteti consulta informatii privind prestatiile de maternitate si de sustinere a familiei oferite in Marea Britanie prin accesarea website-ului Guvernului: https://www.gov.uk/browse/benefits/families