Fereste-te – hotii pot fi la usa ta! (2014-04-03)

Casa ta poate fi jefuita nu numai de hoti. Deseori, oamenii insisi permit hotului viclean sa intre in casa lor. In Romania multa lume a fost avertizata sa fie atenta la aceste inselaciunile. Dar si in Anglia trebuie sa fi foarte vigilent – sunt multi escroci care isi cauta victime. Toc toc! Stii cine se afla in spatele usi?

Niciodata nu spune niciodata
„Mie nu mi s-ar intampla niciodata asta”, „Am avut incredere prea repede” - cu aceste comentarii multi au devenit victime. Aceste evaluari negative ii face pe oameni sa nu povestesca despre acest lucru - le este rusine sa recunoasca ca au avut prea multa incredere. Cu toate acestea, nimeni nu poate fi sigur ca nu va fi o noua victima a unei inselatori. Hotii inventeaza mereu noi modalitati de a insela oamenii.
Sau poate ca romanii sunt mai greu de inselat? La urma urmei, traind intr-o tara straina, oamenii sunt mult mai precauti si nu deschid usa nimanui. Si chiar mai mult, simtind inca bariera lingvistica, strainii intra foarte greu in vorbe cu altii. Dar escrocii au un truc la care „au picat in plasa” multi concetateni – prin oferirea obiectelor de valoare la pret redus. Chiar daca acest lucru ni se pare o prostie, dar astfel de povesti am auzit de mai multe ori. Iata un roman cara s-a oprit in apropierea statiei de metrou, intorcandu-se de la locul de munca, tentat de niste straini cu o propunere de a cumpara un laptop si o camera video la numai 400 de lire sterline. A inspectat bunurile - o cutie noua, originala, care la magazin costa dublu. Deoarece nu avea banii cu el, impreuna cu „vanzatorii” au mers acasa la el si au asteptat pana a adus banii, iar cand au primit banii, hotii s-au retras, iar romanul nu s-a grabit sa deschida pachetul. Din pacate, in loc de laptop si camera video a gasit doar o cutie de lapte si cateva kilograme de cartofi. Dupa ce au schimbat cutia, hotii s-au retras. Cred ca fiecare dintre voi ati auzit povesti in care oamenii au cumparat cu sute de lire sterline cateva sticle de apa, iar acest lucru nu ar trebui sa fie inteles ca o poveste amuzanta, dar ca un avertisment.

Verifica identitatea
Niciodata sa nu spui niciodata – oricine poate fi tinta escrocilor. Esti sigur ca, dupa ce ai lasat sa intre in casa un angajat al furnizorului de utilitati, nu vei fi inselat? Escrocul poate fi tinar sau batran, barbat sau femeie. El stie sa convinga, sa se prefaca. Ofiterii politiei metropolitane recomanda vigilenta si sa ai grija pe cine lasi sa intre in casa. Daca exista si cea mai mica indoiala ca persoana nu este cine pretinde ca este - atunci contacteaza politia.
Escrocii pot pretinde ca sunt angajatii societatii de utilitati, lucratori municipali, chiar si ofiteri de politie. Nu crede ca uniforma este o dovada suficienta ca persoana este functionarul companiei. Nu uita sa tragi cu ochiul prin vizor. Utilizeaza blocarea lantului pana cand nu esti sigur ca intr-adevar este persoana care pretinde a fi. Pentru a reduce riscul de a fi inselat, verifica intotdeauna identitatea strainului. Toti reprezentantii companiei trebuie sa aiba legitimatia cu fotografie. Pune mana pe ea, uita-te daca arata ca originala sau daca nu este expirata, daca poza nu este decupata si atasata ulterior.
Cel mai bine ar fi sa suni la scietatea la care el pretinde de a fi reprezentant, sa intrebi daca de ei l-au fost trimis la tine acasa.

Ai dubii – nu-l lasa sa intre
Nu ai obligatia sa ai incredere in fiecare persoana care a aparut la usa ta. Locuitorii de multe ori se comporta neglijent lasand sa intre in casa agenti de vanzari directe, reprezentanti religiosi sau persoane care se ofera sa efectueze lucrari de reparatii mai ieftin.
Reprezentantii adevarati ai companiilor nu se vor supara dacă vei dori sa verifici identitatea lor. Poti cere sa astepte in fata usii pana cand vei afla daca spune adevarul. Este probabil ca pana vei reveni la usa, sa nu mai gasesti pe nimeni. Daca ai vreo indoiala - nu lasa pe nimeni sa intre in casa. Daca vizitatorul insista asupra faptului ca, de exemplu, trebuie sa verifice datele ceasului? Spune ca vei suna la societatea in care el este angajat si vei stabili o intalnire.
De multe ori escrocii lucreaza in cuplu - unul distrage atentia la usa din fata, iar altul intra in casa prin spate si sustrage obiecte de valoare. Prin urmare, daca te duci sa deschizi usa din fata, incuie usa de la curtea din spate si inchide ferestrele.
Hotii, de obicei, se confrunta cu un esec in zonele in care relatiile intre vecini sunt bune. Prin urmare, daca ai observat ceva suspect in curtea vecinului, suna la politie si avertizeaza vecinii. Vecinul daca observa ceva suspect in curtea ta, de asemenea, va veni in ajutorul tau.

Alte trucuri a escrocilor
Uneori escrocii se prefac ca se ocupa cu ajutoare pentru sinistrati. Oameni necinstiti se aprofita de astfel de dezastre cum ar fi: dezastrul din Japonia, inundatii, etc. si merg din usa in usa sa ceara ajutor pentru victime. De obicei, lucrurile date nu ajung la victime, dar si bunurile donatorului sunt in pericol - pana cand omul cauta lucruri pe care le poate darui victimelor, escrocii se uita in jur, daca sunt lucruri de furat.
Prin urmare, doneaza cu mare atentie. Suna la Comisia de caritate (in engl. Charities Commision) la numarul de telefon 0845 300 218 pentru a verifica daca urmeaza sa dai banii la o companie de caritate inregistrata. Colectorii de caritate trebuie sa aiba un certificat care atesta faptul ca ei lucreaza intr-o astfel de organizatie. Trimite sprijinul tau direct la sediul organizatiei de caritate. Asa fel vei fi sigur ca donatie va merge in mainile potrivite.
Dorinta de a ajuta poate afecta, uneori, persoanei care vrea sa ajute. Daca la usa ta bate o persoana, care cere ajutor, posibilitate de a face un aple telfonic sau doreste doar un pahar de apa, fii precaut, mai ales daca esti singur acasa. Oficialii politiei avertiza ca pe primul loc este siguranta ta. Daca se intampla o nenorocire altei persoanei, poti apela la politie sau ambulanta fara a compromite siguranta si proprietatea ta.

Care este parola secreta?
- Toate companiile de furnizare gazelor, apa sau energie electrica au un program pentru a proteja clientii de evazionisti care se pretind angajatii lor.
- Acesta este un sistem special cu parola secreta. Selecteaza parola dorita si confirmand acest lucru furnizorului, vei fi protejat de escroci.
- Cum functioneaza? Un reprezentant al companiei care doreste sa vina, trebuie sa spuna parola comunicata de tine. In acest caz stii ca acest strain este lucrator adevărat.
- Scrie parola si tine-o la indemana.
- Pentru a verifica daca parola este corecta, nu uita sa inchizi usa si sa ceri vizitatorilor sa astepte.

Contacte utile
- Daca crezi ca la usa ta este un escoc si nu te simti sigur, suna la politie imediat formand 999.
- Poti sa transmiti informatii despre escroci int-un mod anonim - “Crimestoppers” 0800 555 111.
- Echipa politiei de cartier - 0800 731 3300.
- Anunta despre inselatorie prin telefon “Action Fraud” 03001232040.
- Mai multe informatii despre escrocii care bat la usa: http://www.adviceguide.org.uk/england/consumer_e/consumer_different_ways_of_buying_e/consumer_buying_on_the_doorstep_e/consumer_doorstep_crime_e/doorstep_crime.htm

   

Tags: Agenti de vanzari directe, Door to door, Escroci in Anglia, Furturi din case, Reprezentanti religiosi