Cecul. Cum sa-l folosesti in conditii de siguranta  (2014-05-20)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: Octombrie 2017. Romanii sositi in Marea Britanie au de-a face cu una dintre metodele de plata mai putin cunoscute in Romania. Plata pentru bunuri sau servicii prin cec in tarile occidentale a fost cunoscuta inca din antichitate, in schimb in Romania despre acest lucru auzeai doar in povesti sau filme.

In mod ironic aceasta metoda de plata are o istorie adanca. Deja in epoca romana, un document similar (in lat. praescriptiones) a fost utilizat pe scara larga pentru a plati pentru bunuri. Acest lucru a fost deosebit de util atunci cand "antreprenorii" calatoreau departe si in calatorii periculoase. Pentru ca in timpul calatoriei nu trebuiau sa ia cu ei sume mari de bani, aveau doar foi prescrise pentru a garanta plata.

Cecul este o foaie de format mic, pe care detinatorul o completeaza conform procedurii stabilite si impune bancii sa plateasca destinatarului cecului suma inscrisa pe cec. Carnetul de cecuri personal (in engl. Cheque book) cel mai des este emis de catre banci. In cazul in care o persoana are deschis un cont bancar standard (in engl. Current account), i se ofera si un carnet de cecuri. O persoana care are un cont bancar, dar nu are carnet de cecuri, intotdeuna poate sa contacteze banca si sa ceara sa-i fie trimis unul prin posta. Cecurile goale nu au nici o valoare - doar cele completate adecvat au o valoare monetara.

Persoana care emite un cec unei alte persoane sau unei societati, trebuie sa se asigure ca in cont este o suma mai mare decat cea inscrisa in cec, si ca aceasta suma poate fi obtinuta numai de catre destinatarul cecului. Este foarte important de stiut ca in cazul in care o persoana scrie pe cec o suma mai mare decat exista de fapt in contul sau bancar, destinatarul nu va primi plata.

In Marea Britanie cu cecul poti plati, in principiu, pentru toate serviciile sau pentru toate bunurile. Intrucat cardurile bancare electronice sunt folosite foarte frecvent, locurile unde se poate plati prin cec se diminueaza. Comerciantii, in acest caz, prefera sa accepte plata in numerar sau prin carduri bancare electronice. Cel mai des prin cec se plateste pentru bunuri sau servicii, atunci cand doresti sa trimiti plata prin e-mail sau suma care trebuie platita este destul de mare. Foarte des, de asemenea, prin cec sunt platite salariile, bonusurile, castigurile. Deoarece sa trimiti bani prin posta este destul de riscant, multi consumatori aleg sa trimita un cec. In cazul in care o persoana cumpara o masina, majoritatea vanzatorilor accepta cecuri, dar masina se transfera proprietarului numai dupa depunerea cecului la banca (cand banii apar in contul bancar al vanzatorului). Clientii, in general, sunt de acord cu astfel de conditii pentru ca pentru a transporta sume mari de bani nu este convenabil si nici sigur.

Completarea cecului nu este o procedura grea, dar este foarte important sa o faci in mod corect si fara erori. Cecul completat prost sau incorect poate fi respins de catre banca destinatarului. In cele mai multe cazuri, datele care trebuie sa apara pe cec sunt urmatoarele: o institutie financiara sau bancara, numarul de cec, numarul de cont, data emiterii cecului, numele si prenumele platitorului, casuta pentru numele destinatarului sau denumirea companiei, casuta pentru suma in cuvinte si cifre si casuta pentru semnatura detinatorului cecului. La completarea unui cec nu trebuie sa apara erori, de exemplu, stersaturi sau corectii.

Daca completand cecul apare o greseala, acesta ar trebui sa fie aruncat / distrus si completat unul nou. De exemplu, presupunem ca domnul Ion Petrescu vrea sa scrie un cec de o suta de lire sterline doamnei Silvia Moldovan. Se completeaza data completa (ziua, luna, anul). In casuta care incepe cu "Pay" sau "Pay to" se adauga numele si adresa destinatarului, adica Silvia Moldovan sau S. Modovan. Se recomanda sa completezi cecul cu majuscule, sa nu lasi spatii neclare sau inutile. Daca dupa scrierea numelui ramane spatiu liber, aceste trebuie bifat cu o linie. La urmatoarea linie suma in cifre se scrie in cuvinte in limba engleza, adica, “One hundred pounds and 00 pence only". Se recomanda ca imediat dupa ultimele cuvinte sa scrii cuvantul "only", iar daca ramane spatiu neocupat, sa tragi linie. In casuta adiacenta, pe langa care apare semnul “£”, este necesar sa scrii suma in cifre, adica 100,00. Daca in casuta ramane spatiul gol, trage o linie. De asemenea nu este recomandat sa lasi spatiu liber intre semnul de lira si prima cifra. In cele din urma, detinatorul cecului trebuie sa semneze in locul lasat special pentru asta, de obicei, in partea dreapta a foii. In functie de banca, institutie financiara, aspectul cecului poate varia. Dupa completarea unui cec, acesta trebuie sa fie rupt cu grija – de obicei, exista o linie perforata, prin care cecul se desprinde uniform si usor. Acum cecul poate fi dat destinatarului – in acest caz, Silviei Moldovan.

Plata prin cec este o metoda foarte comoda, eficienta si relativ sigura. Cecurile emise in Anglia, de asemenea, sunt acceptate si de bancile romane, dar in orice caz, ar trebui sa contactezi banca pentru a afla tarifele pentru astfel de servicii specifice, termenii si conditiile pentru schimbarea cecului in bani. Daca doresti sa afli mai multe informatii cu privire la cum se completeaza cecurile, poti solicita ajutor de la banca, ce a emis carnetul de cecuri. Departamentul de Customer Service te va ajuta cu siguranta sa completezi primele cecuri.


   

Tags: Carnet de cecuri, Cec in Anglia, Cecuri goale, Cheque book, Cont bancar, Current account, Metoda de plata, Praescriptiones

Companii asemanatoare

Oferim orice serviciu de contabilitate în UK. 8 ani de experiență și peste 4.000 de clienți mulțumiți. Deveniți unul dintre ei! Prima consultație este...

Deschidem conturi în câteva minute, online, fără verificări de credit!...