Despre contul bancar in Marea Britanie (2014-07-28)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: iulie 2018. Daca ati ajuns in Regatul Unit (UK) pentru o perioada mai lunga de timp, de exemplu, cu scopul de a munci sau de a studia, o sa aveti nevoie de un cont bancar.

Sosirea in Marea Britanie
In aceasta tara sunt multe banci care ofera servicii diferite. Puteti petrece mult timp in cautarea unei banci potrivite, deci merita sa luati in considerare cateva recomandari in acest sens. Atunci cand alegeti o banca, ar trebui sa acordati atentie urmatoarelor aspecte:
- ce servicii ofera si cat costa;
- daca exista posibilitatea de a transfera banii in/din Romania si cat costa acest serviciu;
- de ce documente aveti nevoie pentru a deschide un cont bancar. Cele mai multe banci din Marea Britanie vor cere un pasaport, un document care atesta adresa domiciliului (de exemplu, un contract de inchiriere), iar in cazul in care sunteti student, va trebui sa prezentati o scrisoare de confirmare de la institutia de invatamant. Banca va solicita, de asemenea, datele privind conturile bancare si adresa din tara de origine;
- cat de usor puteti lua legatura cu banca aleasa (de exemplu, daca puteti veni direct, puteti apela telefonic, online banking, etc);
- daca banca va cere impozit daca cheltuiti mai multi bani decat aveti in cont (in engl. overdraft).

Servicii bancare si tipuri de conturi
Bancile din Marea Britanie ofera o varietate mare de servicii. Dumneavoastra ar trebui sa decideti care dintre aceste servicii sunt necesare si sa cautati o banca de la care puteti primi exact astfel de servicii.

- Carnet de cecuri (in engl. Cheque Book)
Aceste carneturi sunt emise pentru toate tipurile de conturi. Cu acestea puteti plati pentru bunuri si servicii fara a utiliza numerar. De asemenea, folosind un cec, puteti retrage banii din cont. Bancile din Marea Britanie emit, de obicei, un carnet de cecuri atunci cand deschideti contul bancar. Cand veti termina carnetul, banca automat va trimite unul nou. Este recomandat sa pastrati acest carnet intr-un loc sigur. In caz de pierdere sau daca v-ati hotarat sa anulati carnetul de cecuri, anuntati imediat banca.

- Un card de garantare a cecurilor (in engl. Cheque Guarantee Card)
Cand platiti cu cecul, uneori este necesar sa aratati un card de garantare a cecurilor. Este un card din plastic, care asigura faptul ca banca va plati suma specificata. Cardul, de obicei, garanteaza pana la suma maxima mentionata de pe card.

Este recomandat sa nu emiteti cecuri cu o suma mai mare de bani decat aveti in cont daca nu ati incheiat un acord de credit cu banca (in engl. credit, overdraft). Daca cecul va fi respins din lipsa banilor, banca nu va elibera banii si veti fi obligat sa platiti o taxa pentru asta (aproximativ 20-30 de lire sterline pentru fiecare cec returnat catre banca).

- Card de debit (in engl. Debit Card)
Acesta este un card de plastic (de exemplu, Maestro, Switch, Solo, Visa Electron), pe care il puteti folosi pentru a plati din contul bancar fara a folosi banii in numerar sau cecuri. Platind in magazin cu cardul de debit, puteti cere si scoate banii in numerar (in engl. cashback). Puteti retrage numerar si de la un bancomat.

- Card de numerar (in engl. Card Cash)
Este un card de plastic cu care puteti retrage banii dintr-un cont bancar, doar de la un bancomat. Pentru acest lucru va fi emis un cod special PIN compus din 4 cifre, care, din motive de securitate, ar trebui sa fie pur si simplu memorat si nu scris undeva. Acest cod este eliberat cu toate cardurile si este adesea folosit in loc de semnatura.

- Card de credit (in engl. Credit Card)
Este un card de plastic (de exemplu, Visa, Mastercard, American Express, Delta), cu care puteti folosi banii de la banca, de parca acestia sunt luati cu imprumutul. La data stabilita in contract veti fi facturat pentru toate cheltuielile lunare si comisioanele bancare aferente. Pentru neplata facturii la timp, comisioanele vor creste. Ar trebui sa fiti precauti deoarece valoarea comisioanelor (in engl. APR) poate varia de la 10% la 30% pe an. A obtine un card de credit, de obicei, este mai dificil, din cauza necesitatii detinerii unei istorii de credit corespunzatoare.

Cele mai multe banci emit un singur card, care este o combinatie intre cardul de debit, cardul de garantare a cecurilor si cardul de numerar, adica toate aceste functii sunt intr-un singur card.

ATM-urile in limba engleza pot fi numiti astfel: „cash machine“, „cashpoint“, „autobank“ sau ATM. De la ATM-uri, desigur, puteti sa retrageti banii in numerar, sa verificati soldul contului (in engl. balance), iar de la unele dintre ele puteti sa obtineti extrasul de cont (in engl. statement). Cele mai multe ATM-uri sunt detinute de bancile din Regatul Unit si nu au taxe pentru acest tip de servicii, dar la unele, mai ales in magazinele mai mici, fiecare tranzactie se taxeaza cu aproximativ 1,5 - 1,75 lire sterline. Cele mai multe dintre cardurile emise de bancile din Regatul Unit pot fi utilizate si in Romania.

- Extras de cont (in engl. Bank Statement)
Acesta este o lista de venituri/cheltuieli intr-o perioada de timp. Va puteti pune de acord cu banca cu privire la cat de des si pentru ce perioada de timp va va trimite un extras de cont. Banca dumneavoastra (una dintre filialele bancii la care aveti cont) poate, de asemenea, sa listeze un extras de cont, la cerere. Extrasele de cont ar trebui sa fie pastrate intr-un loc sigur, pentru ca ele sunt documente importante, care pot fi necesare pentru obtinerea diferitelor imprumuturi, vize, etc. (cum ar fi, confirmarea adresei de domiciliu).

- Credit pe termen scurt (in engl. Overdraft)
Acesta este unul dintre metodele de imprumut bancar. Contra unei taxe, puteti cheltui mai multi bani decat aveti in contul dumnevoastra (pentru suma de care aveti nevoie trebuie sa va puneti de acord cu banca). De obicei, aceasta metoda este mai ieftina decat un card de credit sau un imprumut bancar (in engl. Bank Loan)

- Debit (in engl. Direct Debit) si ordine de plata programata(in engl. Standing Order)
Debit poate fi o forma de plata convenita pentru servicii, de exemplu, utilitati, atunci cand furnizorul are dreptul de a retrage suma corespunzatoare de bani din contul dumneavoastra la o anumita perioada de timp. In cazul ordinii de plata programata, o anumita suma de bani va fi transferata intr-un loc specificat (de exemplu, in contul de economii) la fiecare perioada de timp stabilita.

Tipuri de conturi bancare
- Cont de economii sau un cont bancar simplu (in angl. Deposit Account or Basic Bank Account)
Uneori, cetatenilor straini, studentilor si persoanelor cu venituri mici, banca le propune sa isi deschida doar acest tip de cont. Impreuna cu acesta se elibereaza doar cardul de numerar, dar se platesc interesele pentru clienti, in functie de suma de bani detinuta in cont. Cu acest cont bancar, serviciul de credit pe termen scurt sau alte servicii auxiliare nu sunt disponibile. Intrucat nu se emite un card de debit sau de credit, pot aparea dificultati la momentul efectuarii platii. Daca sunteti student, puteti evita taxele pentru "augmentarea" procentelor. Cereti de la banca formularul R105 pe care trebuie sa-l completati cand deschideti contul bancar.

- Cont curent (in engl. Current Account)
Acest tip de cont va ofera, de obicei, un carnet de cecuri, card de garantare a cecurilor, card de numerar, card de debit, servicii de credit pe termen scurt sau debit. In unele conturi curente se platesc comisioane, dar ele sunt foarte mici in comparatie cu contul de economii. Ar trebui sa intrebati la banca cu privire la serviciile prestate. Uneori banca permite sa va deschideti doar un cont obisnuit pentru o “perioada de proba”, iar dupa un timp - si contul curent.

Principale banci din Marea Britanie:
Barclays Bank
Clydesdale Bank
Lloyds Bank
National Westminster Bank (Natwest)
Halifax Bank of Scotland
HSBC
The Royal Bank of Scotland
TSB Bank
Bank of Scotland

   

Tags: Card de credit, Card de debit, Card de numerar, Carnet de cecuri, Cont bancar in UK, Cont curent, Credit pe termen scurt, Extras de cont, Principalele banci in Marea Britanie, Servicii bancare in Anglia, Tipuri de conturi, Transfer de bani

Companii asemanatoare

Compania noastră oferă o gamă largă de servicii profesionale de contabilitate, sociale și financiare destinate persoanelor fizice si individuale.

...