Gradinite in Anglia (Partea 3) (2016-06-02)

Ultima actualizare: iulie 2018. Multi parinti tineri asteapta cu teama de ziua in care copilul o sa inceapa sa frecventeze gradinita. Dupa cum stiti, in Anglia, la institutiile de invatamant de stat copiii cu varsta de 3-4 ani au dreptul la un loc gratuit (despre asta am scris in partea a doua). Dar, in ciuda acestui fapt, intotdeauna exista costurile financiare asociate cu frecventarea gradinitei. Mai multe familii tinere, cu situatie financiara dificila, se confrunta cu dificultati de a gasi resurse suplimentare pentru formarea si ingrijirea copilului. Dar nu va disperati – in Anglia atat parintii tineri, cat si parintii singuri primesc un ajutor.

Un copil mic are nevoie de supravegherea permanenta a unui adult . Cand parintii se intorc la lucru sau studii, se confrunta cu o dilema, cine va avea grija de copilul lor. Cand copilul incepe gradinita, parintii se confrunta adesea cu o serie de dificultati financiare. Se poate oare evita acest lucru?

Ajutoare pentru intretinerea copilului
In Anglia pentru parintii tineri-elevi sau tutorii copilului cu venituri mici, se acorda ajutoare pentru intretinerea copilului (in engl. Child Tax Credit).

Cererea pentru ajutor la intretinerea copilului se poate depune de:
- O persoana care este responsabila pentru unul sau mai multi copii cu varsta sub 16 ani;
- Familiile al caror venituri anuale sunt mici.

Documente:
Trebuie sa prezentati documentele care atesta venitul dumneavoastra, venitul partenerului sau sotului (daca aveti) si numarul copiilor care cresc intr –o familie.

Ce suma va fi alocata?
Suma alocata pentru intretinerea copiilor variaza. In primul rand, depinde de venitul anual al familiei dumnevoastra.

Unde ma adresez?
Ar trebui sa va adresati la Administratia Finantelor Publice (in engl. HM Revenue & Customs – HMRC) sau sa sunati la 0845 300 3900 (veti fi intrebat de numarul național de asigurare (in engl. National Insurance Number) pentru identificarea identitatii dumnevoastra).

Sprijin pentru parintii care lucreaza
Working Tax Credit – ajutor pentru intretinerea copilul, acordat parintiilor care lucreaza. Banii, alocati de statul englez parintiilor care lucreaza, sunt destinati pentru ingrijirea si educarea copilului. Astfel, o parte din costurile legate de gradinita vor fi acoperite.

Alocația de sprijin familial se acorda:
1. Persoanelor cu varsta de peste 16 ani, care lucreaza 16 sau mai multe ore pe saptamana si sunt
a) responsabili pentru cresterea copilului,
b) cu handicap, care nu pot gasi de lucru,
c) au varsta inaintata (peste 50 ani) sau varsta de pensionare si care s-au intors la locul de munca.
2. Persoanelor cu varsta de 25 de ani sau mai mari, care lucreaza cel putin 30 de ore pe saptamana.

Documente:
Trebuie sa precizati cate ore lucrati pe sapatamana, cate ore pe saptamana lucreaza partenerul sau sotul (daca aveti), si cheltuielile saptamanale cu intretinerea copilului/copiilor.
De asemenea, daca primiti o indemnizatie, trebuie sa informati cu privire la aceasta. Veti avea nevoie, de asemenea, sa specificati numarul si varsta copiilor.

Program de lucru flexibil
Legea din Marea Britanie prevede ca parintii care lucreaza au dreptul la un program de lucru flexibil. La solicitarea parintilor, angajatorul trebuie sa satisfaca aceasta solicitare.
Apropo, posibilitatea de a alege orele de lucru convenabile si zilele lucratoare preferate este valabila doar pentru acei parinti ai caror copii nu au mai mult de 6 ani. In cazul in care copilul este cu handicap, sistemul de lucru flexibil poate fi aplicat pana copilul cu handicap implineste varsta de 18 ani. In plus, inainte de a solicita programul de lucru flexibil angajatorului actual, trebuie sa fi lucrat cel putin 26 de saptamani.
Daca decideti sa cerereti angajatorului dumnevoastra un program de lucru flexibil, va trebui sa completati un formular special de cerere.

Mai multe informatii pot fi gasite aici: https://www.gov.uk/flexible-working/overview


   

Tags: De îngrijire a copiilor, Gradinite, Gradinite in Anglia, Gradinite in Londra