Gradinite in Anglia (Partea 2) (2016-06-02)

Ultima actualizare: martie 2018. In prima parte a articolului am scris despre institutiile de ingrijire a copiilor. De data aceasta, vom continua acest subiect. In Anglia sunt foarte multe institutii prescolare - atat de stat, cat si private. Deci, ce ar trebui sa stie parintii tineri, care isi incredinteaza copiii la una dintre asa numitele gradinite?

Anglia este o tara care acorda multa atentie parintilor si copiilor minori. Prin urmare, nu este surprinzator ca exista multe institutii prescolare. Inainte de a alege o institutie prescolara, nu uitati sa va informati daca aceasta este privata sau de stat. De asta va depinde cat de mult va trebui sa platiti pentru ingrijirea copilului.

Ce gradinita alegeti?
Centrele de ingrijirea copiilor (in engl. Day Nursery) sunt impartite in:
- Private (in engl. private);
- De comunitate (in engl. community) – institutii de ingrijirea copiilor non-profit. Sunt primiti copiii din zona. Taxele serviciilor sunt semnificativ mai mici decat in centrele de ingrijire private. Unele centre de comunitate tin cont de situatia financiara a familiei – parintilor le sunt acordate diferite reduceri;
- Locului de munca (in engl. workplace) – sunt spatii infiintate de catre angajator pentru supraveghea copiilor angajatilor;
- Autoritatile locale (in engl. local authority) - au grija de copiii famililor, care au nevoie de ajutor. Acest tip de ingrijire a copilului, de obicei, este gratuit iar orarul de lucru este scurt: de la ora 9:00 pana la ora 15:00.

Grupe de varsta a copiilor si orarul de lucru
Numarul copiilor din centrele de zi pentru copii difera putin. De obicei, variaza intre 26 si 50 de copii de varste diferite. In Anglia, ca si in Romania, copiii sunt impartiti in grupuri mici, in functie de varsta. De obicei, in asa numitele gradinite sunt primiti copiii pana la cinci ani. Dar exista si exceptii. In unele gradinite pot fi acceptati copiii pana la opt ani. In plus, sunt grupuri in care sunt primiti copiii cu varsta de sase saptamani.
In Anglia difera foarte mult orele de lucru ale centrelor de ingrijire copiilor. Dupa cum a fost mentionat deja, cel mai scurt orar de lucru se gaseste la institutiile de ingrijire de stat - de obicei pana la ora 15. Alte gradinite sunt deschise de la 07:30 pana la 19:00. Este demn de remarcat faptul ca in Anglia gradinitele sunt deschise tot anul, cu exceptia sarbatorilor legale.

Cat costa o gradinita?
Gradinitele de stat sunt de obicei gratuite. Cu toate acestea, aceasta regula este valabila doar pentru copiii cu varste cuprinse intre trei - patru ani. Si acest lucru este doar pentru o anumita perioada de timp (pana la 38 de saptamani pe an).
Nu trebuie sa uitam ca, chiar daca nu trebuie sa platiti pentru locul in gradinita, va trebui sa platiti pentru alte servicii, cum ar fi pentru masa unui copil.
De asemenea, nu este asa de usor sa obtii un loc gratuit in gradinita. Adesea, gradinite de stat sunt supraaglomerate, iar in celelalte se pot accesa numai cu o trimitere de la o institutie.
In Anglia preturile gradinitelor variaza foarte mult. Preturile sunt determinate si de varsta copilului. In cazul in care copilul este de pana la doi ani, de obicei, trebuie sa platiti aproximativ 110-140 de lire sterline pe saptamana. Desigur, uneori, pretul depinde si de locul unde se afla institutia de ingrijirea copilului. Sa presupunem ca, in centrul Londrei pentru ingrijirea copilului puteti fi obligat sa platiti 205 lire sterline pe saptamana sau chiar mai mult. Cu toate acestea, in cazul in care copilul dumneavoastra nu are nevoie de ingrijire zilnica, pretul gradinitei va fi mai mic.

Cand un copil are dreptul la invatamantul prescolar gratuit?
Toti copiii au dreptul la invatamantul prescolar gratuit. Acesta cuprinde, de obicei, grupul de varsta a copiilor de 3-4 ani.
Formarea gratuita a copiilor depinde de data lor de nastere.
Copiii nascuti intre 1 aprilie si 31 iunie (inclusiv) au dreptul la un loc gratuit la institutie de invatamant de la 1 septembrie, imediat dupa ce copilul a implinit trei anisori.
Copiii nascuti intre 1 septembrie si 31 decembrie (inclusiv) au dreptul la un loc gratuit la institutiile de invatamant de la 1 ianuarie, imediat dupa ce copilul a implinit trei anisori.
Copiii nascuti intre 1 ianuarie si 31 martie (inclusiv) au dreptul la un loc gratuit la institutiile de invatamant de la 1 aprilie, imediat dupa ce copilul a implinit trei anisori.


   

Tags: De îngrijire a copiilor, Gradinite, Gradinite in Anglia, Gradinite in Londra