Parlamentul britanic (2014-05-27)

Un loc care a devenit un simbol al Londrei si usor de recunoscut peste tot in lume unde de mai mult de un mileniu domnesc mai multi oficiali. Initial, regi, iar mai tarziu - deputati. Desigur, interiorul cladirii care atrage turistii, s-a schimbat treptat, insa o mare parte din aceasta s-a pastrat.

Cladirea Parlamentului - Palatul Regal
Conform cunostintelor istoricilor, primul locuitor de pe langa raul Tamisa, care a devenit un simbol britanic a fost Edward the Confessor. El a trait in jurul anului 1065, cand actualul Parlament a fost Palatul Regelui. Adevarul este ca si astazi cladirea in continuare oficial este considerata ca resedinta regelui, chiar daca regele Henric al VIII-lea a evacut monarchii de acolo dupa incendiul din 1512.

Westminster Hall este cel mai faimos loc din Cladirea Parlamentului, a carui ziduri au fost construite in anul 1097. In secolul al XIV-lea acesta a fost reconstruit de mai multe ori. Westminster Hall este cea mai mare din sala din Europa medievala, acoperita cu un acoperis fara sustinere. La un moment dat aceasta a fost folosita ca o sala de judecata, in care au fost solutionate si cateva cazuri celebre, inclusiv incercarea lui Guy Fawkes din 1606 de a arunca in aer Parlamentul. In prezent la Westminster Hall se celebreaza evenimentele publice importante, de exemplu, in 2002 acolo a fost sarbatorita aniversarea de cincezi de ani a reginei Elisabeta a II- a.

Aproape toata cladirea Parlamentului a ars intr-un incendiu urias in anul 1834. A ramas doar Westminster Hall, subsolul capelei lui Sf. Stefan si turnul comorilor. Dupa incendiu, in decurs de treizeci de ani a fost ridicata o noua cladire pe care o vedem si astazi. In al Doilea Razboi Mondial palatul a fost lovit din nou - a fost demolata o parte din Camera Comunelor. Acesta a fost restaurata si data in folosinta in 1950.

De ce „Ben”?
Probabil ca oricine care a vizitat Londra, are intr-un album o poza unde pe langa el apare un turn imens. Iar pentru toata lumea este clar de ce se numeste „big”. Dar de ce „Ben” – este un subiect de discutii si astazi. Unii cred ca turnul cu ceas a fost numit asa de la porecla unui membru al Parlamentului European, Sir Benjamin Hall - a fost un om foarte inalt si in Parlament toti ii spuneau „Big Ben”. Altii sustin ca "Big Ben" este porecla unui campion de box la categoria grea – Ben Counter. Aceasta opinie este sustinuta de faptul ca ultima lupta a boxerului a fost in 1857 – chiar in momentul in care publicul cauta o denumire potrivita pentru cel mai mare ceas din lume.

De la sedinte pana la Parlament
Parlamentul britanic a fost in dezvoltare timp de mai multe secole - originile sale reies din secolul al XII-lea. Atunci regele la discretia sa din cand in cand ii convoca pe baronii si arhiepiscopi la sedinte, unde erau abordate probleme de politica importante.

Mai tarziu, aceste intalniri au devenit mai formale. Apoi, se intalnea o echipa de cavaleri reprezentand fiecare cate un judet. Acest tip de "parlament" a fost germenul prezentei Camerei Comunelor. Notiunea de "parlament" provine din franceza.

Pana in secolul al XIV-lea s-au fost format doua „institutii”, care sunt prezente si in zilele noastre: Camera Comunelor si Camera Lorzilor. Camerei Comunelor apartineau cavalerii din diferite judete, orase si orasele, iar Camerei Lorzilor - nobilii din acei ani si clericii.

Rolul Parlamentului si sistemul de organizare
Desi Parlamentul britanic este format din doua camere - Camera Lorzilor si Camera Comunelor - ambele indeplinesc aceleasi functii. De obicei, daca o camera lanseaza o noua lege, aceasta trebuie sa fie aprobata si de catre cealalta camera. In plus, toate legile noi trebuie sa fie aprobate si de catre monarh. Acest lucru este numit „aprobarea regala” (in engl. Royal Assent).

Candidatii pentru Camera Comunelor sunt alesi de catre public. Partidul care a primit cele mai multe voturi formeaza guvernul. Deci, aici lucreaza toti ministrii, prim-ministrul si cancelarul. Camera Comunelor difera de Camera Lorzilor prin dreptul sau de a gestiona afaceri economice si financiare ale tarii.

Cei mai multi dintre membri Camerei Lorzilor sunt numiti de catre Regina, numarul lor fix este ales printr-un vot intern. In viata politica a tarii trebuie sa participe si numar stabilit de arhiepiscopi ai bisericii Angliei. Privilegiu Camera Lorzilor - Curtea Suprema a tarii, condusa de judecatorii numiti „Lorzi justitiei”.

Vorbitorul a fost pus pe tron cu forta
In Parlamentul britanic inca mai sunt valabile multe dintre traditiile formate in timpurile vechi si din motivul acesta sunt destul de ciudate.

Una dintre ele – „punenerea” pe tron cu forta al presedintelui nou ales al Camerei Comunelor. Deputatii efectueaza aceasta punere fizica a noului presedinte la locul de munca viitor - un tron special al presedintelui.

Aceasta traditie s-a nascut in timpurile cand vorbitorul trebuia sa comunice regilor opinia Parlamentului cu privire la diferite probleme. Aceasta nu este o sarcina dificila acum. Dar in timpurile aceslea, daca opinia regelui si Parlamentului nu se potriveau, vorbitorul avea un destin tragic. Prin urmare, la acest post, de obicei nu se gaseau candidati voluntari, asa ca trebuia sa le fie "stimulata" putin obligatia.

Un alt lucru interesant din timpurile vechi – diferente lingvistice ale membrilor Camerei Lorzilor si Camerei Comunelor. Parlamentarii din Camera Comunelor cand voteaza spun "aye" (potrivire in romana - da) sau "no" (in romana - nu). Reprezentantii Camerei Lorzilor isi exprima opinia in cuvintele "content" (in romana - satisfacut) sau "not content" (in romana - nesatisfacut).

Reuniunile incep cu o rugaciune
Din cele mai vechi timpuri, fiecare sedinta din Parlament incepe cu o rugaciune crestina. Numai in Camera Comunelor rugaciunea este citita de capelanul vorbitorului, iar in Camera Lorzilor – de episcopul senior, numit si „Lordul Duhului”.

Parlamentarii Camerei Comunelor pot participa la discutie numai in cazul in care acestia au fost invitati de catre presedintele Parlamentului - vorbitorul. Pentru a fi observati, ei trebuie sa se ridice de tot sau partial. In mod traditional, acest lucru se numeste „to catch the speaker‘s eye”.

„Sac de lana” pentru Lorzi
Tronul vorbitorului Camerei Lorzilor este numit "Woolsack" – „Sac de lana”. De fapt, acesta este o perina mare, umpluta cu lana, acoperita cu un material de culoare rosie care face scaunul vorbitorului mai moale. De aici a venit expresia „to take a seat on a woolsack“, ceea ce inseamna de fapt "de a deschide sedinta Camerei Lorzilor”. Cand toti Lorzii se aseaza, in spatele pernei vorbitorului se pune o bagheta care simbolizeaza puterea.

Vi-a-vis de tronul acoperit de lana al presedintelui Camerei Lorzilor se afla o perina de lana si mai mare – acest loc este cunoscut ca fiind tronul judecatorului. La deschiderea activitatiilor de stat ale Parlamentului, care sunt conduse de monarh, pe perini se aseaza judecatorii sefi. Acest lucru – o mostenire medievala, cand la intalniri participau si judecatorii, ca sa poata consilia in legatura cu probleme juridice. La intalnirile de rutina pe aceste perini poate sta orice parlamentar al Camerei Lorzilor.

Regina trebuie sa astepte
In fiecare an activitatea Parlamentului incepe cu o deschidere solemna a discursului, spus de Regina. Inainte de sosirea ei, garda Reginei controleaza beciurile palatului luminand cu o lampa antica. Aceasta traditie a fost initiata in anul 1605, pentru ca chiar in ziua de deschiderea G.Fawkes a avut intentia de a arunca in aer Parlamentul.

Regina din Palatul Buckingham ajunge la Parlament cu o caruta aurita, poartand haine traditionale si coroana regala. Ea intra in galeria regala si ocupa un tron special al Camerei Lorzilor. Atunci ea trimite un reprezentant pentru a invita toti parlamentarii. Dar cand el ajunge la usa Camerei Comunelor, aceasta se inchide chiar in fata nasului reprezentantului regal. Acest lucru simbolizeaza „dreptul lor de a lucra nestingheriti”. Mesagerul atunci trebuie sa bata de trei ori la usa pentru a se deschise (nici unul dintre regi sau regine nu au trecut prin usa Camerei Comunelor din 1642, de atunci cand regele Carol I a venit cu soldatii si a incercat sa aresteze cinci membri ai Parlamentului). Toti se aduna in Camera Lorzilor, iar regina citeste discursul ei, care, de obicei, atrage mass-media.


   

Tags: Ben Counter, Big Ben, Camera Comunelor, Camera Lorzilor, Cladirea Parlamentului, Curtea Suprema, Elisabeta a II-a, Palatul regal, Parlamentarii, Parlamentul britanic, Regina Angliei, Reuniunile, Tron special al presedintelui, Westminster Hall