Sistemul judiciar din Marea Britanie (partea III) (2014-04-22)

Instantele civile
Dupa cum s-a mentionat in articolele anterioare, instantele civile solutioneaza litigii intre persoane fizice sau intre persoane fizice si stat. Aceste instante trateaza cauzele de nerespectarea contractelor, divorturi, etc.

Instantele judetene
Instantele judetene (in engl. County Court) sunt instantele civile de cel mai mic nivel. Ele sunt conduse de judecatori care vin cand este nevoie (in engl. Circuit Judges). Daca cauza nu este foarte importanta, o astfel de instanta poate fi condusa de judecatorii de zona (in engl. District Judges). La instantele judetene, de obicei, nu exista un juriu, iar deciziile sunt luate de catre judecatori. Puterea judecatoreasca este limitata. Cauzele de divort, faliment, procedurile de faliment ale societatii pot fi tratate numai de unele instante judetene. In cele mai multe cazuri, aceste instante se ocupa de colectarea datoriilor, pagube materiale, evacuare, cazuri de pensie alimentara etc.

Curtea Suprema de Justitie
Curtea Suprema de Justitie (in engl. High Court) nu are restrictii in ceea ce priveste cauzele aflate pe rol. Instanta de judecata este impartita in trei sectiuni - The Queen’s Bench Division, The Chancery Division si The Family Division. Prima sectiune se ocupa de dreptul public, cauzele de nerespectarea contractelor, neglijenta, amenzi ilegale. A doua – de cauzele proprietatilor autorizate, companiilor specifice, etc. A treia – de cazuri de divort, custodia copiilor, mosteniri.
De multe ori, audierea unui caz inceput la Curtea Suprema de Justitie este transferat la instantele judetene.

Toate plangerile cu privire la decizia Curtii Supreme de Justitie sunt depuse la Curtea de Apel, sectia civila sau Camerei Lorzilor din Parlament.

Hotararile Curtii Supreme de Justitie sau Curtii de Apel sunt valabile numai in Anglia si Tara Galilor, iar hotararile luate de Camera Lorzilor - in Marea Britanie, cu exceptia Scotiei, in cazurile de drept penal.

Instantele din afara sistemului juridic al tari
Daca cazul este asociat cu legislatia Uniunii Europene, hotararile judecatoresti pot fi atacate la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (in engl. European Union Court of Law) de la Luxemburg. In legatura cu incalcarile drepturilor omului se poate apela la instanta de judecat a drepturilor omului de la Strasbourg.

In afara acestor instante din Marea Britanie, functioneaza mai multe tribunale care se ocupa de diferite aspecte ale vietii (in engl. Tribunals) - Tribunalul pentru azil si imigratie, Tribunalul muncii, Tribunalul de asistenta sociala, etc.


   

Tags: Camera Lorzilor, Curtea de Apel, Curtea Suprema de Justitie, Instantele Civile, Instantele judetene, Legislatia Uniunii Europene, Tribunals