Gradinite in Anglia (Partea 1) (2016-06-01)

Ultima actualizare: ianuarie 2018. A avea un copil in Anglia - un lux. Problema cu care s-au confruntat mai multi parinti tineri este ca trebuie sa se ingrijeasca nu numai de ei si de asemenea si de copiii lor.

Cand copilul creste, multi parinti incep sa se gandeasca ca este timpul sa se intoarca la locul de munca. Dar nu este atat de usor, deoarece copilul are nevoie de ingrijire permanenta. Asa ca trebuie sa ne gandim la o institutie de invatamant pentru copiii de varsta prescolara, unde copiii pot fi ingrijiti in mod corespunzator.

Pe parcursul primului an de viata copiii incep sa vorbeasca, sa cante, sa deseneze, sa mearga, sa invete sa manance, sa recunoasca oameni si locuri. Dar, in ciuda acestui fapt, ei au nevoie de ingrijire permanenta si de a fi supravegheati de o persoane adulta.

Vine momentul in care parintii trebuie sa decida cine va avea grija de copiii lor, atunci cand sunt la munca.

In Anglia sunt multe institutii care supravegheaza copiii minori ai caror parinti muncesc. Dar nu trebuie sa uitam ca aici institutiile de ingrijire a copiilor sunt mai diferite decat cele din Romania. In plus, dorim sa remarcam faptul ca un copil sub treisprezece ani fara a fi supravegheat de un adult nu poate sa se afle pe strada sau in alt loc public – nu poate fi lasat singur in casa sau cu alti copii de aceeasi varsta.

Cine va avea grija de copilul dumneavoastra?
„Crèches“ - pentru copiii care petrec cea mai mare parte a zilei cu parintii lor. Pentru ei nu este necesara o ingrijire zilnica regulata. Este perfect pentru copiii cu varsta de pana la opt ani.

„Toddler groups“ - un grup informal de parinti sau tutori, care supravegheaza ocazional copiii din localitate (grupa de varsta este pana la cinci ani).

„Pre-schools“ sau „Playgroups“ - pentru copiii pana la cinci ani. Aici cei mici nu doar se joaca, ci profesori cu experienta se ocupa de cresterea si educatia lor.

„Day nurseries“ - pentru copii pana la sase luni. Aceasta institutie corespunde partial cu gradinita romaneasca. Aici nu numai ca cineva se ocupa de copii, dar de asemenea, se urmareste cresterea si educarea acestora.

„Out-of-school“ sau „Kids clubs“ - grupuri de activitati extrascolare pentru copiii de la patru pana la doisprezece ani. Aici se joaca si se invata.

„Childminders“ - insotitori ai copiilor. Ei au grija de copiii pana la doisprezece ani. De cele mai multe ori, acesti insotitori preiau copiii de la scoala si ii duc acasa la ei. Aici copiii raman pana vin sa-i ia parintii.

„Home childcarers“ - ingrijitori calificati care vin la dumneavoastra acasa.

„Nannies“ - bone care vin acasa pentru a supraveghea copiii.

Ce trebui sa stie parintii?
In Anglia, fiecare copil are dreptul la un loc liber intr-o institutie de ingrijire si de formare (cel putin 12,5 ore pe saptamana, 38 saptamani pe an).
Din momentul in care decideti ca, copilul dvs. trebuie sa inceapa participarea la orice institutie de invatamant, trebuie sa va ganditi ce tip de ingrijire este potrivita pentru copilul dumneavoastra.

In Anglia se aplica o regula - copiii trebuie sa participe la o institutie de invatamant in functie de locul lor de resedinta. Desigur, sunt exceptii, de exemplu, cea mai apropiata cresa sau gadinita este suprasolicitata sau copilul dumnevoastra are nevoie de ingrijire speciala (in cazul unui copil cu dizabilitati).

In prezent, online se gaseste un site gratuit unde puteti sa introduceti adresa dumnevoasta si vor fi afisate toate institutiile de ingrijire si centrele educationale cu datele lor de contact: https://www.gov.uk/find-nursery-school-place.

Procedura de admitere a copiilor la institutiile de ingrijire in Marea Britanie ar putea fi usor diferita.

O data ce v-ati ales o institutie de ingrijire unde doriti sa participe copilul dumnevoastra, trebuie contactat managerul acestei institutii unde vi se comunica documentele pe care trebuie sa prezentati.

   

Tags: Copii in Anglia, Gradinita in Anglia, Ingrijire copil UK, Ingrijitori copii UK, Institutie de invatamant