Jucarii sigure - copiii dumneavoastra sunt in siguranta (2014-04-03)

Cand apar reduceri la magazine, multi dintre noi “se inbolnavesc de febra cumparaturilor”. Si cum sa nu cumperi, daca peste tot - la TV, in ziare si reviste – se publica promotii extrem de generoase - reduceri de pana la 50 si chiar 70 la suta. Ne grabim sa cumparam mobila, haine, jucarii... Da - si jucarii, deoarece fiecare mama sau tata stiu ce buget pot sa aloce pentru a satisface cerintele copiilor. Vanzatorii sunt, de asemenea, constienti de faptul ca industria jucariilor este o sursa de profit mare si extrem de importanta. Deci, in fiecare sezon, in perioada reducerilor nu lipsesc jucariile cu pret redus. Dar v-ati gandit la “pretul real” al unor jucarii ieftine?

Da, ma refer la siguranta copiilor nostri. Statisticile spun ca in fiecare an in Marea Britanie au loc in jur de 40 de mii de accidentele legate de jucarii. Totusi, merita sa ne amintim faptul ca un dezastru se intampla nu doar din cauza jucariilor periculoase, dar, chiar mai des, ca urmare a utilizarii lor necorespunzatoare.

Siguranta jucariilor este garantata prin lege?
In 1995, in legile britanice privind siguranta jucariilor au fost introduse prevederile directivei Uniunii Europene cu privire la stabilirea cerintelor esentiale de siguranta pentru proiectarea, constructia si componenta jucariilor. Principalii factori de risc pe care producatorii trebuie sa ia in considerare sunt factorii fizici si mecanici, inflamabilitatea, proprietatile chimice, proprietatile electronice, igiena si radioactivitatea. Producatorii trebuie sa evite orice potential pericol, care poate fi determinat si in cazul in care jucariile sunt folosite incorect. O astfel de utilizare necorespunzatoare trebuie sa fie prevazuta, luandu-se in considerare si comportamentul copiilor. Aplicarea legii este supravegheata de catre Inspectia comerciala (in engl. Trading Standards Officers), care poate fi contactata prin intermediul primariei locale.

Cuvintul “jucarie” este definit ca fiind orice obiect destinat copiilor cu varsta sub 14 de ani. Totusi, in aceasta categorie nu intra bijuteriile sau ornamentele de Craciun destinate copiilor.

Arata ca o jucarie, dar ... nu-i jucarie
Dupa ce au trecut sarbatorile de iarna, multe jucari de plus si alte obiecte cu tema Craciunului au fost scoase la vanzare la un pret redus. Ar parea - perfect, de ce sa nu le cumpar acum mai ieftin si sa le pastrez pana la Craciun? Dar - atentie! Deorece producatorii acestor tip de produse nu le-au numit “jucarii”, ci decoratiuni de Craciun, in cazul acesta nu se aplica legi stricte cu privire la siguranta jucarilor.
In 2006, o inspectie comerciala a verificat 91 de “jucarii-nejucarii” si a demonstrat ca chiar 58 dintre ele ar putea fi cauzatoare de accidente, daca copilul ar fi lasat sa se joace cu ele singur. Si multe dintre ele au fost considerate ca fiind periculoase pentru copii. Chiar si popularii ciorapi de Craciun, pe care Mos Craciun ii umple cu cadouri, se poatea citi: “nu este potrivit pentru copii sub trei ani”.

Este interesant, deorece sosetele se cumpara special pentru cei mici. Pe de o parte, o eticheta de avertizare este, deci ar trebui sa fie clar, ca nu este potrivit pentru copii. Pe de alta parte, problema este ca aceasta inscriptie de avertizare este imprimata cu caractere foarte mici. Este o modalitate perfecta de a camufla avertizarea. Prin urmare, trebuie sa ai grija cand doresti sa achizitionezi o jucarie.

“Made in China” - calitatea slaba a marcii?
In trecut, inscriptia “Made in China”, intr-adevar nu inspira incredere in produse. Dar acum, mai mult de 80 la suta din jucariile vandute in Europa sunt produse in mod special in China. Si in ciuda unor accidente recente, din cauza nivelului de plumb excesiv in vopsea sau magneti slab atasati au fost retrase din comert milioane de jucarii “Mattel”. Productia de jucarii fabricate in alte parti ale lumii este foarte limitata. Ca si in cazul altor bunuri, jucariile sunt fabricate in China pentru forta de munca ieftina. Dar de multe ori ele nu difera in calitate sau chiar depasesc produse fabricate in Europa de Vest. Cu atat mai mult ca firmele chinezesti lupta pentru locul lor in piata dupa acest scandal si au inceput sa respecte foarte serios standardele de siguranta a jucariilor prevazute de Uniunea Europea.

Consultanta de specialitate la cumpararea si utilizeazarea jucariilor pentru copii
Din pacate, in ciuda tuturor legilor, in Marea Britanie si in alte tari, inca mai poti achizitiona jucarii ilegale si nesigure. Prin urmare, merita sa ne amintim cum sa alegem jucarii si cum sa le utilizam in conditii de siguranta.

- In primul rand, pe ambalaj trebuie sa fie aplicat marcajul “CE”. Prin aplicarea marcajului CE pe un produs, fabricantul declara, pe propria raspundere, ca produsul in cauza respecta toate cerintele legale. Jucaria care nu are acest marcaj, de obicei, nu este folosita pentru joc, si doar pentru decor (a se vedea mai sus).
- Un alt semn important – triunghiul cu leul. Producatorii aplica acest semn voluntar. Aceasta inseamna ca societatea apartine Asociatiei Britanice de Jucarii si Hobby-uri, ai carei membri se angajeaza sa respecte cerintele legale privind siguranta jucariilor.
- Merita sa cumparati produse ale unor firme renumite, deoarece acestea apartin de multe ori unor diverse asociatii profesionale ale caror membri sunt obligati sa adere la standarde stricte de siguranta.
- Atunci cand cumparati jucarii in piete, magazine ieftine sau in perioada reducerilor masive, riscul de a cumpara un element nesigur creste de mai multe ori.
- Jucariile trebuie sa fie potrivite pentru varsta si abilitatile copilului, iar cele care nu sunt destinate unui grup specific de varsta pot prezenta riscuri pentru siguranta. De exemplu, mentiunea “6-36”, inseamna ca jucaria este potrivita pentru copiii cu varsta intre 6-36 luni. Copiii sub trei ani sunt cei mai vulnerabili. Jucariile cu piese mici, pe care copiii sub trei ani le pot inghiti, reprezinta un pericol de sufocare, ca si cele de plus, in cazul in care ochii, nasul si alte parti mici nu sunt bine securizate. De asemenea, copiii mici nu trebuie sa se joace cu ambalajul de plastic, deoarece ar putea exista, si in acest caz, un risc de sufocare. Prin urmare, exista un semn special care indica faptul ca jucaria nu este potrivita pentru copii sub trei ani.
- Jucariile ar trebui examinate periodic, ruperea sau uzura prezentand riscul de accidentare a copilului sau de alta natura pentru sanatatea si siguranta lui. Jucariile stricate trebuie aruncate imediat.
- Jucariile trebuie tinute in locuri special amenajate, pentru a evita accidentele, si nu pe jos sau pe scari, in zonele aglomerate ale casei.
- Un “prieten” periculos al copiilor mai mari (6-7 ani) este jucaria cu magnet (“Magnetix”, etc). Magnetii moderni sunt usor de inghitit, iar in cazul in care se intampla, produc dureri in burtica copilului, incearca sa se lipeasca facand cale prin tot intestinul. In cazul acesta daca nu primiti asistenta medicala adecvata in timp util, consecintele pot fi tragice...


   

Tags: Asociatia Britanica de Jucarii si Hobby-uri, Decoratiuni de Craciun, Jucarii cu marcajul CE, Jucarii in Anglia, Jucarii la pret redus, Jucarii made in China, Jucarii sigure