Lorzi, dame, cavaleri si alti nobili (2014-04-02)

In Marea Britanie, care este renumita prin traditiile sale, destul de des se pot intalni titluri nobile anexate la unele dintre numele de persoane. Dar pentru ce se acorda titluri in aceasta tara? Acest titlu poate fi castigat, sau doar este suficient sa fi nascut sub o stea norocoasa dintr-o familie nobila?

Rangul nobil pentru merit
Nume respectabil, anterior apartinand familiei nobile, in zilele noastre poate fi acordat pentru orice cetatean al tarii. Cu toate acestea, aceste titluri nu se acorda pe ochi frumosi. Premiile sunt inmanate numai pentru anumite servicii prestate natiunii. Candidatii pot fi propusi de oricine – persoane fizice, organizatii sau departamente guvernamentale. Dar trebuie tinut cont de urmatoarele criterii:

- Ce are special acea persoana?
- Cu ce a iesit in evidenta fata de alte persoane ale grupului?
- A depus mai mult efort decat ceilaltii?
- Este un exemplu pentru altii facand munca de caritate?
- Poate ca el a demonstrat ingeniozitatea intr-un anumit domeniu?
- Este respectat pentru propriile sale merite?
- A depasit dificultati care necesitau putere morala?

Daca raspunsul la cel putin cateva intrebari este da, aceasta persoana poate fi nominalizata pentru premiu. Desigur, nu primesc toti medalia simultan. In primul rand, se complecteaza formulare speciale si se trimit la Secretariatul de ceremonii. Acolo se afla comisia de experti care grupeaza toti candidatii in functie de activitatea lor. Mai tarziu, prin metoda comparatiei, se aleg cei mai buni din fiecare grup. Lista cu acestia din urma se trimite prim-ministrului, iar prim-ministrul, la randul sau, prezinta aceasta lista Reginei. Intrucat sunt multe nume, care urmeaza a fi examinate, procesul de selectie poate dura pana la optsprezece luni. Persoanelor alese li se trimit scrisori cu intrebarea daca vor accepta premiul sau nu. Cei mai multi sunt de acord. Apoi, lista cu cei alesi apare in ziarul „The London Gazette“. Nominalizarile au loc de doua ori pe an, de Anul Nou si in ziua de nastere oficiala a reginei, in iunie.

Grade si titluri de onoare
Inainte de distribuirea premiilor, de obicei, se decide ordinea, in care se distribuie ordinele (in engl. order). In total exista mai mult de zece, dar in Marea Britanie sunt patru ordine principale: Ordinul reprezentantiilor serviciului militar, Ordinul politicilor si diplomatilor, Ordinul Imperiului Britanic (in engl. Order of the British Empire – OBE) si Ordinul Cavalerului (in engl. Companion of Honour) care sunt repartizate reprezentantiilor din orice domeniu. Conform acestor ordine, tuturor persoanelor care au indeplinit cerintele, urmeaza sa le fie acordate semne de onoare si titluri:

- Ordinul cavalerilor - pentru contributia remarcabila in arta, stiinta, medicina sau management public.
- Knight sau Sir (pentru barbati) si Dame (pentru femei) - pentru realizari deosebite si un efort continuu care necesita daruire in orice domeniu (de obicei) la nivel national. Aceste premii pot fi abbreviate astfel: KBE (in engl. Knight of the British Empire) si DBE (in engl. Dame of the British Empire), iar titularii lor pot folosi Sir si Dame inainte de nume. De exemplu, asa cum face „The Beatles“ cantaretul, Sir Paul McCartney, colegul sau - Sir Elton John, actrita Dame Helen Mirrem (din filmul “The Queen”) si Judi Dench („James Bond”). Apropo, daca aceste titluri nu au fost primite de cetateni in Marea Britanie sau in alte tari, care sunt sub conduse de Regina Elisabeta a II, ei nu le pot folosi inaintea numelui, ci doar dupa nume. Aceasta onoare, de exemplu, a avut-o Bill Gates, Bob Geldof si Arsene Werger.
- Alte premii de nivel inferior sunt: „Commander of the British Empire“ (CBE), „Officer of the BE“ (OBE), „Member of the BE“ (MBE). In afara de acestea, exista multe alte premii, cum ar fi cele pentru un curaj deosebit, etc.

Daca o persoana este onorata in mai multe domenii, ordinele lui, medaliile si insignele trebuie sa fie purtate intr-o anumita ordine. Pentru fiecare premiu, in cutie se afla instructiuni, care explica cum trebuie sa fie purtat titlul onorific.

Solemnitate
In fiecare an, aproximativ 2.600 de norocosi primesc unul dintre aceste titluri onorifice, care sunt inmanate de Regina sau de un alt membru al familiei regale. In fiecare an se organizeaza in jur de 22 ceremonii, iar la fiecare ceremonie participa 120 de beneficiari. Cele mai multe ceremonii au loc la Palatul Buckingham. In timpul ceremoniei, Regina intra in sala de banchet, pazita de doi gardieni „Gurkha“ (aceasta traditie a fost inceputa de regina Victoria in 1876). Ei sunt asistati de alti cinci soldati ai Reginei si de patru garzi.

Regina Elisabeta a II este insotita si de administratorul conacului sau de prim-magistrat. Inainte de toate, toti se ridica in picioare ca un tribut adus imnului national. Dupa aceea insotitorul Reginei se muta pe partea dreapta si anunta numele fiecarui candidat si meritul sau. Invitatii vin unul cate unul la Regina sa ridice premiul onorific. Celor carora li se acorda titlul de Knight (cavaler), ingenuncheaza pe un genunchi pe o banca speciala. Atunci Elisabeta a II atinge umarul noului Knight (cavaler) cu sabia tatalui sau, George al VI-lea. Mai tarziu, cei care au primit premii sunt insotiti in alta camera, unde sunt asteptati de fotografi si jurnalisti.

Titluri ereditare si non ereditare
Alte titluri nobile britanice ale secolului XX au fost doar ereditare, persoanele de sex masculin au dreptul exclusiv de a fii in Camera Lorzilor din Parlamentul tarii. Aceste titluri sunt: ducele (in engl. duke) si sotia sa - ducesa (in engl. duchess), marchizul (in engl. marquess) si marchiza (in engl. marchioness), contele (in engl. earl) si contesa (in engl. countess), vicontele (in engl. viscount) si vicontesa (in engl. viscountess), baron (in engl. baron) si baroneasa (in engl. baroness) sau Lady. Adesea, aceste titluri sunt denumite printr-un singur cuvint “nobil” (in engl. peers).

Acum se erediteaza doar titlurile familiei regale. Recent (in anul 1999) cel mai tanar fiu al Reginei cu ocazia casatoriei i-a fost acordat titlul de Conte de Wessex. Iar cand aceasta lume va fi parasita de tatal sau, el va mosteni titlul de Ducele de Edinburgh.

Din 1960 guvernul a aprobat titluri neereditare, denumite colectiv printr-o denumire - “life peers” (nobili pentru viata, cu titluri care nu vor fi transferate copiilor). Numirea lor se face de guvern sau partide politice. Aceasta regula a fost incalcata doar de fosta prim-ministru Margaret Thatcher, care a acordat cateva titluri ereditare. Si guvernul lui Tony Blair a redus numarul persoanelor din Camera Lorzilor, care au dreptul la titluri ereditare, oferind mai multe oportunitati pentru obtinerea titlurilor prin merit. Se spune uneori ca unii dintre nobilii de titluri au primit postul in Camera Lorzilor doar pentru ca au oferit cu titlu de “caritate” sume de bani Partidului Muncii, care a fost la putere.

Titlurile pot fi achizitionate cu doar ... 15 de lire sterline
Probabil mai multi dintre noi am dori sa ni adreseze cu “Majestatea”, “Sir”, “Dame” sau “Lady”. Profitand de clienti naivi firme dubioase au inceput sa comercializeze titluri, “garantand” chiar si documentele care atesta originea de nobil. In unele magazine, titlul de Lord se poate cumpara cu doar 14,95 lire sterline: http://www.lordtitles.co.uk. Din pacate, este putin probabil ca aceasta achizitie ar deschide usa catre tronul din Camera Lorzilor.

   

Tags: Camera Lorzilor, Cavaleri, Palatul Buckingham, Regina Angliei si acordarea titlurilor de onoare, Sir and Dame, Titluri de onoare, Titluri ereditare