Regele Arthur este in viata si in zilele noastre  (2014-04-02)

O legenda minunata despre Regele Arthur este o mandrie a istoriei si literaturii britanice. Dar cat de adevarata este aceasta legenda?

O mare parte dintre povestile celtice antice graviteaza tocmai in jurul acestui personaj mitic - Regele Arthur. Foarte des in aceste povesti Marea Britanie era descrisa ca un paradis din Europa de Vest. Regele Arthur era irezistibilul razboinic din secolul al cincilea, care a condus luptele cu invadatorii saxoni. Chiar daca inscrisurile cu privire la acest erou nu sunt multe legenda “merge din gura in gura” pana in ziua de astazi.

Inscrisuri vechi
Legenda nu s-a format dintr-o data. Primele inscrisuri despre Regele Arthur au fost gasite in anul 830 in „Historia Britanorum” a lui Nennius. Acolo el a fost descris ca un razboinic crestin eroic, care se lupta cu vitejie cu triburile anglo-saxone pentru libertatea tarii. Nennius a scris ca Arthur a luptat in douasprezece batalii mari. Istoricii considera aceasta “fapta” ca baza a legendei, deoarece orice muritor cu greu poate rezista atata timp in atatea razboaie.

In secolul al XI-lea triburile normande au invadat Anglia. Cu toate acestea, feriboturile locale nu au cedat si Regele Arthur a devenit un erou principal al bataliilor glorioase. Locuitorii Tarii Galilor si englezii l-au laudat pe Arthur si in scurt timp a devenit un erou. Un autor - Geoffrey de Monmouth a sustinut ca toate inscrisurile despre acest erou se bazeaza pe un material dintr-un manuscris celtic secret. Dar intrebarea, cum un muritor a trait mai multe secole, ramane fara raspuns...

Regele Arthur si Sfantul Graal
Legendele si povestile despre Regele Arthur s-au extins treptat si in nordul Frantei. Acest lucru s-a intamplat dupa ce regele Angliei, Henric al II-lea, s-a casatorit cu o printesa franceza remarcabila - Eleonore din Aquitaine. Din cauza acestei casatorii nu numai politica, dar si literatura englezo - franceza s-au interconectat. Atunci multi poeti si scriitori au inceput sa vorbeasca despre “noul” Rege Arthur - incarnarea romantismului cavaleresc.

Unul dintre cei mai cunoscuti scriitori din Evul Mediu, Chretien de Troyes, a fost servitorul fiicei lui Henry al II-lea si al Eleonorei, Mary din Champagne (Marie de Champagne). El a fost cel care a creat o imagine romantica a Regelul Arthur in poema ”Perceptia sau povestea Sfantului Graal”. Aici se poate gasi impresionanta descrierea a cupei Sfantului Graal: “Iata, a venit o fecioara virgina cu o cupa in mana. Atunci cand a adus cupa, toate lumanarile din sala au luminat cu intensitate redusa asa cum reflecta lumina stelele si a luna cand rasare soarele. Cupa a fost facuta din aur pur, cu o multime de pietre pretioase, dintre cele mai scumpe gasite in adancurile pamantului si ale marilor... “Se crede ca cupa Sfantului Graal a fost folosita de Isus la Cina cea de Taina si are puteri magice. Iar Regele Arthur a fost descris ca un cavaler, care cauta ce era de dorit, dar de neatins. Personajul istoric a devenit legenda.

Din mit - din nou la politica si guvern
Cand prin legenda Regele Arthur devenea tot mai faimos, scriitorii francezi in fruntea cu C. de Troyes l-au laudat pentru cavalerism si conducerea “mesei rotunde ale celor mai buni cavaleri” (putin aminteste de “Cina cea de Taina”), iar scritorii englezi, de asemenea, nu au ramas cu mainile in san. In anul 1485, cand la conducere se afla Henric al VII-lea, Regele Arthur din nou a devenit cel mai cunoscut si cel mai glorios erou britanic. Cartea lui Thomas Malory “Moartea lui Arthur” a fost una dintre primele carti tiparite in Anglia. Scriitorul, cunoscut pana acum sub numele de Camelot, a descoperit castelul lui Arthur in Winchester. Fiul cel mare al lui Henry al VII-lea, a fost botezat cu numele Arthur chiar in acest castel.

Din secolul al XVI-lea englezii nobili au incercat cu orice pret sa mentina in viata legenda lui Arthur, cu care erau mandrii in fata oamenilor puternici straini de vitejie. Mai ales in fata imparatului roman Sfant Charles V, cu care a luptat pentru puterea politica in Europa. Legendara istorie regala britanica, asociata cu Sfantul Graal, putea sa devina un motiv convingator pentru a lupta cu Sfantul Scaun.

Din pacate, ziua in care tanarul print Arthur devenea rege nu a venit. De aceasta situatie a profitat fiul cel mic al lui Henry al VII-lea – celebrul Henry al VIII-lea. El a schimbat chiar si compozitia portretului “Masa rotunda la Winchester”, unde in mijlocul cavalerilor a ordonat sa-l picteze pe el insusi. Da, Henry al VIII-lea a incercat sa se identifice cu Arthur din acele zile - un cavaler crestin legendar.

Era nemuritor si in timpurile Reginei Victoria
Secolul al XIX-lea pentru Marea Britanie a fost secolul schimbarilor majore. Revolutia industriei a adus nu numai bucurie dar si neincredere a multor oameni pentru un viitor neclar. Prin urmare, legenda Regelui Arthur a devenit din nou un pilon popular si nostalgic, simbolizand putere si stabilitate.

Poate ca este motivul pentru care, dupa un incendiu din 1834, in perioada reconstructiei Parlamentului, printre decoratiunile Camerei Lorzilor a fost utilizata tema Regelui Arthur - in politica el a devenit pentru totdeauna un simbol in centrul Imperiului Britanic, un spirit puternic de amintire nostalgica, fragilitate a bunastari si responsabilitate guvernamentala. Toate aceste subiecte au fost foarte relevante cavalerilor moderni, lorzilor, baronilor si domnilor.

Singurul Rege al tuturor timpurilor
Chiar si in epoca moderna, legenda Regelui Arthur nu a pierdut un strop din farmecul sau. Mai multe carti moderne au scris ca Castelul celebrului Rege Arthur Camelot a fost gasit in Karbur (Somerset) in anul 1960. Ulterior au urmat filmele bazate pe tematica lui Arthur si povestile lui – “Excalibur” (1981), “Lancelot” (1972), “First Knight” (1995). In cele din urma, in 2004 a aparut pe ecranele de la Hollywood “Regele Arthur”.

Istoricii din zilele de azi sustin descoperirea “adevaratului” Arthur - printul si soldatul curajos, care a trait in secolul al V-lea si care a fost ucis in lupta cu scotieni. Dar povestea eroului este asa de importanta? Probabil ca nu. Fantoma magica a Regelui Arthur a trait si va trai in istoria Marii Britanii. Ea a devenit o parte integranta a istoriei, simbolizand puterea unita a eroilor britanici, precum si a celor mai importante valori culturale. Spiritul nemuritor al Regelui Arthur a imortalizat istoria britanica de mai multe sute de ani.

   

Tags: Cina cea de Taina, Cupa Sfantului Graal, Eleonore din Aquitaine, Regele Arthur, Sfantul Graal, Thomas Malory “Moartea lui Arthur”, Timpurile Reginei Victoria, „Historia Britanorum” a lui Nennius