Trecutul indepartat de langa Londra (2014-09-04)

Romania, pe buna dreptate, este mandra de istoria sa, dar cei care traiesc in Anglia au toate sansele sa se familiarizeze cu trecutul Marii Britanii. Uneori, semnele trecutului indepartat pot fi gasite chiar “dupa colt”.

Nu aveti nevoie nici de prea mult efort, nici de multi bani. Este de ajuns sa achizitionati un bilet de tren dus-intors cu 9 lire sterline, pe linia Bedford - Lutton. Calatoria cu trenul va dura mai putin de o jumatate de ora si veti fi la St.Alban, care in urma cu aproape doua mii de ani a fost al doilea cel mai mare oras din Marea Britanie.

Memorialul pentru martirul crestin
Orasul a fost fondat de catre celti in epoca fierului in valea raului Ver si numit Verlamion. Atunci cand Marea Britanie a fost cucerita de romani, adica in anul 43, cuceritorii l-au denumit Verulamium. Acest oras, in latina numit Londinium, a fost cel mai mare oras din anii aceia.

Pe vremea invaziei romanilor a fost construit un amfiteatru, a fost fondat un forum, iar orasul a fost inconjurat de un zid de piatra, ale carui ruine au “supravietuit” pana in ziua de azi. In secolul al IV-lea, cand romanii au abandonat Marea Britanie, orasul a inceput sa “dispara”, iar ruinele au devenit mai tarziu, piatra de temelie pentru noul oras construit pe un deal, unde in epoca romana a fost ucis St. Alban.

Noul oras a fost construit pentru prima data ca un memorial pentru un sfant crestin, care, la sfarsitul secolului al II-lea a fost decapitat. Se spune ca, in momentul decapitarii, capul acestuia s-a rostogolit de pe deal si unde s-a oprit a iesit la suprafata un izvor. La locul decapitarii sfantului, in memoria lui a fost construita o capela care strangea mii de pelerini din diferite tari ale lumii. Ceva mai tarziu a fost construita o manastire benedictina, iar in secolul al X-lea a fost fondata scoala lui St. Alban care functioneaza pana in prezent. Inca dupa un secol, a fost construita cea mai mare si cea mai frumoasa cladire – Catedrala Sfantului Alban. Aceasta catedrala a marcat profund istoria Angliei, intrucat in anul 1213 au fost pregatite primele “schite” ale unui dintre cele mai importante documente din regimul juridic al Marii Britanii - "Magna Carta”.

O alta cladire care atrage multi turisti este Turnul cu ceas, construit in secolul al XIII-lea langa piata, care in zilele acelea a fost un centru de viata comerciala si economica. Aici veneau multi fermieri si locul a fost vizitat de multi pelerini. Toate aceste lucruri au condus la crearea unei multimi de restaurante si pensiuni. Unele, cum ar fi "The Fighting Cocks”, isi amintesc vremurile indepartate din trecut. In interiorul acesteia va puteti simti ca intr-un film istoric. Hanuri vechi similare cu cele din trecut sunt destul de multe si ele “prind viata”, mai ales in timpul verii, cand strazile sunt pline de dansatorii Morris, care in St. Albans si in imprejurimile orasului isi prezinta programul timp de 75 de ani.

Printre dansatori este un prost si un cal
In sursele scrise, dansurile Morris au fost mentionate pentru prima data in urma cu 600 ani. Cu toate acestea, se crede ca traditia dansului este foarte veche si poate fi o parte a ritualului care a fost invocat pentru a promova fertilitatea si norocul. Mai tarziu, dansurile Morris au fost uitate, iar acestea au fost “revigorate” numai in secolul al XIX-lea. In prezent, puteti vizualiza “renasterea” dansurilor lui Morris, acestea fiind considerate ca un patrimoniu cultural important al Marii Britanii.

Grupurile de dansatori Morris, imbracati foarte colorat, sunt insotite de un prost si de un animal, de obicei un cal, care distreaza publicul si strange banii. Dansatorii poarta, de obicei, haine albe decorate cu panglici sclipitoare si clopotei, pelerine pline de culoare si au fetele pictate.

In perioada verii, St. Albans va invita la doua mari evenimente: „St.Albans Falk Festival“ care are loc in 22-23 iunie si sarbatoarea pelerinilor din St. Alban care are o traditie veche de 1700 ani si care a devenit un spectacol interesant si plin de culoare. In perioada de 1-10 iulie are loc „St.Albans Fringe Festival“ cu muzica populara si dansuri in baruri si sali de concerte, iar in data de 4 iulie este o seara traditionala de folclor pe strada St.Michael.

Pe dansatorii Morris ii puteti intalni in St. Albans in timpul festivalului. Le place sa danseze in baruri, pe strazi si in piete, acolo unde oamenii care servesc bauturi, se pot bucura de spectacol. Desigur, dansatorii spera ca spectatorii le vor da cateva lire sterline, dar acest lucru este optional.

St.Albans este situat la aproximativ 35 km nord de Londra. In prezent, St.Albans este considerat ca fiind o locatie de prestigiu, iar locuintele sunt de doua ori mai scumpe decat in alte parti din Anglia. Confruntand preturile, este a doua locatie cea mai scumpa dupa Londra.


   

Tags: Bedford - Luton, Bilet de tren, Catedrala Sfantului Alban, Dansurile Morris, Grupurile de dansatori Morris, Magna Carta, Manastire benedictina, St. Alban, St.Albans Falk Festival, St.Albans Fringe Festival, The Fighting Cocks, Trecutul Marii Britanii, Turnul cu ceas