Trei cruci intr-un singur steag (2014-04-02)

"Union Flag" sau "Union Jack” este drapelul national al Regatului Unit. Acest steag simbolizeaza Uniunea administrativa a tarilor care reprezinta Regatul Unit: Scotia, Anglia, Irlanda (din anul 1921 Irlanda de Nord). Poate te intrebi de ce acelasi steag are doua denumiri? Sau de ce aceeasi tara este uneori este numita Anglia, uneori Marea Britanie, uneori, Regatul Unit?
Steagul, asa cum este acum, simbolizeaza o suta de ani de istorie a tarii. Denumirile catorva tari care se afla una langa celelalta arata ca nu a fost usor sa se uneasca englezi, scotieni, irlandezi si galezi sub acelasi steag.

Doua tari - doua cruci
In urma cu cateva saptamani, pe data de 23 aprilie, la Londra si in alte parti a Angliei a fost sarbatorita ziua lui Sf. Gheorghe – patronului Angliei. Steagul lui Sf. Gheorghe - o cruce rosie pe fond alb - reprezinta Anglia. Acesta este steagul Angliei si a fost lansat in anul 1194, in perioada regelui Richard I.

La acel moment Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda au fost tari separate. La inceputul secolului al XVI-lea Angliei i s-a alaturat Tara Galilor, devenind provincia ei si controlata de regele Angliei. De atunci ele au fost ca o singura tara.
Dupa moartea reginei Elisabeta I, regele Scotiei a mostenit coroana si a devenit Regele a doua tari, care dupa denumirea insulei, a ajuns sa fie numite Marea Britanie. Atunci s-a nascut o problema: care dintre cele doua drapeluri – a Angliei sau a Scotiei – trebuie folosit in Marina Regala, dorece marinarii englezi au respins drapelul scotian, iar scotienii nu agreau drapelul englez.
Dupa cum sa mentionat mai sus, pe drapelul national a Angliei este imprimata crucea Sf. Gheorghe, iar pe drapelul national al Scotiei este imprimata crucea Sf. Andrei - crucea alba in diagonala pe un fond albastru. Problema a fost rezolvata in anul 1606 printr-o hotarare unanima: in fruntea navei regale trebuie sa fie amplasata atat Crucea Sf. Gheorghe, cat si a Sf.Andrei. Prin suprapunerea celor doua steaguri a rezultat un steag Unit.

In anul 1707 a fost semnata Uniunea dintre Scotia si Anglia iar cele doua tari au devenit o tara unica si cu un singur parlament. Tara a fost numita Regatul Unit al Marii Britanii, iar drapelul national a fost numit steagul Unit. Acest drapel este compus din doua cruci.

O suta de ani mai tarziu - o alta cruce
Cea de a treia cruce a fost irlandeza, deoarece steagul Sf. Patriciu, care reprezinta o cruce rosie in diagonala pe un fundal alb, reprezinta Irlanda. In anul 1801 Unirii dintre Scotia si Anglia i s-a alaturat si Irlanda, iar crucea Sf. Patriciu a fost incorporata in steagul Unit deja existent. Atunci a fost inventat steagul pe care i-l vedem si astazi. Daca privim mai atent, este usor de observat ca crucea Sf. Patriciu este usor mutata intr-o parte. Daca acesta cruce era amplasata direct in centru, acoperea crucea alba a Sf. Andrei si s-ar putea interpreta ca crucea Sf. Patriciu era superioara. Cu scopul de a mentine egalitatea tuturor simbolurilor, crucea Sf. Patriciu a fost mutata usor intr-o parte.

Cand s-au unit Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda, tara sa numit Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei. Atunci cand o mare parte din Irlanda a devenit independenta, numele s-a schimbat din nou si a devenit oficial Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.
Astfel, drapelul Unit a aparut ca un semn de Uniune a celor trei natiuni. In steag se pot vedea cele tei simboluri ale natiunilor: trei cruci.

Si unde a disparut Tara Galilor?
Dar de ce nu exista si un drapel care simbolizeaza Tara Galilor? Aceasta sa intamplat deoarece in secolul al XVII-lea, cand a fost creat primul steag Unit, Tara Galilor nu era un regat independent. Incepand cu secolul al XIII-lea a devenit o parte a Angliei.

In prezent, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord au propriul lor parlament si folosesc steagul lor national. Acest lucru inseamna ca steagul a demodat? Si “British Airlines”, a caror coada a avioanelor a fost pictata in culorile drapelului Unit, iar decizia de a desena soimul Africii arata ca steagul Unit este de moda veche? Viitorul ne va arata.

De altfel, a doua denumirea a steagului, "Union Jack", a fost validata ca denumire oficiala la inceputul secolului XX, prin impunerea Amiralitatii. Steagul oficial trebuie sa se afle in partea frontala a navei, iar steagul care se afla pe nava in mod traditional este cunoscut sub numele "jack". Ramane de adaugat denumirea "jack", care este un cuvant generic, popular asa numitii baieti din mediu rural, zilierii. Acum cu aceasta denumire este tot mai des numit drapelul national al Marii Britanii.


   

Tags: Marea Britanie, Steagul, Union Jack